Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеодензитометрија

Поради зголемувањето на животниот век на населението, кај нас, остеопорозата станува се почеста. Најточниот и модерен метод на дијагностицирање на оваа болест е остеоденситометријата. Кои се карактеристиките на овој истражувачки метод, на кого е прикажан и кој не е дозволен - прочитајте во нашата статија. Исто така, ќе научите дали е потребна посебна подготовка пред постапката и како се врши скенирањето.

Што е оваа процедура?

Остеодензитометријата е дијагностичка процедура која ви овозможува да ја измерите густината на коскените структури. За време на скенирањето, уредот ја споредува коскената густина на пациентот со слични податоци кај здраво лице.

Во текот на постапката, испитаната површина на телото е подложена на зрачење на Х-зраци, но неговата доза е минимална. Оваа студија е безболна и се изведува со неинвазивен метод. Со помош на остеоденситометрија, можно е да се открие нерамнотежа во минералниот состав на коскеното ткиво, намалување на густината на коскените структури најчесто укажува на сериозна болест.

Кој е пропишан за овој тест?

Остеодензитометријата главно е пропишана за манифестација на примарни знаци на остеопороза . Оваа болест е почеста кај жените на возраст над 50 години кои имаат хормонални промени. За остеопороза се карактеризира со намалена содржина на калциум, и како резултат - слабеење на коските на скелетот. Со оваа дијагноза се зголемува ризикот од фрактури на коските и фрактури.

Индикации:

 1. Овој тип на дијагноза често се препишува на жените после менопаузата , ако тие не земаат естрогени.
 2. Исто така изложени на ризик се кршливи и високи претставници на послаб пол, студијата е прикажана со раст од 175 см и тежина до 56 кг.
 3. Постапката се препорачува за жени чии блиски роднини имале фрактура на колкот.
 4. Пациенти кои земаат кортикостероиди, лекови против напад, хормонални лекови, барбитурати.
 5. Студијата покажува луѓе кои страдаат од дијабетес мелитус од првиот тип.
 6. Често се назначени за оние кои имаат хронична болест на црниот дроб или бубрезите.
 7. Се препорачува да има пациенти со остеопороза во семејството.
 8. Се користи за претходно дијагностициран: хипертиреоидизам, хиперпаратироидизам.
 9. Тоа е задолжително за пациенти кои претрпеле фрактура како резултат на мала повреда.
 10. Се користи како мерка за комплексна дијагностика кај пациенти кај кои се откриени знаци на остеопороза со помош на слични истражувачки методи.

Контраиндикации:

 • Постапката не се однесува на бремени жени и доилки.
 • Децата на возраст под 14 години не смеат да бидат испитани на овој начин, скенирањето не се препорачува до 20 години без сериозни докази.
 • Не се применува доколку во претходните пет дена беа спроведени дијагностички испитувања со користење на контраст.
 • Директна контраиндикација - радиоизотопска студија во претходните два дена.
 • Физички невозможно е да се испитаат на тој начин коскените структури на луѓе кои тежат повеќе од 130 килограми.
Остеодензитометријата не се применува кај бремени жени

Видови на остеодензитометрија

Најчесто, состојбата на коскеното ткиво се проценува со користење на Х-зраци, но исто така се користи ултразвучна остеоденситометрија.

Х-зраци метод

Остеоденситометријата на Х-зраци е најинформативен метод, овозможува да се процени коскената густина во два дела на телото - 'рбетот и бедрената коска. Недостаток на оваа сорта е тоа што може да ја процени само целокупната густина на коските, додека на прво место сунѓерестата коска се деминирализира. Вреди да се запамети за оптоварувањето на зрачење во текот на оваа студија, постапката може да се изведува не повеќе од еднаш годишно.

Ултразвук метод

Овој метод овозможува индиректно да ја процени состојбата на коскените структури, може да се користи за да се одреди брзината на ултразвучните бранови преку коскеното ткиво. Ултразвучната остеодензитометрија е скрининг. Предностите на методот се дека е безбеден и трае малку време. Но, во исто време, ултразвукот е помалку информативен. Покрај тоа, може да испита само периферни коскени формации.

Како да се подготвите за анкетата?

Бидејќи е рентгенската разновидност на постапката која е многу информативна и се користи најчесто, ќе ви кажеме како да се подготвите за тоа:

 • Овој тип на скенирање не бара специфична диета. Единственото нешто што треба да се исклучи од исхраната за ден - дополнувања на диета од калциум.
 • Облеката треба да биде бесплатна и удобна, од џебовите треба да се постават сите метални предмети.
 • Сите накит и додатоци мора да се отстранат однапред.
 • Пациентот е должен да го извести лекарот дека неодамна бил подложен на радиоизотопско испитување, компјутеризирана томографија користејќи контраст или студија со бариум. Се препорачува да се одржи јазот помеѓу постапките на таков план за најмалку 10 дена.
 • Ако се испитува една жена, таа треба да се осигура дека не е бремена, бидејќи зрачењето е многу опасно за развојот на фетусот, може да предизвика абнормалности и аномалии, особено во раните фази.

Техника на постапката:

 • Пациентот лежи на каучот во потребната положба, имајќи предвид дека изворот на зрачење се наоѓа под него.
 • Областа на скенирање треба да биде под горниот сензор, кој го мери степенот на апсорпција на рендгенскиот зраци од коската.
 • Ако 'рбетот е скениран, од пациентот се бара да ги свитка нозете и да се стави на мал штанд.
 • Вратот на бутот е фиксиран во таков став што петиците внимаваат, направете го тоа со помош на триаголен држач.
 • За време на испитувањето не може да се движи.
 • Скенирањето трае најмалку половина час.
 • Кога се препорачува повторно назначување да се подложи на процедурата на истата машина.
Остеодензитометрија

Вреди да се напомене дека во повеќето случаи лумбалниот рбет е изложен на дијагноза, како и на колкот, бидејќи овие делови се повеќе подложни на фрактури поради остеопороза.

Интерпретација на резултатите од истражувањето

Радиологот е ангажиран во анализата на примените слики, тој го испраќа преписот од резултатите од скенирањето на вашиот лекар. Резултатите од студијата ќе бидат презентирани со два индикатора:

 • Индекс Т - ја покажува густината на коскеното ткиво во споредба со истиот показател кај млад човек од вашиот пол со максимална коскена маса. Правилото се смета за показател за индексот T - погоре -1. Ако индексот е од-1 до -2,5, тогаш се развива остеопенија, ако се развие остеопороза под -2,5.
 • Индекс Z - Ви овозможува да ја проценувате густината на коските во однос на луѓето од ист пол и возраст. Дополнително испитување се назначува во случај овој индекс да биде силно преценет или намален.

Ако динамиката на развојот на вашата болест е важна за лекарот, тогаш пациентот ќе мора да помине неколку слични процедури, но не и по ред. Индикаторите на првите и последователните скенови ќе покажат колку брзо се развива остеопорозата.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.