Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Плактите на Алцхајмеровата болест се најдени кај луѓе со повреди на главата

Една нова студија, објавена во списанието Неврологија, открила плаки во мозокот на средовечни луѓе кои доживеале повреди на главата. Овие амилоидни плочи соодветствуваат на оние содржани во Алцхајмеровата болест , нивната просторна дистрибуција е различна.

Според уводникот, пациентите во просториите за итни случаи за трауматска повреда на мозокот (TBI) се зголемиле за 70% во последните 10 години. Денес, помеѓу 2 и 5 милиони Американци се проценува дека живеат со попреченост по ТИ.

Луѓето кои искусуваат TBI може да имаат многу медицински проблеми кои се разликуваат во сериозноста. Прогнозата зависи од бројни фактори, вклучувајќи ја сериозноста на повредата, локацијата во мозокот каде што се јавува изложеноста и возраста на пациентот.

Околу половина од TBI бараат хируршки третман со цел да се обноват скршени крвни садови или контузија на мозочното ткиво. Некои луѓе ќе доживеат когнитивни проблеми или потешкотии во добивањето на сензорни информации. Другите сѐ уште можат да имаат тешкотии во комуницирањето, како и анксиозност или депресија.

Друг долгорочен ризик за пациенти со ТБИ е деменција. Механизмите кои го засноваат овој однос остануваат нејасни, но современото истражување открива одреден напредок во разбирањето на тоа како може да се случи тоа.

Истражувачите на Кралскиот колеџ во Лондон во Велика Британија, предводени од професорот Дејвид Шарп, го свртеле вниманието на истражувањето на мозокот на средовечните луѓе кои биле погодени од ТБИ.

Извршено е скенирање на мозокот на девет лица од умерена до тешка повреда на главата. Просечната возраст на групата била 44 години, а нивните повреди на мозокот се случиле помеѓу 11 месеци и 17 години.

Истражувачите користеле два вида скенирање: ПЕТ скенирање (позитронска емисиона томографија) и скенирање со МРИ (магнетна резонанца). ПЕТ скенирањето открило амилоидни плаки во мозокот и скенирање со МРИ покажува клеточна штета како резултат на повредата.

Податоците се споредуваат со 10 лица со Алцхајмерова болест и 9 здрави лица од контролната група. Областите на мозокот погодени од плаки се преклопуваат не само во областите погодени од Алцхајмеровата болест.

Ова укажува на тоа дека плаките произлегуваат од различни механизми по трауматска повреда на мозокот. Оштетувањето на белата маса на мозокот во време на повреда може да дејствува како поттик за производство на плаки.

Ова откритие може да доведе до позначајни резултати во иднина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .