Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дишење преку устата додека спиеш може да го зголеми ризикот од кариес.

Споредбата на нивоата на киселост во усната шуплина на поединци кои дишеле или не дишеле преку устата за време на спиењето откриле дека дишењето преку уста може да придонесе за забни ерозии и гнили.

Ова беше заклучок на истражувачите од Универзитетот во Отаго, Данидин, Нов Зеланд, објавен во списанието Орална рехабилитација.

Истражувачите истакнуваат дека стоматолозите пријавуваат се повеќе и повеќе пациенти кои се жалат на сува уста, особено за време на спиењето или по будењето.

Дишењето преку устата за време на спиењето може да доведе до сушење на плунка, што е важен заштитен механизам за да се спречи растот на оралната киселост. Претходните студии покажаа дека луѓето со сува уста се изложени на зголемен ризик од ерозија, во споредба со лица со нормална секреција на плунка.

Киселоста доведува до губење на забната глеѓ, како резултат на тоа, на ерозија (директна киселинска изложеност без влијание на бактерии) и / или кариес.

За новата студија, истражувачите одлучија да истражат што се случува со нивото на киселост во усната шуплина со горенаведените факти.

Тие ја мереле pH вредноста и температурата на усната шуплина кај 10 здрави доброволци, кога тие наизменично спиеле со и без нос клип, што ги натерало да дишат преку нивните усти.

Ограничувања на можната киселост од 0-14. PH на 7 е неутрален, pH под 7 е кисели, а pH над 7 е основен или алкален.

Волонтерите носеа уред кој постојано го мери рН и температурата. Тие го носеа за две епизоди од 48 часа.

За да дишат преку нивните усти, волонтерите носеа клип за две од четири ноќи. За да се балансираат сите потенцијални предрасуди, петмина носеа клипови во првата вечер, а остатокот го носеа на вториот, во секоја од 48-часовните сесии.

Резултатите покажаа дека, во просек, pH вредноста изнесуваше 7,3 во текот на денот, а 7,0 за време на спиењето. Просечната pH вредност за време на спиењето со дишење низ устата изнесува 6,6.

Интраоралната рН полека се намалува за време на спиењето за сите учесници, но покажа поголем пад кога учесниците беа принудени да дишат преку устата.

PH во устата се намали на 3,6 кај некои лица кои вдишуваат преку устата. Ова е далеку под прагот (pH 5.5) кога забната емајл почнува да се распаѓа.

Просечната температура во устата изнесуваше 33,1 ° C во текот на дневната и 33,3 ° C за време на спиењето, без статистичко значење помеѓу спиење и без дишење преку устата, истакнуваат истражувачите.

Оваа студија е прва од ваков вид и резултатите точно ја поддржуваат идејата дека дишењето на устата навистина може да биде фактор во заболувањата на забите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .