Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цистоскопија

Цистоскопијата е модерен метод за испитување на внатрешната структура на мочниот меур, се изведува за да се идентификуваат разните аномалии на неговата состојба, да се детектираат патологии, фокуси на инфекција и воспалителни процеси. Ние ќе ви кажам кој уред се користи во ова испитување, без разлика дали е болно да се направи испитување, и кои компликации може да се појават после тоа. Исто така, од овој напис ќе научите како ова испитување е направено на дете и во кои случаи се изведува под општа анестезија, за која цистоскопијата на мочниот меур се користи кај жени и мажи и дали е применлива за време на бременоста.

Кој е оваа постапка индицирана и контраиндицирана?

Проценката на внатрешните ѕидови на мочниот меур се изведува со употреба на медицинско помагало-цистоскоп, поради што ја нарекуваат постапката. Тоа е применливо во ситуации кога алтернативните дијагностички методи не се способни да детектираат мали тумори, нивната распространетост и природата. На пример, претходно извршеното ултразвучно скенирање на мочниот меур не може да визуелизира мали чиреви или полипи. Во овој случај се користи цистоскопија, овој метод е подетален, точен и информативен. Тоа ви овозможува да ги идентификувате туморите од било кој облик и големина, да ја оцените нивната благонаклоност или малигнитет, како и силата да најдете формирање на камења, места на воспаление или повредени области на мукозни мембрани.

Индикации

 1. Пропишана е за претходно дијагностициран интерстицијален цистит .
 2. Се препорачува за пациенти со циститис во хронична форма, чиј третман, иако дава резултати, не ги исклучува периодичните егзацербации на болеста.
 3. Незаменлив е ако се открие крв во урината, дури и во мали количини.
 4. Цистоскопијата кај деца и возрасни често се препишува за ензуреза , особено ако третманот досега не е успешен.
 5. Доколку се откриени атипични клеточни структури при лабораториско испитување на урината. Најчесто ова укажува на развој на тумори.
 6. Оваа студија секогаш се изведува кога уринирањето е тешко, го боли лицето да се движи и болката е локализирана во карличниот регион.
 7. Таквото испитување е неопходно за пациент на кого му била дијагностицирана хиперплазија на простатата и била откриена опструкција или стеснување на уретерите.
 8. Методот на цистоскопија се користи при изборот на третман за формирање на камења.
 9. Спроведени со честа мокрење, чии причини не биле претходно идентификувани.
Цистоскопија се изведува за пелвична болка.

Контраиндикации

 1. Цистоскопијата е контраиндицирана при акутно воспаление на мочниот меур.
 2. Не се препорачува за пациенти кои имаат инфекции на уринарниот тракт.
 3. Препорачливо е да се одбие цистоскопијата кај оние кои се дијагностицирани со орхитис или простатит , особено ако болестите се во акутна фаза.
 4. Ако крвта се ослободи од уринарниот тракт, но етиологијата на оваа аномалија не е идентификувана.
 5. Подобро е да се изберат алтернативни цистоскопски методи кога пациентот има треска предизвикана од болести на уринарниот тракт.
 6. Исто така, треба да ја напуштите цистоскопијата за луѓе кои имаат слабо и полека коагулација на крв.

Цистоскопија третман

Повеќето дијагностички методи, без разлика дали имаат ултразвук или рендген, можат да ја детектираат само болеста и да ја одредат неговата природа, но не се применливи за нејзиниот третман. Цистоскопското испитување, за разлика од повеќето дијагностички методи, може да го ослободи пациентот од одредени заболувања. За целите на третманот, овој метод се користи за отстранување на неоплазмите, за отстранување или отстранување на камења, за отстранување на блокадите и стеснување на патеките и за предизвикување на чиреви.

Како да се подготвите за постапката?

Пред да оди на испит, му треба одредена подготовка за цистоскопија, обично лекарот кој го посетува пациентот го информира пациентот за потребните прелиминарни процедури, кои упатуваат на него упат. Главните препораки се следниве:

 • Ако испитувањето се врши со анестезија, тогаш лицето мора да набљудува штрајк со глад, периодот на време кога пациентот не треба да јаде или пие се пресметува поединечно. Нејзиното времетраење зависи од изградбата на пациентот, неговиот метаболизам, и што е најважно, од типот на анестезија.
 • Треба да се има на ум дека по употребата на лекови против болки луѓето не можат да застанат зад воланот, а потоа по постапката ќе мора да си одите дома со јавен превоз или во такси.
 • Вреди да се избере бесплатен, удобен сет на облека без многу копчиња и врски, и подобро е да се отстрани целиот накит дома.
 • Потребната листа на документи што треба да ги понесете со вас: упатување на постапката, било какви слики, резултати од тестови или заклучоци на присутните лекари поврзани со болести на уринарниот систем.

Како е цистоскопија

За цистоскопија, се користи медицинско помагало со истото име, изгледа како цевка, на крајот на која е закачена светлосна опрема. Доколку треба да се испитаат внатрешните површини на мочниот меур, инструментот се вметнува во уретрата. Во зависност од видот на инструментот, се разликуваат два типа на цистоскопија: крути и флексибилни.

Тежок тип

За оваа анкета, одберете стандарден цистоскоп, оваа цевка ќе овозможи подетални и попрецизни испитувања на ткивата на уринарниот тракт и самиот мочен меур. Но, вреди да се напомене дека е доста болно, едно лице може да доживее едноставен непријатност во областа на истражувањето и може да се појави доста забележителна болка. Затоа, пред воведувањето на уредот, пациентот е прв анестезиран, може да биде локален, спинален или општ.

Флексибилен тип

Овој вид на истражување е направено со користење на флексибилна цевка, за да се воведе тоа не е толку болно. Но, податоците што ќе ги добие лекарот по оваа процедура ќе бидат помалку јасни. Каков вид на уред за избор на лекар секогаш одлучува, но, на пример, детето се препорачува да користи флексибилен тип.

Цистоскопија со користење на флексибилен цистоскоп

Анестезија

Како што забележавме порано, овој тип на дијагноза често се изведува со употреба на анестезија. Ако е потребна само локална анестезија, околу 10 ml раствор на новокаин (2%) се вбризгува директно во уретрата, и за таа цел може да се стави посебен клип на пенисот за мажи, тој се поставува под главата на пенисот и не постои повеќе од 10 минути. Општа анестезија ретко се користи, најчесто само кај деца или во несвесни луѓе.

Напредок на постапката

За време на испитувањето, пациентот лежи на каучот, пред да се вметне уредот во уретрата, неговите гениталии се третираат со антисептик. Уринарниот канал е исполнет со течност, се вметнува цистоскоп, лекарот ја испитува состојбата на внатрешните ѕидови на мочниот меур. Инспекцијата трае не повеќе од 10 минути, целата постапка може да потрае до 45 минути. Ако се применува локална анестезија, по испитувањето пациентот веднаш се ослободува дома. Бидејќи медицинскиот уред се вметнува преку уретрата, дијагностичарот има можност да ја оцени структурата на апсолутно сите мукозни мембрани, да ги испита за опструкции, повреди и било какви лезии. Решението се воведува во шуплината на меурот, така што нејзините ѕидови се подобро визуализирани. Понекогаш користејќи го истиот метод, можете да направите биопсија, односно да земате парчиња органско ткиво. Ова се користи за тестирање на ткиво за хистологија, за идентификација на тумори или абнормални формации. Но, како што забележавме претходно, оваа постапка се применува не само за дијагностички цели, туку и за третман на разни видови на болести.

Цистоскопија за различни категории на пациенти

Дали да се примени анестезија и каков вид на уред да се избере - во секој случај, лекарот кој го спроведува испитот определува. Тоа зависи од возраста на пациентот и целите за кои е пропишана цистоскопија.

Испитување кај жени

Воспалитетот на уринарниот тракт почесто претставува претставник на послабата половина од човештвото. Цистоскопија на мочниот меур кај жените се изведува за да се дијагностицира циститис, неоплазми, камења и повреди на шупливото мочен меур. Пропишана е процедура за да се идентификува причината за инконтиненција ако посетата на тоалетот предизвикува болни сензации, како и ако има нечистотии во урината.

Цистоскопија за мажи

Вреди да се напомене дека уретрата, каде што уредот е вметнат, кај мажите е неколку пати подолго отколку кај жените, па затоа постапката е помалку болна за жените. Така што пациентот не страда од болка, се препорачува мажите да користат анестезија или да даваат предност на флексибилната цевка на уредот. Цистоскопијата на мочниот меур кај мажите е пропишана за сомневање за развој на воспалителни процеси, вклучувајќи и простатитис. Исто така го визуелизира туморот, вклучувајќи го и аденомот или аденокарциномот, кој ја нарушува функцијата на уринарниот систем.

Испитување на генитоуринарниот систем кај децата

Во педијатрискиот третман, овој метод не се користи толку често, но се изведува исклучиво со употреба на анестезија, често локално, но ако бебето е многу мало, тогаш се препорачува општа анестезија. Постои посебен детски цистоскоп, тој е пофлексибилен и помал. Постапката бара не само назначување на окружен педијатар или тесен специјалист, туку и писмена согласност од еден од родителите. Ова ги зема предвид карактеристиките на уретрата на децата, неговата должина кај момчињата при раѓање е околу 5 см, секоја година се зголемува за околу 5 мм, до 18 години достигне 17 см. Уринарниот канал кај новородените е 1,5 см. до зрелоста, неговата должина достигнува само 3 см. Важно е за децата да изберат квалификуван лекар, бидејќи овој преглед може лесно да ги оштети мукозните мембрани.

Испитување за време на бременоста

Овој метод не е контраиндициран за време на бременоста, цистоскопијата за време на бременоста често се користи за одводнување на бубрег кога крвните нечистотии се наоѓаат во урината. Овој симптом е карактеристичен за пиелонефритис, а исто така се јавува и ако се појават камења во бубрезите. Испитувањето со користење на овој уред за време на бременоста се применува само при присуство на сериозни индикации, бидејќи дури и помалите повреди може да резултираат со спонтан абортус. Ако е можно, и дијагнозата и третманот треба да се одложат за постпарталниот период.

Ефекти од постапката

По постапката, лекарите советуваат да пијат повеќе вода. Тоа е зголемено изложување на урина што ќе помогне да се намалат непријатните симптоми кои можат да се појават по испитувањето:

 • По вметнување, може да настане чешање, непријатност или чувство на печење за време на мокрењето.
 • Исто така, по овој метод на дијагностицирање, пациентот може да биде вознемирен од честата порив да одат во тоалет, може да се детектираат ленти или крвни капки во урината.
 • Може да има болка во долниот дел на стомакот.

Сите овие манифестации се варијанта на нормата, но ако не поминат во рок од една недела, треба да се консултирате со специјалист за да спречите развој на инфекција или воспалителен процес.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.