Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Електронските цигари отровуваат белите дробови и го ослабуваат имунолошкиот систем

Електронските цигари ги изложуваат белите дробови на токсините, ја намалуваат ефективноста на имунолошкиот систем и ја стимулираат активноста на бактериите, што потенцијално ги прави супербугите смртоносни, според една студија објавена во списанието Molecular Medicine.

Во САД, употребата на електронски цигари тројно се зголемила, од 4,5% во 2013 година на 13,4% во 2014 година меѓу средношколците и од 1,1% во 2013 година на 3,9% во 2014 година кај средношколци. училишта, надминувајќи го темпото на пушењето на младите. Меѓу 25-44-годишниците, 20% од Американците пушат електронски цигари.

Додека тинејџерите пушат затоа што е модерен, возрасните пушачи им се обраќаат во обид да се откажат од пушењето. Интересно е тоа што многу тинејџери кои пушат е-цигари потоа се префрлаат на редовни цигари само 1 година подоцна.

Кога го користат уредот, пушачите ризикуваат вдишување и имунолошкиот систем. Тие исто така го зголемуваат ризикот за колонизација на бактерии, вклучувајќи и некои смртоносни видови.

Истражувачите на Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего спроведоа студии за глувци за да го проучат ефектот на електронските течности од седум различни производители. Глувците беа изложени на пареа на електронски цигари за 1 час дневно, 5 дена неделно за 4 недели.

Резултатите покажаа дека маркерите на воспаление во респираторниот тракт и крвта на глувците по вдишување на пареата на електрони беа 10% повисоки отколку кај контролните глувци. Бактериите кои биле изложени на испарувања на е-цигара биле поопасни кај глувците инфицирани со пневмонија .

Кога глувците биле заразени со нормален Staphylococcus aureus (MRSA) резистентен на метицилин, тие преживеале; но 25% од глувците кои биле заразени со МРСА, по изложеност на испарувања на е-цигара, починале. Со други зборови, стафилококите стануваат поопасни кога се изложени на пареа на електронски цигари.

Истражувачите истакнаа дека изложување на бактериски патогени на ефектите од гасови од е-цигара ги прави напредува. Пареа помогна во формирањето на стафилококиот биофилм, ги напаѓа клетките на респираторниот тракт и се спротивставува на одбраната на човечкиот имунолошки систем.

Некои од промените забележани кај глувците се слични на промените во респираторниот тракт и крвта на обичните пушачи. Други се карактеристични за човечки карциноми или воспалителни болести на белите дробови.

Оваа студија покажува дека пареата на е-цигари не се бенигни. Во големи дози, може директно да ги убие клетките на белите дробови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .