Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничната болка може да биде поврзана со генетски промени во имунолошкиот систем.

Хроничната болка може да го промени нашиот имунолошки систем преку репрограмирање на работата на гените. Студијата, објавена во списанието "Научни извештаи".

Болката се смета за хронична доколку трае 6 месеци или повеќе. Ова е една од најчестите причини за попреченост во светот. Физичките и емоционалните ефекти можат сериозно да влијаат врз квалитетот на животот на поединецот.

Не постојат ефикасни третмани за хронична болка, ниту постои начин да дознаете од кого ќе се развие по повредата. Ако можеме да го предвидиме ова, прогнозата ќе ни овозможи да развиеме стратегии за превенција.

Оштетувањето на периферниот нерв е поврзано со трајни, функционални промени во мозокот, во префронталниот кортекс (ПФЦ), како и со разни видови хронични болки.

PFC игра важна улога во емоционалните и сензорни аспекти на хроничната болка. Таа е исто така поврзана со состојби кои ја придружуваат хроничната болка, како што се анксиозност, депресија и когнитивни проблеми.

Студиите кај глувците покажаа дека когнитивните дефицити може да траат неколку месеци по оштетувањето на нервите. Како овие ефекти на повреда придонесуваат за развој на хронична болка останува мистерија.

Тим истражувачи од универзитетот Мекгил во Монтреал, Канада, ја проучувале ДНК на мозочното ткиво и белите крвни клетки од стаорци за да ја истражат можноста за врска помеѓу хроничната болка и ДНК или присуството на епигенетски механизми во мозокот.

Тие користеа метод кој прикажува ДНК маркери користејќи хемикалија наречена метилна група. Ова хемиско обележување е важен концепт во епигететиката, развојно поле на истражување за тоа како е изразување на генската активност регулирана, додека генетската структура останува непроменета.

Генетските модификации се јавуваат кога гените можат да бидат "вклучени" или "исклучени", како прекинувач. Овој преклопнички механизам ја менува работата на гените.

Научниците откриле голем број, приближно помеѓу стотици и илјадници гени, кои биле обележани со хронична болка. Тие исто така откриле дека хроничната болка го менува етикетирањето на ДНК во мозочното ткиво и Т-клетките, еден вид бели крвни клетки кои играат важна улога во имунолошкиот систем.

Сега е јасно дека хроничната болка може да влијае на други организми кои обично не се поврзани со болка.

Тимот се надева дека резултатите ќе доведат до создавање на нови начини за дијагностицирање и лекување на хронична болка кај луѓето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .