Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ултразвук на мозокот (невросонографија)

Ултразвукот на мозокот на новороденчињата е модерен и објективен метод за проучување на структурите на мозокот кои се наоѓаат во черепот. На друг начин, оваа техника се нарекува невросонографија на новороденчиња, може да се користи и како профилакса и за откривање на патолошки процеси. Особеноста на оваа постапка е дека тоа е можно само за доенчиња, а за деца по една година, ултразвукот на церебралните садови не е толку информативен.

Што е тоа и како се врши ова истражување, под кои индикации е пропишано и дали невросонографијата бара претходна подготовка - можете да ги дознаете одговорите на овие прашања ако ја прочитате нашата статија. Исто така, ќе разговараме за тоа како се дешифрираат резултатите од оваа студија, дали неврозографијата на новороденчињата не штети и кои болести може да ги открие.

Што е невросонографија?

"Невросонографијата" е преведена од грчки јазик како проучување на нервно ткиво, овој тип на дијагноза е доста млад, но исто така успеа да ја докаже својата точност и ефективност. Невросонографијата го вклучува вообичаеното ултразвучно скенирање на компонентите на мозокот на новороденчето, кое ви овозможува да ги оцените параметрите на внатрешните ткива и да ги поврзете со нормите. Декодирањето на податоците ќе му овозможи на неонатологот да заклучи дали бебето е здраво или ако постои патологија на овој орган кај доенчињата. Најчесто, оваа студија е од скрининг природа, односно, таа е доделена без конкретни причини, како дијагностичка постапка, на пример, при тешки породувања.

Колку е безбедна постапката?

Бидејќи станува збор за новороденчиња, прашањето за безбедноста на постапката е на прво место, бидејќи на новороденчињата е многу лесно да го инфицираат детето. Пред десет или петнаесет години, студијата на мозокот кај новородените деца била пропишана само во екстремни случаи, ако постоела вистинска опасност за животот и здравјето на новороденчето. Ова се должи на фактот дека постапката била изведена со користење на методот на магнетна резонантна терапија, при што се применувале анестетици. Не е тешко да се претпостави дека овој тип на дијагноза е многу опасен и може да предизвика сериозни последици кај новороденчињата.

Релативно нова техника - невросографијата во голема мера го поедноставува животот на неонатолози и педијатриски невролози , бидејќи ви овозможува да идентификувате различни мозочни заболувања кај децата. Ултразвукот на мозокот е апсолутно безбеден и безболен, дури и за деца кои се само неколку дена. Тоа покажува, пред се, вродени, како и стекнати отстапувања од нормалата, тоа е најефективниот метод за откривање на повреди на раѓање на мозокот. Од појавата на невросонографијата, стапките на морталитет кај децата значително се намалија, бидејќи тоа ви овозможува да направите дијагноза и да започнете со лекување во првите денови од животот на детето.

Кога е мозочен ултразвук скениран за новороденчиња?

И покрај тоа што бремената мајка внимателно се подготвува за претстојното раѓање на детето, често генеричкиот процес може да оди на непредвидливо сценарио. Статистичките податоци покажуваат дека во речиси 80% од испораките во текот на изминатите неколку години имало барем најмали отстапувања, односно испораката не била идеална.

Меѓу компликациите често се наоѓаат: долготраен процес на трудот, слаба работна активност, зафаќање на дете од страна на папочната врвца или премногу болни контракции. Во зависност од ситуацијата, лекарите можат да користат стимуланси и капки, лекови против болки, па дури и епидурална анестезија. Во повеќето случаи, лекарите се подготвени за неочекуван пресврт на настаните и бебето се роди здраво. Но, со цел да се дијагностицира дете во такви ситуации, обично се прави ултразвук на мозокот за да се исклучат можните повреди на раѓање и патологии.

Индикации за назначување на невросонографија

Вредноста на поени на скалата Апар
 1. Ултразвукот на мозокот на новороденото е итно направено кога бебето има невообичаена форма на главата.
 2. Ако за време на почетниот преглед и мерење на параметрите на главата, се откри дека неговиот обем е поголем од нормата, но ширината на градниот кош е нормална.
 3. Во случај веднаш по раѓањето да се добие низок процент на Apgar, под 7 поени.
 4. Ако раѓањето се случило многу порано, а новороденото се смета за прерано.
 5. Потоа, кога има чудна форма на очите, деформација на прстите или ушите.
 6. За новороденчињата е задолжително да се препише ултразвук на церебрални крвни садови, доколку феталните абнормалности се откриени за време на бременоста.
 7. Ако има малформации на било кој внатрешен орган.
 8. Во такви ситуации, ако во првите денови од животот на новороденото имало грчеви на конвулзии.
 9. Невросографијата е прикажана по сите раѓања со компликации, било да е хипоксија, заплеткување со папочната врвца, слаба или брза активност на трудот, употреба на стимуланси и лекови против болки.
 10. Оваа постапка се прави за сите деца кои се родени со вакуум или форцепс.
 11. Во случај да помине многу време помеѓу моментот на испуштање на водите и непосредното раѓање на детето.
 12. Овој тип на дијагноза е прикажан за сите деца кои се родени во светот со царски рез.
 13. Ако бебето често се повраќа.
 14. Ако неонатолог е сомнителен за сериозни невролошки заболувања со различна тежина.
 15. Во случај кога имало перинатално оштетување на мозокот кај новороденчињата.
 16. Потоа, кога родителите меѓу себе или мајката со бебето откриле Rh-конфликт.

Најчесто ултразвукот на церебралните крвни садови се користи како дијагностика за почетната дијагноза, но понекогаш се користи постојано за да се оцени текот на утврдената болест и да се корегира ако е потребно.

Како да се подготвите за постапката?

Ултразвукот на мозокот не бара посебна обука од детето или од родителите, може да се изврши под никакви услови. Не е важно студијата дали детето има празен стомак, но ќе биде потивко да се однесува ако е полна. Се препорачува да го нахранат бебето најмалку половина час пред ултразвукот, за да не го поврати.

Овој тип на дијагноза е информативен за децата кои штотуку се родени и се малку постари, главниот услов е тоа што тие не треба да имаат време да затворат голема пролет. Се наоѓа на круната на главата во близина на фронталната коска, обично останува отворена околу една година. Ако има итна потреба, скенирањето може да се изврши подоцна преку други помали извори, но сигналот ќе биде помалку точен, и затоа, декодирањето ќе потрае повеќе време.

Како е ултразвучно скенирање на мозокот на новороденче?

Без оглед на сведочењето и возраста на бебето, се препорачува да му се даде на спиење и правилно да се хранат пред постапката. Потоа тој нема да се чувствува непријатност и ќе се однесува смирено, за да го одвлече вниманието, може да земе играчка на приемот. Стандардните скенови на мозоци ги вклучуваат следните чекори:

 1. Новороденчето е поставено на каучот, родителите или медицинската сестра го поправаат во посакуваната положба. Постапката трае околу 10 минути, важно е во текот на овој период малите пациенти да се однесуваат смирено.
 2. Бебето не е инјектирано со лекови и анестезии, единственото нешто што е неопходно е да се задржи главата во мирување.
 3. Посебен гел се нанесува на врвот на главата во областа на големиот фонтанел, се разликува од оној што се користи за ултразвук кај возрасните. Овој гел е хипоалергичен, го подобрува сигналот на сензорот со отстранување на воздушниот слој помеѓу површината на кожата и сензорот.
 4. На површината на главата што е размачкана со гел се поставува сензор, а медикаторот го движи по главата, одредувајќи ги параметрите на мозокот и околните ткива.

Кои податоци покажуваат овој скенирање?

Со оваа постапка, дијагностичарот може да ги види сите компоненти на мозокот на бебето, вклучувајќи ги и коморите и деловите на системот за спроведување на алкохол. Невросонографијата може да ги препознае дури и оние патологии кои на ниеден начин не се манифестираат, на пример, внатрешни крварења, фокуси на исхемија, цисти и тумори. Преку овој метод може да се детектира интракранијален притисок. По спроведувањето на овој скенирање, неонатолог одлучува за можното испуштање на новородениот дом, дијагнози ако е потребно, или потврдува дека бебето е здраво.

Како се резултатите од ултразвучниот скенирање?

Декодирањето на податоците од ултразвук треба да го направи искусен неонатолог или невролог. Насоките за големина изгледа вака:

 1. Голем резервоар од 3 до 6 мм.
 2. Преден рог на латералната комора од 1 до 2 mm.
 3. Субарахноидален простор - до максимум 3 мм.
 4. Хемисферичен јаз - не повеќе од 2 мм.
 5. Тело на латерална комора - не повеќе од 4 мм.
 6. Симетрична трета комора - до 6 мм.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.