Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новиот тест открива потенцијално штетни хемикалии во мајчиното млеко.

Очигледно, мајчиното млеко е подобро. Меѓутоа, кога станува збор за хранење на бебиња, постои загриженост дека доењето може да ги открие бебињата на одредени токсини во мајчиното млеко. Сега, истражувачите развија нов тест кој одредува дали мајчиното млеко содржи парабенс или бисфенол А.

Бисфенол А (БПА) е хемикалија која е широко употребувана во поликарбонатни пластика кои се користат за производство на храна и пакување.

Parabens (PBs) се хемикалии кои најчесто се користат како конзерванси во козметиката, вклучувајќи и нега на коса, навлажнувачки и шминка. PBs исто така се наоѓаат во некои храни и лекови.

Претходните студии сугерираат дека и двете супстанции го уништуваат ендокриниот систем, го попречуваат нормалното функционирање на хормоналниот систем, што резултира со нарушени репродуктивни функции.

Најчестите начини на кои луѓето се изложени на овие супстанции се контактот со кожата, вдишувањето или директното голтање.

Мајката може да ги пренесе на своите бебиња преку мајчиното млеко, како што наведуваат авторите на студијата, бидејќи бебињата се наоѓаат во раните фази на развојот, тие може да бидат почувствителни на штетните ефекти на овие токсини.

Така, истражувачите создадоа нова биоаналитичка техника која точно може да го одреди присуството на PBs, BPA и други во мајчиното млеко.

Според тимот, новата техника се состои од екстрактор од ултразвук и техника за брзо чистење со користење на сорбенти.

Во една студија објавена во списанието Chromatography B, тимот го применил овој метод на примероци од мајчиното млеко кај 10 жени од Гранада.

Групата идентификуваше БПА во осум примероци користејќи го методот. Во пет од овие примероци концентрациите на БПА се движат од 0,6-2,1 ng / ml.

Слични нивоа на PB се откриени кај седум примероци на мајчиното млеко, иако еден примерок има повисока концентрација од 1,3-5,4 ng / ml.

Овие податоци покажуваат дека БПА и парабенс се присутни во речиси секое мајчино млеко, најверојатно поради интензивната употреба на козметички производи.

Млекото е вреден биолошки производ кој може да послужи како индикатор за ефектите врз мајката на различни видови на хемиски соединенија.

Научниците велат дека нивниот метод за идентификација може да помогне да се утврди кои нивоа на изложеност на PB и BPA може да бидат најштетни за здравјето на мајката и детето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .