Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Скенирањето на мозокот може да ги открие децата со висок ризик од депресија

Во 2014 година, околу 15,7 милиони возрасни лица во САД идентификувале најмалку една епизода на голема депресија . Меѓутоа, во една студија, научниците покажуваат како може да се користи скенирање на мозокот за да се идентификуваат деца со висок ризик од депресија подоцна во животот. Она што може да го отвори патот за рана интервенција и превенција.

Коавтор на студијата, Џон Габили, професорот Гровер Херман и неговите колеги ги објавуваат резултатите од своето истражување во списанието Биолошка психијатрија.

Авторите забележуваат дека лицето кое ја доживува првата епизода на депресија исто така има поголема веројатност да доживее втора, што ја нагласува важноста на раната интервенција.

Ако ова може да го избегнете за прв пат, можеби тоа ќе влијае и на идните случувања.

Во претходните студии кои ги анализирале мозоците на возрасните со депресија, истражувачите идентификувале абнормална активност во некои области, особено во предниот цинглуларен гирус и амигдалата: регион на мозокот кој е вклучен во процесирањето на емоциите. Не беше јасно дали тие се причина за болеста.

Истражувачите почнаа понатаму да го испитаат проблемот користејќи функционална магнетна резонанца (fMRI), со цел да го скенираат мозокот од 43 деца без депресија на возраст од 8-14 години.

Од овие деца, 27 се изложени на висок ризик од депресија поради семејна историја, додека 16 немале семејна историја на депресија. Децата со висок ризик имале мозочна активност слична на возрасните кои страдаат од депресија.

Тимот ги анализираше скенирањата на мозокот за знаци на синхронизирана активност помеѓу различни региони на мозокот за време на одмор; објаснуваат дека ова им овозможило да ја откријат природната поврзаност меѓу регионите, бидејќи умот на децата не биле фокусирани на други задачи.

Утврдено е дека кај децата со висок ризик горните делови на мозокот се многу повеќе синхронизирани. Покрај тоа, кај деца со висок ризик, беа пронајдени хиперактивни врски помеѓу амигдалата на мозокот и инфериорниот фронтален гурус вклучен во обработката на јазикот.

Интересно е што научниците откриле дека ваквите шеми на активност се забележани кај деца со висок ризик од депресија и тие се многу слични со модели во мозокот на возрасни со депресија. Резултатите се во согласност со објаснувањето дека ова придонесува за деби на болеста.

Истражувачите сугерираат дека МНР може да се користи за да се идентификуваат деца со ризик од депресија, дури и кај оние кои немаат семејна историја на болеста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .