Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ултразвук на срцето

Ултразвучниот преглед на срцето, инаку наречен ехокардиографија, е наједноставниот и најсигурен начин за проверка на здравјето на овој човечки орган. Тој може да покаже отстапувања во неговата состојба и грешки во работата. Денес ќе разговараме за тоа какви симптоми лекарот го пропишува овој тип на ултразвук за пациентот, без разлика дали вреди да се подготви за тоа и како се изведува. Покрај тоа, ќе научите како да ги дешифрирате неговите резултати и како изгледаат нормално.

Кои болести може да открие ехокардиографијата?

Ова е апсолутно безболен метод на истражување, неговите показатели и нивното толкување се користат од страна на лекарите за да се дијагностицираат ваквите болести:

 • срцева мускулна болест;
 • абнормалности во срцевите залистоци;
 • развојни аномалии на најголемите крвни садови;
 • срцеви дефекти кај деца. (Ако постојат такви сомневања, потребно е што побрзо да се пропише ултразвук на срцето на детето).

Кои се симптомите на ултразвучно скенирање на срцето?

Овој истражувачки метод се смета за апсолутно безопасен, пропишан е кога се појавуваат такви симптоми:

 • отежнато дишење, чувство на слабост, рекурентни напади на вртоглавица или дури и губење на свеста;
 • болка во срцето, зголемено или забавено отчукување на срцето, краткотрајни нарушувања на срцевиот ритам;
 • бучава од срцев ритам;
 • значително зголемен крвен притисок, остра промена во неговата ефикасност;
 • хронични васкуларни и белодробни заболувања.

Кои индикатори се важни за ехокардиографијата?

Кога резултатите од ултразвучниот скенирање на срцето се дешифрираат, лекарот најнапред го привлекува вниманието кон следниве индикатори:

 1. Вкупната големина на срцето.
 2. Дали има лузни на тоа?
 3. Се оценуваат перформансите и изгледот на вентилите.
 4. Нормална дебелина на податоците на надворешните ѕидови на телото.
 5. Отчукување на срцето и неговата фреквенција.
 6. Го проценува дијаметарот на крвните садови, вклучувајќи ја и аортата.

Во повеќето случаи, традиционалниот ултразвук во комбинација со Доплер. Овој метод ќе покаже во која насока и со која брзина крвта се движи во коморите. Тоа ќе им помогне навреме да се дијагностицираат болестите на вентилите и крвните садови.

Кои индикатори може да се сметаат за норма?

Замислете дека пациентот ја посетувал ултразвучната соба и ги добил резултатите од студијата. Нема да биде лесно да ги разбере неразбирливите фигури. Меѓутоа, ако знае што е нормално, тој ќе може лесно да се спореди со нив. Еве некои норми за податоци:

 1. Дебелина на ѕидот: левата комора до систола од 10 до 16 мм, десна комора во дијастола од 8 до 11 мм, десна комора од 3 до 5 мм.
 2. Дебелината на интервентрикуларниот септум: во систола од 10 до 15 мм, во дијастола од 6 до 11 мм.
 3. Аорта во дијаметар од 18 до 35 мм.
 4. Лево вентрикуларна ејекциона фракција - најмалку 50%.
Стандарден ултразвук на срцето

Имајте на ум дека ова е само дел од податоците, врз основа на кои е можно да се направи целосна слика за состојбата на срцето и крвните садови. Ако сте ја поминале оваа постапка како што е пропишано од лекар, тогаш дефинитивно треба да го запознаете со резултатите од ултразвукот. Само добар специјалист со одредено искуство може правилно да ги интерпретира резултатите од овој скенирање и да каже што покажува ултразвукот на срцето. Компетентен лекар може да забележи проблеми во работата на овој орган, дури и со мерење на отчукувањата на срцето, а резултатите од ултразвучното скенирање ќе ги потврдат или побијат неговите стравови. Ако сте ја поминале оваа постапка доброволно, без совет од доктор, површинското толкување може да се изврши самостојно. Ако декодирањето покажало дека индикаторите соодветствуваат со табелата, пациентот нема поплаки за работата на срцето, а отчукувањето на срцето е нормално, тогаш не е потребна посета на лекар.

Два начини да се спроведе ехокардиографија

Направете ултразвук на срцето на два начина. Во повеќето случаи, ултразвучен скенирање вклучува испитување на специјален срцев сензор, кој ги испитува градите за време на постапката. Не е неопходно претходно да се подготви за таков ултразвук, може да се направи во секое време од денот, а полнотата на желудникот не е важна. Единственото нешто што вреди да се запамети е да се биде во мирна, релаксирана состојба. Ако имате искусен стрес, светли позитивни или негативни емоции, многу се насмеавте или плачевте, тогаш постапката треба да се одложи за неколку часа. Срцето реагира многу чувствително на промени во вашето расположение, и не е за ништо што на лице со болно срце се препорачува да не се грижите. Пред да направите ултразвук на срцето на детето, исто така треба да се увери. Децата, ако е можно, треба да објаснат дека во текот на постапката треба да лежите тивко.

Трансезофагеална ехокардиографија

Методот на истражување на срцето преку градите се нарекува трансторакален, се користи најчесто. Сепак, постои уште еден помалку популарен метод на ултразвучно испитување на овој орган и неговите садови. Лекарите го нарекуваат овој метод транссеофагеален, со други зборови, дијагностиката се изведува преку езофагусот. Таквиот ултразвук бара некоја подготовка од пациентот, а докторот е многу потешко да се изврши од вообичаениот начин, а декодирањето ќе потрае и повеќе време. Ајде да дознаеме повеќе за проучувањето на срцето, кое сјае низ хранопроводот.

Како е проучувањето на срцето низ езофагусот?

Кога го спроведува, во човечкото тело се внесува ултразвучен сензор преку хранопроводот. Бидејќи езофагусот е испрскан со срцето, малку зад него, другите органи не се мешаат во текот на бранот, што значи дека сигналот ќе биде појасен, а сликата на екранот е информативна. Овој ултразвук обезбедува непријатности за пациентот, па затоа се препишува само под одредени услови:

 • пациентот е премногу полн и употребата на вообичаениот метод е тешка;
 • ако ребрата на пациентот се премногу блиски или постојат едематозни заболувања на белите дробови;
 • Овој тип на ултразвук има појасна резолуција и ви овозможува подобро да ги испитате комплексните патологии на валвулите или да видите мали згрутчувања на крв.

Пред таквата студија, едно лице треба да го подготви не само срцето - не нервозен, но исто така и хранопроводот. Лекарите препорачуваат да се ослободи хранопроводникот, не јадете или не пијте најмалку три часа пред процедурата.

Ехокардиографија за време на бременоста

Се чини, зошто идна мајка ќе помине оваа постапка, бидејќи срцето не влијае на текот на бременоста. Но, ова мислење е погрешно, срцето ја контролира работата на сите органи, вклучително и во текот на бременоста. Во текот на овој период, телото ретко се испитува преку езофагусот. Не е вклучена во листата на задолжителни студии и се спроведува само на рецепт на лекар со следниве индикации:

 1. Во студијата на дигестивниот систем беше забележано зголемување на црниот дроб.
 2. Кога жената забремени, кожата станува сина, рацете и нозете се ладни.
 3. За време на бременоста, има премногу замор, недостаток на здив.
 4. Неопходно е веднаш да се спроведе ултразвук ако бремената мајка повремено губи свест за време на бременоста.
 5. Бавно и брзо отчукување на срцето.
 6. Хронична васкуларна болест.
 7. Болка и бучава во срцето.
 8. За време на бременоста, девојката треба да добие тежина, ако тоа не се случи, треба да ја проверите работата на срцето.

Ова е нецелосна листа на индикации за ултразвук на ова тело за време на бременоста. Лекарите велат дека ултразвукот е безопасен и може безбедно да се спроведува во било која гестациска старост, но само како што е наведено од лекар.

Кога треба да направам фетален тест на срцето?

Ултразвукот на срцето на фетусот е едно од задолжителните истражувања во периодот на раѓање. Модерните ултразвучни машини не само што можат да го утврдат срцевиот ритам на ембрионот, туку и да проверат дали неговите функции се нормални. Покрај тоа, тоа е отчукување на срцето на ембрионот што укажува на тоа дека бременоста се развива, па ултразвук на феталното срце игра важна улога за време на бременоста. Покрај тоа, ултразвукот на феталното срце може да покаже сериозни конгенитални малформации на овој орган. Во овој случај, по декодирање на ултразвук на срцето на фетусот, се препорачува да се прекине бременоста.

Сподели го овој напис:

Повратни информации за дијагностичкиот метод

#1 Руслан 02.12.2015 09:14 -1 # 1 Руслан 12/02/2015 09:14
Ефикасност на дијагностиката : многу висока
Болка : само позитивни емоции
Оваа постапка беше пропишана на есен, кога мојот лекарски лекар имал сомнеж за пролапс на валвулата, благодарам на Бога што се работело и тоа беше само претпоставка, само недостаток на витамини. Во принцип, постапката е многу едноставна и што е најважно безболна. Тие го закачуваат телото на морон и ја размачкуваат со некој вид на течност и го водат преку срцето, единственото нешто што е непријатно е самите себеси, и сè е во ред.
Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.