Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозочната спроводливост предизвикува губење на тежината повеќе предизвик за жените

Обид за губење тежина може да биде проблем во одредени периоди, но овој проблем може да биде уште потежок ако сте жена. Според една нова студија, женскиот мозок може да се организира на таков начин што им дава помалку шанси во споредба со мажите.

Студијата, објавена во списанието Molecular Metabolism, покажа дека мозочните клетки или невроните, кои произведуваат хормон кој ја регулира телесната тежина, се прават поинаку кај женските глувци и кај машките глувци, што ги прави жените помалку веројатно да изгубат тежина.

Ко-истражувачот е професорот Лаура Хејлер од Институтот за исхрана и здравје на Универзитетот во Абердин во Велика Британија, а неговите колеги велат дека нивните резултати покажуваат дека третманот на дебелината треба да се разликува по пол. Во моментов, нема разлика во тоа како дебелината се третира кај мажите и жените.

За да ги постигнат своите заклучоци, тим истражувачи од Универзитетот во Мичиген и Универзитетот на Велика Британија користеа модели на глувци со машки и женски дебелината.

Произведени во мозокот, пептидите на пропиомеланокортините (POMC) играат клучна улога во регулацијата на апетитот, потрошувачката на енергија: горење калории; физичка активност и регулирање на вкупната телесна тежина.

Овие POMC неврони може да се направат голема цел за третман на дебелина и, всушност, важна цел за лекови за дебелина.

Имајќи го ова на ум, тимот даде дебели глувци лек наречен Lorcaserin, кој го стимулира производството на пептиди POMC. Ова доведе до ограничена губење на тежината кај женските глувци. Како резултат на третманот, дебелите машки глувци доживеале значително губење на тежината во здрава палета. Додека женските глувци ја изгубија тежината, тие останаа во зоната на дебелина.

Научниците открија дека ова се должи на различните ефекти врз POMC пептидите во мозокот на машки и женски глувци; Третманот на дебелината покажа намалување на апетитот во двете групи, но ова само помогна да се модулира физичката активност и трошоците за енергија кај машките глувци. Во женките на POMC, не силно се модулира физичката активност или потрошувачката на енергија.

Дебелината е растечки здравствен проблем во светот. Според Светската здравствена организација (СЗО), повеќе од 600 милиони возрасни лица во светот се дебели во 2014 година, а стапката во светот повеќе од двојно се зголеми од 1980 година.

Идентификување на нови стратегии за решавање на епидемијата на дебелина е од клучно значење. Научниците веруваат дека новите податоци можат да помогнат. Ова може да биде корисно во создавањето на лекови кои се користат за борба против дебелината.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .