Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ерадикацијата на митохондриите води до подмладување на клеточно ниво.

Научниците за првпат покажале дека митохондриите - "централи" на клетките кои се од суштинско значење за стареење, отстранети од човечки клетки - придонесуваат за намалување на нивото на стареење на клетките, што предизвикува процес на подмладување.

Водачот на студијата, д-р Жоао Пасос, од Институтот за стареење на Универзитетот во Њукасл во Велика Британија, и неговиот тим велат дека нивните наоди ќе го отвори патот за нови стратегии за подмладување.

Тие ги објавуваат своите наоди во The EMBO Journal.

Се смета дека процесот на стареење е предизвикан од разни форми на оштетување што нашите клетки се повеќе склони кон стареење.

Мобилното стареење е поврзано со таква штета, кога одредени клетки ја изгубиле способноста за репродукција. Како резултат на тоа, се зголемува оштетувањето на околното здраво ткиво, произведувајќи покачени нивоа на реактивни видови на кислород (РОС) - процес познат како оксидативен стрес.

За нивното истражување, д-р Пасос и неговите колеги се обидоа да стекнат подобро разбирање за улогата на митохондриите во клеточниот стареење и процесот на стареење.

Митохондриите создаваат хемиска енергија во клетките, што им овозможува да ја завршат својата работа. Претходните студии, исто така, ги поврзаа митохондриите со РОС. Иако истражувачкиот тим забележува дека други истражувања ги поврзуваат ROS-производите од не-митохондријални извори и произведуваат конфликтни резултати.

Тимот одлучи да спроведе серија на генетски експерименти во кои тие растат човечки клетки во лабораторија со речиси сите митохондрии отстранети за следење на изложеноста.

Истражувачите објаснуваат дека клетките обично користат процес наречен митофагија за искоренување на дефектните митохондрии. Во оваа студија, д-р Пасос и неговите колеги "измама" доведоа до активирање на митофагија на многу повисоко ниво, што им овозможува да го елиминираат огромното мнозинство митохондрии во процесот на стареење на клетките.

Научниците открија дека кога митохондриите беа отстранети од стари клетки, ова предизвика процес на подмладување; маркери на клеточниот стареење - вклучувајќи ги и РОС, воспалителни молекули и некои израз на ген - паднале на нивоа кои биле споредливи со оние забележани кај помладите клетки.

Д-р Пасос вели дека резултатите се многу изненадувачки и интересни, истакнувајќи дека додека научниците веќе знаеле дека митохондриите играат улога во процесот на стареење, тие се обиделе најдобро да одредат до кој степен тие придонеле за ова.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .