Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коскената структура отпечатена на 3D печатач овозможува ткиво да се регенерира.

3D печатењето сега може да им помогне на коските на човекот, кои биле подложени на значителна штета, да се регенерираат, според една студија доставена на 19 јануари 2016 година на конференцијата "Принт за иднината" што се одржа на Институтот за физика во Лондон, Велика Британија.

Технологијата на Рапид прототипови (РП), претходникот на 3D печатење, е околу од 1980-тите, но има релативно стана популарен.

Дизајнерите користеа 3D техники за печатење за да создадат разни елементи, од накит до индивидуализирани чизми, па дури и подни часовници. Една група во моментов работи на создавање на авионско крило.

Медицинскиот свет има големи надежи за 3D печатење. Пациентите подложени на третман на рак или оние кои претрпеле големи фрактури изгубиле голема количина коскено ткиво. Синтетичките коскени замени може да се користат за замена на изгубениот материјал, но тие се многу непријатни за работа и ова може да биде проблем.

Манолис Папастраво од Универзитетот во Нотингем, Велика Британија, ја создаде микроструктурата на коскеното ткиво со 3D печатење. Таа обезбедува привремен мост кој ви овозможува да го ревиталирате регенерацијата на природното ткиво. Ова може да се направи за да се задоволат барањата за точната големина и облик на поединецот, врз основа на податоците за медицинските слики. Бидејќи е порозна, ткаенината може да обезбеди проток на крв и раст.

Скелетот се состои од исти минерали како и во природната коска. Тие можат да се растворат додека пациентот се опоравува и откако новото ткиво го заменува.

Истражувачите проучувале како растот на кристалите при ниски температури може да се користи во комбинација со методите за 3D печатење за да го структурира материјалот во различни нарачки. Ги имитираа структурите што постојат во биолошките материјали.

Тимот верува дека комбинирањето на 3D печатење со замрзнување ќе овозможи развивање на побрзо, поекономично производство на медицински помагала. Порозноста има тенденција да го ослабне материјалот, но технологијата во моментов може да го надмине ова и да покаже како 3D печатењето може да ги подобри биоматеријалите без потреба од висока резолуција.

Истражувачите објаснија дека досега не се појавија клинички студии, бидејќи тимот сеуште работи на подобрување на механичките својства на коските.

Истражувачите објавија дека оваа технологија може да се користи и за контролирано ослободување на лекови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .