Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

ПЕТ КТ

Денес, посебно место во дијагностичката медицина е окупирано од студии на онколошки болести, бидејќи ако телото е оштетено од рак на орган, човековото здравје не е само изложено на голема опасност, животот на пациентот зависи од успешната рана дијагноза. Затоа се посветува сè повеќе внимание на идентификација на тумори во рана фаза на формирање, кога нивната големина е толку мала што вообичаените методи на истражување не ги забележуваат. Во овој случај, ПЕТ-скенот доаѓа до помош - иновативен метод на испитување, кој со висока точност овозможува да се утврди присуството на фокуси на онкологија во човечкото тело.

Што е овој дијагностички метод?

Позитрон емисиона томографија е нов метод на испитување, кој се користи за идентификација на не само рак, туку и невролошки болести и патологии на кардиоваскуларниот систем. Оваа дијагноза е сосема спротивна на вообичаените методи на скенирање, како што се компјутерска томографија или магнетна резонанца. Нејзините разлики се во тоа што ја покажува неанатомската структура на одредени делови од човечкото тело и на посебен начин ги опфаќа карактеристиките на нивната работа, забележувајќи отстапувања во функционирањето на секој поединечен орган и нивната комбинација.

Позитронската емисиона томографија е една од најтешките студии во модерната медицина, но вредноста на овој дијагностички метод е многу висока. ПЕТ скенер дури може да открие такви тумори кои не се покажуваат кога пациентот нема единствен симптом на болеста. Таквото испитување ќе овозможи утврдување на големината на лезијата со точност од стотини од милиметар. Како и метастази, кои би можеле да ги погодат соседните органи. Дијагностиката на ПЕТ КТ е уникатна по тоа што е применлива не само за откривање на болеста, туку и за време на третманот, овозможува да се оценат резултатите од терапијата и да се следат промените во фокусот на патологијата.

На кој начин се базира методот на скенирање?

ПЕТ КТ методот е базиран на молекуларен систем на слики, што овозможува да се видат промени во метаболичките процеси во човечкото тело на клеточно ниво. Имајте на ум дека метаболните промени во болеста секогаш почнуваат многу порано од структурните структурни патологии на органи и ткива кои можат да детектираат алтернативни методи на истражување.

Кога овој преглед се користи за да се идентификуваат фокусите на онкологијата, точната визуелизација обезбедува карактеристика на потрошувачката на гликоза од клетките на ракот. Клетките инфицирани со онкологија консумираат глукоза неколку пати побрзо од здрави, овој процес е придружен со зголемено ослободување на енергија, што ПЕТ скенер не може да го поправи.

За што се користи оваа техника?

Како што веќе напоменавме, ПЕТ КТ се користи првенствено за откривање на рак.

ПЕТ КТ се користи во случаи на:

 1. За откривање на рак.
 2. Со цел да се одредат карактеристиките на туморот.
 3. Да се ​​дефинираат границите на метастазата.
 4. Да се ​​процени во која фаза е болеста, направи прогноза за развој.
 5. Се користи за земање на целна биопсија.

Таквата студија е применлива за да се идентификуваат тумори на различни органи:

 1. Рак на штитната жлезда .
 2. Онкологија на белите дробови .
 3. Поразот на панкреасот.
 4. Тумор колоректален.
 5. Рак на простата .
 6. Рак на грлото на матката .
 7. Онкологија на млечните жлезди .
 8. Рак на мозокот .
 9. Да се ​​детектираат меланоми или лимфоми .

Оваа студија не се однесува само на пациенти со рак, туку се користи и:

 1. За да се процени ефективноста на хемотерапијата, ви овозможува да го прилагодите третманот ако резултатите од терапијата не се најдобри.
 2. Студијата на мозокот со помош на оваа техника ви овозможува да ги дијагностицирате причините за губење на меморијата, како и да ги дијагностицирате Алцхајмеровата или Паркинсонова болест .
 3. Во случај на неправилности во работата на кардиоваскуларниот систем, ова испитување помага да се утврдат артериски повреди при исхемична срцева болест , како и области на васкуларни лезии по срцев удар.

Кој се препорачува, и кој е контраиндициран за скенирање?

Скеновите на позитрон-томографија често не се препишуваат на пациентите како КТ скенови или МРИ, обично позитрон емисиона томографија се користи за подетален преглед, кога резултатите од алтернативните методи не обезбедуваат комплетна слика за болеста.

Индикации за :

 1. Во онкологија, методот се применува кога постои сомневање за развој на малигни тумори.
 2. Исто така се користи за подетално проучување на претходно идентификуваните фокуси на онкологијата, за да се процени ширењето на метастази.
 3. Пропишана е за сомнителен сарком - малиген тумор на коските.
 4. Препорачаната позитронска емисиона томографија во епилепсија , помага да се утврди локализацијата на центарот на патологијата, особено неопходна пред операцијата.
 5. Процедурата е исто така пропишана за васкуларни заболувања на мозокот, вклучувајќи хеморагични и исхемични потези.
 6. Во трауматологијата и неврохирургијата, оваа техника е наменета за проучување на оштетување на мозочното ткиво во периодот по операцијата, особено во случаи кога резултатите на МНР и КТ се неточни.
 7. И покрај фактот дека позитрон емисиона томографија е високо ефективна и информативна, таа има голем број на контраиндикации во кои се заменува со алтернативни методи на скенирање.
Комбиниран ПЕТ КТ слики

Контраиндикации :

 1. Не се врши за сериозно болни луѓе кои се во несвест и не можат да ги контролираат движењата на сопственото тело.
 2. Постапката е забранета при доење, како и при носење на детето.
 3. Скенирањето не се препорачува кај пациенти со инфективни болести во тешка форма, како и во присуство на воспалителни процеси во човечкото тело. Патологиите како што се, на пример, апсцес, може да дадат лажни резултати од постапката.
 4. Не користете позитрон-томографска техника за пациенти кои претходно биле подложени на лапароскопска операција или отворена биопсија. Ова е забрането бидејќи постои ризик од оштетување на ткивото на местото каде што е извршена хируршка интервенција. Ако студијата е неопходна, тогаш по овие операции треба да се земат најмалку еден месец.
 5. Невозможно е да се спроведе овој тип на дијагноза истовремено со текот на хемотерапијата, бидејќи комбинацијата на такви манипулации може да предизвика неповратни промени во структурата на коскената срцевина. По хемотерапијата, исто така, треба да трае најмалку еден месец.
 6. Исто така, не е препорачливо да се комбинира скенирање со радиотерапија, бидејќи компликациите од пост-зрачење ќе станат уште посилни. Во овој случај, пауза е потребна за три месеци.

Како да се подготвите за постапката?

Позитивната емисиона томографија на мозокот или било кој друг орган се изведува на амбулантско ниво, самиот скенирање трае не повеќе од еден час, но ако се земе предвид подготвителниот и постпроцедуралниот период, пациентот ќе мора да поминат најмалку шест часа во дијагностичкиот центар. Имајте на ум дека ова е видот на постапката за која е многу важно точната подготовка.

Веднаш известете го докторот за алергиски реакции на одредени групи на лекови, неколку лекови се користат одеднаш за време на студијата, и ако е потребно тие ќе бидат заменети со аналози. Исто така неопходно е да се информира лекарот за хронични болести, особености на здравјето и здравјето. Забележете дека за време на скенирањето ќе треба да се придржувате кон неподвижност, ова е многу важно! Ако се сомневате дека можете да забележите неподвижност, разговарајте со вашиот лекар за можноста за употреба на седативи.

Пред процедурата потребна е некоја подготовка:

 1. Денот пред скенот е да се запре физичката активност, исто така, престанете да земате лекови, алкохолни пијалоци, престанете со пушењето.
 2. Ако скенирањето е закажано за утро, тогаш вечерата на претходниот ден треба да биде што е можно послаб. Дозволено урда, кефир, вода без шеќер.
 3. На денот на постапката, откажете се од шеќер, не треба да се проголта во било која форма, дури и во мали количини.
 4. Ако истражувањето е спроведено во средината на денот, тогаш појадок на овој ден треба да се откаже, а ручек е уште повеќе. Единствено што можеш - незасладена вода за пиење.
 5. Ако постапката се врши во вечерните часови, последниот оброк е појадок, треба да се јаде пред девет часот наутро.
 6. Потребно е однапред да разговарате со вашата лекарска исхрана, која ќе го следите последниот ден пред постапката. Множеството забранети производи ќе се разликуваат во зависност од инјектираниот контраст.
 7. Пациенти кои страдаат од дијабетес, мора да ја пријавите вашата болест додека снимате за скенирање. Последниот оброк е дозволен во овој случај 24 часа пред постапката, по што не можете да јадете ништо, можете да пиете незасладена вода. Претходно, пациентите со дијабетес мелитус ги мерат нивоата на шеќер и само тогаш овозможуваат скенирање.

Како е истражувањето?

Слична томографија може да се примени и за целото тело и за неговите поединечни области. Постапката се смета за неинвазивна, со исклучок на воведувањето на контрастот. За време на скенирањето, пациентот не чувствува болка, тој е сам во специјално опремена просторија. Уредот изгледа како обичен томограф. Уредот изгледа како прстен опремен со специјални сензори кои треба да го снимаат зрачењето.

 1. Кога ќе се скенира целото тело, од пациентот се бара да се релаксира однапред, и само тогаш го зема уредот, поточно, прстенот за скенирање. Зголемената активност на мускулите може да ги наруши овие постапки, па затоа е толку важно да се смири пред скенирањето.
 2. Уредот има вграден кауч, кој се движи навнатре заедно со пациентот. Следниот чекор е воведувањето контрастно лекување базирано на гликоза. Може да се администрира интравенозно, земен како пилула или инхалиран со раствор.
 3. Пациентот лежи на каучот, важно е да се набљудува целосна неподвижност. За време на скенирањето, уредот прави слаб шум, и ова е единственото нешто што може да го наруши пациентот, нема да чувствува непријатност и болка.
 4. Кога контрастот е рамномерно распределен, каучот почнува да се движи по скенерот, сигналите на сензорот пристигнуваат на екранот на мониторот.
 5. Во текот на постапката, не можете да зборувате и да се движите, ако сте вознемирени, во близина ќе има лекар кој може да ви помогне.
 6. По постапката, треба да пиете колку што е можно повеќе вода, така што контрастот ќе се појави побрзо.
Схема на постапката за PET CT

Скенирајте со метионин

Неколку видови лекови може да се користат како средство за контраст, мозокот за испитување најчесто се изведува со метионин. Дијагностика на мозокот со метионин овозможува да се утврдат малигни и бенигни тумори со висока точност. Исто така, овој метод на истражување со метионин ви овозможува да ја процените работата на мозокот, а да не предизвикувате несакани ефекти.

Скенирањето со метионин често се врши во големи медицински центри, постапката не е само безбедна, туку и безболна за пациентот. Една студија со метионин има оптоварување со зрачење кое е еднакво на оној што го прима пациентот за време на х-зраци на градите. Воведувањето на метионин низ вената се шири низ телото половина час.

Дешифрирање на резултатите од скенирањето

При скенирање на мозокот или кој било друг дел од телото, резултатите се прикажуваат на екранот на мониторот. Следната фаза е декодирање, тоа е анализа на добиените податоци. Оваа анализа е базирана на преглед на сликите, имено, степенот на акумулација во испитуваните ткива на радиофармацевтскиот материјал е определен.

Анализата се спроведува на посебен обем со 4 нивоа:

 1. Првото и второто ниво укажуваат на развој на воспалителниот процес во проучуваниот орган.
 2. Третото ниво е показател за примарниот тумор.
 3. Ниво четири ќе укаже на метастази.

Декодирањето на податоците од позитрон-томографски истражувања е долг процес, времето што лекарот го троши на неа зависи од сложеноста на болеста и специфичниот орган. Најдолго е декодирање на податоци за скенирање на мозокот. Типично, декодирањето трае од неколку часа - во проучувањето на одделни органи, до десетици часа - при скенирање на главата, како и на целото тело. Заклучокот го подготвуваат двајца специјалисти одеднаш - специјалист по нуклеарна физика, како и радиолог.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.