Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Негативните пораки за храна прават слатки повеќе примамливи.

Ако му кажете на детето да не прави нешто, што ќе се случи? Тоа е во право, тие ќе го сторат тоа. Една студија објавена во Journal of Consumer Research Associations укажува на тоа дека пораките кои велат дека сите слатки се лоши едноставно ги прават овие закуски уште попожелни.

Дебелината во моментов влијае на 34,9% од возрасните Американци, или 78,6 милиони луѓе. Владата на САД и разни агенции користат социјално рекламирање за да ги советуваат потрошувачите за опасностите од брза храна. Тие обезбедуваат моќен сигнал дека слатките закуски треба да се избегнуваат.

Истражувачите на Универзитетот во Аризона во Темпе спровеле три студии за да покажат дека негативните, еднострани извештаи за брза храна, всушност, можат да ги поттикнат луѓето да изберат "забрането".

Во првата студија, 380 учесници прочитаа позитивна, негативна или неутрална порака за десертот.

Диетети кои виделе негативен извештај за влијанието доживеале повеќе позитивни мисли за брза храна.

Коавтор Фем објаснува дека наместо да избираат здрави опции, негативните пораки ја зголемуваат атрактивноста на штетните производи.

Во втората студија, 397 учесници забележаа еднострана позитивна или негативна порака за слатки, а потоа кратко видео и сугестија на колачиња за чоколадни чипови. Оние кои не беа на диета не реагираа на сигналите на било кој начин.

По гледањето на негативна порака, диететорите јаделе 39% повеќе колачиња од оние кои виделе позитивен сигнал. Оние кои не беа на диета, повторно не реагираа на сигналите на било кој начин.

Во третата студија, 324 учесници добија позитивни, негативни или двонасочни пораки со позитивни и негативни информации за храната. Потоа тие беа замолени да изберат закуска.

Негативната порака беше поврзана со зголемен избор на нездрави закуски за 30% од позитивниот сигнал; 47% помалку нездрави закуски беа избрани од оние кои гледаа балансирана порака.

Резултатите укажуваат на тоа дека со користење на пораки кои даваат само негативни информации за храната, не можеме да го постигнеме саканиот ефект.

Научниците велат дека нивната работа покажува дека негативните пораки за брза храна ќе имаат спротивен ефект кај оние кои сакаат да изгубат телесната тежина. Ако сакате да изгубите тежина, тогаш обрнете внимание само на непристрасни пораки кои содржат позитивни и негативни податоци за производот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .