Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Воздишка на олеснување: ново откритие може да помогне при проблеми со дишењето

Сите го правиме тоа - долг, длабок здив, познат како "воздишка", за да ја изразиме нашата тага, олеснување или исцрпеност. Но, можеби ќе бидете изненадени кога ќе научите дека воздишките се навистина важни за функционирањето на белите дробови, а научниците сега точно ги определија мозочните клетки кои се одговорни за ова.

Џек Фелдман, професор по невронски мрежи на Факултетот за медицина на Давид Гефен на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA), и неговите колеги ги објавуваат деталите за нивните откритија во списанието Nature.

Според Фелдман, воздишка е длабок здив, но ова не е контролиран процес. Почнува со нормално дишење, но пред да издишете, земате втор здив на врвот од неа.

Во просек, едно лице вдишува секои 5 минути или околу 12 пати на час. Ова може да изгледа прекумерно, но мора често да воздигнуваме за да функционира правилно на нашите бели дробови.

Потребна е воздишка за да се надуват алвеолите во белите дробови - мали кеси кои овозможуваат кислород и јаглерод диоксид да се движат помеѓу белите дробови и крвотокот. Сепак, некои од овие алвеоли може да пропаднат.

Кога алвеолите се држат заедно, ја компромитираат способноста на белите дробови да разменуваат кислород и јаглерод диоксид. Единствениот начин да ги исправи повторно отворени, воздишка.

Додека воздишките се од клучно значење за здравјето, постојат ситуации кога ова може да биде проблем.

Воздишките може да се зголемат како одговор на стресот, што значи дека луѓето со депресија , анксиозност и други ментални болести можат да имаат многу воздишки кои стануваат изнемоштени.

Од друга страна, некои состојби може да се прекршат што го отежнува човекот да ги влоши проблемите со дишењето.

За нивното истражување, Фелдман и неговите колеги тргнаа по подобро разбирање за улогата што мозокот игра во воздишките и ритамот на дишење. Претходната студија ги откри бомбезинските пептиди во мозокот, вклучувајќи ја и жабата, иако механизмите кои лежат во основата на постоењето на ваквите пептиди се нејасни.

Со цел да се разубедат оваа мистерија, научниците анализирале повеќе од 19.000 генски експресија во мозочните клетки на глувците, идентификувајќи околу 200 неврони во стеблото на мозокот, кои се одговорни за производство и производство на бомби слични пептиди.

Понатамошните истражувања покажаа дека овие пептиди стимулирале друга група од 200 неврони, што доведе до значително зголемување на бројот на воздишки: од 40 на час на 400.

Резултатите покажуваат разбирање за тоа како мрежите на матичните клетки го регулираат респираторниот ритам.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .