Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Депресијата на таткото во текот на бременоста е поврзана со ризик од предвремено раѓање.

Идните татковци се соочуваат со зголемен ризик од депресија во споредба со мажите во општата популација.

Студијата, предводена од професорот Андерс Херн, е објавена во публикацијата "BJOG: Меѓународниот весник на акушерство и гинекологија".

За време на бременоста, депресијата кај жените претходно била асоцирана со ниска родилна тежина и зголемен ризик од предвремено породување.

Предвремено породување, кое може да се класифицира како породување до 36 недели од гестацискиот период, е една од главните причини за смртност кај новороденчињата.

Според Светската здравствена организација (СЗО), ова предизвикува долгорочни ефекти врз здравјето на преживеаните деца, вклучително и во обуката, видот и слухот. Покрај тоа, таа е водечка причина за смрт во светот за деца под 5-годишна возраст.

За да се избегнат некои од ограничувањата на претходните студии, професорите Херн и колегите идентификувале депресија во студијата како состојба во која биле земени антидепресивите или била обезбедена амбулантна / болничка нега од 12 месеци до зачнување до крајот на вториот триместар од бременоста.

Тимот проценува повеќе од 350.000 раѓања во Шведска од 2007-2012 година и ги испитува родителите чии деца се раѓаа предвреме.

Резултатите покажаа дека примарна и рекурентна депресија кај мајките е поврзана со зголемување од 30-40% во ризикот од умерено предвремено раѓање. Во меѓувреме, примарна депресија на татковците била поврзана со 38% зголемување на ризикот од предвремено породување во гестациски период до 32 недели.

Интересно, не беше пронајдена врската помеѓу рекурентната депресија кај татковците и предвремено породување: само примарна депресија на татковците ги зголемува ризиците.

Професорот објаснува дека депресијата на партнерот може да биде извор на стрес за бремените мајки. Така, ова може да доведе до зголемен ризик од предвремено породување. Исто така е познато дека депресијата кај идниот татко влијае на квалитетот на спермата, која има епигенетски ефекти врз ДНК на бебето и може да влијае на функцијата на плацентата.

И покрај предностите од студирањето со голема големина на примерокот, постојат некои ограничувања: родовите разлики играат важна улога во обезбедувањето грижа за менталното здравје, што може да влијае на разликата во дијагнозата помеѓу мајките и татковците. Проблемот лежи во ниската жалба на мажите за помош.

Научниците заклучиле: депресијата кај таткото може да ја ограничи емоционалната поддршка што ја прима мајката, што има негативен ефект врз мајката и, потенцијално, на фетусот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .