Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфни јазли ултразвук

Речиси е невозможно да се испитаат лимфните јазли со цел да се утврди присуството или отсуството на какви било неправилности во нивната работа со користење на физички методи (испитување, палпација, перкусии, аускултација). Длабоките лимфни јазли (под раката, на пример, или на вратот) не дозволуваат лекарот да направи комплетна клиничка слика за болеста со палпација, додека ултразвукот на лимфните јазли (ултразвук) ни овозможува да ја разгледаме секоја патологија во нивната структура.

Ултразвук на лимфните јазли - што е тоа?

Лимфните јазли - органите кои припаѓаат на периферниот имунолошки систем и вршат заштитна функција - ја чистат крвта од вируси, бактерии, токсини или атипични клетки и се извори на имунолошки антитела. Во нормална состојба, тие не се чувствуваат, но со развојот на секој патолошки процес во телото, можат да подлежат на неколку промени во трансформацијата - згуснување, стекнување на неприродна форма или зголемување на големината, што може да се види со користење на ултразвук на лимфните јазли.

Лимфни јазли ултразвук

Методот на ултразвучно испитување на внатрешните органи се базира на способноста на одредени ткива на човечкото тело да ги одразуваат ултразвучните бранови на различни начини. При дијагностицирање, разликата во акустичната отпорност на ткивата на лимфните јазли се пренесува на екранот на мониторот и се евидентира како слика, во која специјалист открива промена во било кои параметри на органот (должина, ширина, ехогеност) или го забележува развојот на патолошкиот процес.

Индикации за постапката

Ултразвукот на лимфните јазли се изведува според локални или општи индикации и може да се користи како диференциран, разјаснет или контролен метод на истражување. Студијата е прикажана да се спроведе во случаи каде што лимфните јазли:

  • значително зголемена по големина по инфекцијата (обично тоа се случува со јазли на вратот и препоните) и останаа со иста големина дури и по заздравувањето;
  • промени во големина без оглед на болести (независно);
  • зголемен во големина, а овој процес е придружен со силно зголемување на температурата на телото, нарушување на процесот на голтање или болка во грлото (со зголемување на јазлите во вратот);
  • на вратот, под раката, во ингвиналниот или субмандибуларниот регион, може да се почувствувате со прстите.

Дополнително, испитувањето на ултразвукот се изведува ако еден лимфниот јазол на вратот е значително различен по големина и текстура од другиот, како и ако постои сомневање за појава на лимфом, лимфосарком , туберкулоза , лепра или сифилис .

Ултразвучниот преглед на лимфните јазли на вратот кај сите горенаведени болести често има диференцијален дијагностички карактер и бара други тестови (биопсија, на пример). Сепак, лимфаденитот на вратот и главата на неспецифична природа, кои се појавуваат во позадината на изразените знаци на воспаление, не бараат дополнителни дијагностички методи, освен ултразвук, со исклучок на ситуации во кои промените во големината и структурата на овие органи не исчезнуваат два месеци по болеста. Во вториот случај, дијагнозата мора да започне со ултразвучно испитување на цервикалните и субмандибуларните лимфни јазли.

Карактеристики на ултразвук

Постапката на ултразвук на лимфните јазли

Не е потребна подготовка за студијата, без оглед на тоа што ќе се испитува, вратот, препоните или некоја друга област.

За време на ултразвук, лекарот главно ги испитува лимфните јазли во вратот (кој ги вклучува субмандибуларните и аксиларните јазли), стомакот и препоните (периферни). За да се утврди точната големина на јазлите се испитува во пресек, и ако овој параметар надминува 8 мм, лекарот може да се сомнева во развојот на метастази на туморот, и ако не ја достигне нормата, тогаш веројатно ќе се укаже на развојот на воспалителниот процес. Ако лимфните јазли се здрави, тие нема да бидат видливи за време на испитувањето.

Лимфните јазли во областа на препоните или во стомакот се испитуваат за време на одржување на здивот или за време на длабок здив, а промената на нивната големина укажува на развој на патолошки процеси во гастроинтестиналниот тракт, матката, јајниците или црниот дроб, како и за лимфните јазли на вратот и пазувите, треба да се испитаат во мирна состојба на пациентот.

Можни грешки и алтернативни методи за испитување на лимфните јазли

Ултразвукот на лимфните јазли е прилично честа метода за проучување на човечкото тело, но има ограничени способности, така што нејзините податоци не можат да се користат за правење конечна дијагноза без дополнителни испитувања.

Кога се спроведува ултразвучен преглед на лимфните јазли во пазувите или во вратот, специјалист може да биде погрешен во дијагнозата на циста или апсцес, бидејќи двата тумори имаат иста ехогеност. Биопсија или дуплекс ехо сонографија се изведува за да се добијат попрецизни податоци. Ултразвучниот преглед на препоните може да обезбеди неточни податоци за хернија или хематоми, па затоа често се комбинира со МНР и биопсија.

Ултразвукот е лесно достапен, безбеден и информативен метод за проучување на внатрешните органи, што ви овозможува да наведете можна дијагноза или да ги идентификувате првите знаци на развој на патологија на лимфни јазли. Не дава никаква непријатност и може да се користи за дијагностицирање на болести кај пациенти од било која возраст.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.