Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инкапсулираните клетки на панкреасот помагаат да се заврши со инсулински инјекции

Една нова студија покажува дека со комбинирање на нив во нов биоматеријал, имплантираните човечки панкреасни клетки можат да го издржат нападот на имунолошкиот систем кај глувците 6 месеци, истовремено одржувајќи ја нивната способност да чувствуваат низок крвен шеќер и да произведат инсулин како одговор.

Постигнувањето го носи денот кога тип 1 дијабетес кај пациенти повеќе нема да биде принуден да инјектира инсулин дневно. Ова е опишано во публикациите на два статии во Природата медицина и во природата биотехнологија.

Дијабетесот тип 1 се јавува кога имунолошкиот систем ги напаѓа клетките на островчето на панкреасот, уништувајќи ја нивната способност да произведува инсулин, хормон кој телото го користи за контрола на гликоза или шеќер во крвта.

Пациентите со дијабетес тип 1 треба да ги мерат нивоата на гликоза неколку пати на ден и да даваат самите инсулински инјекции за да се запре хипергликемијата.

Покрај непријатностите и ограничувањата на секојдневниот живот, тешко е да се постигне точна контрола на гликозата во крвта и тоа носи зголемен ризик од долгорочни медицински проблеми.

Истражувачите работат на начини за подобрување на третманот на тип 1 дијабетес. Еден од нив е да се заменат оштетените островски клетки во панкреасот со здрави клетки кои можат да ја вратат контролата на глукозата и ослободувањето на инсулин.

Сепак, успехот е ограничен со фактот дека пациентите мора да земаат имуносупресиви, бидејќи нивниот имунолошки систем ги препознава имплантните клетки како непријатели и ги напаѓа.

Во новите истражувања, истражувачите од Технолошкиот институт во Масачусетс и Универзитетот Харвард во Кембриџ, укажуваат дека инкапсулирањето на островските клетки во новиот биоматеријал, кој тие го развиле, може да ги надмине проблемите со имунолошкиот напад.

Нов биоматеријал е дериват на алгинат, материјал првично изолиран од кафеави алги.

По експерименти со стотици деривати на алгинат, истражувачите се фокусираа на триазол-тиоморфолин диоксид (TMTD). Тие имплантираат инкапсулирани човечки клетки во TMTD во абдоминалната празнина на животните.

Вградените клетки веднаш почнаа да произведуваат инсулин како одговор на нивото на гликоза во крвта, и продолжија да го прават тоа за 174 дена во текот на целиот период на студирање.

Ако студијата може да се реплицира кај луѓето, тогаш еден ден, истражувачите ќе можат да ги ослободат луѓето од потребата за инсулински инјекции.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .