Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Јадењето на вистинските масти може да заштеди еден милион животи годишно.

Податоците од студијата на Американската асоцијација за срце покажаа дека замена на рафинирани јаглени хидрати и заситени масти со растителни масла може да заштеди еден милион животи годишно.

Врските помеѓу високите заситени масти и срцевите заболувања се добро документирани.

Односот помеѓу различните видови маснотии и нивните здравствени ефекти е малку посложена.

Една нова студија и анализи спроведени на глобално ниво покажуваат како се потребни промени во исхраната ширум светот за да се спасат животи.

Севкупно, тимот истражуваше информации за исхраната и достапноста на храната во 186 земји. За првпат глобалното оптоварување на срцевите заболувања беше измерено во однос на потрошувачката на прекумерни количини на заситени масти во споредба со малата потрошувачка на полинезаситени масти.

Не сите масти се нужно зло; ништо не треба да се јаде во вишок, но физиолошките профили на заситени, полинезаситени и транс масти се различни и треба да се третираат поинаку.

Важно е да се запамети дека мастите се од суштинско значење за функционирањето на телото. Мастите може да се користат не само како извор на енергија за клеточна и физичка активност, туку и за инфламаторен одговор, расположение и витални интелектуални клетки-клетки.

Полинезаситените масти се наоѓаат претежно во растителна храна и масла. Потрошувачката на овие масла може да го подобри нивото на холестерол во крвта, намалувајќи го ризикот од кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар . Исто така, постојат докази дека полинезаситените масти може да го намалат ризикот од дијабетес тип 2 .

Следниве се некои од најзначајните истражувачки наоди:

  • 10,3% од вкупниот број на смртни случаи од срцеви заболувања (711.800 луѓе) низ целиот свет, јадат премалку полинезаситени масти како замена за заситени масти;
  • 3,6% од вкупниот број на смртни случаи од срцеви заболувања (250.900 лица) им се припишува на вишокот на потрошувачка на заситени масти. Се верува дека забележливата разлика помеѓу овие две фигури се појавила поради заштитните својства на полинезаситените масти;
  • 7,7% од вкупниот број на смртни случаи од срцеви заболувања (537,200 луѓе) им се припишува на вишокот на потрошувачка на транс масти. Овие масти се наоѓаат во печени и пржени јадења. Највисоки стапки на морталитет произлегуваат од ниската потрошувачка на омега-полинезаситени масти, тие се најдени во земјите од поранешниот СССР, особено во Сербина.

Авторите се надеваат дека резултатите ќе помогнат да се развијат принципите на исхраната.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .