Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на садови за врат

Ако некое лице има воспалено или болно врат, тој често може да ги игнорира овие симптоми, и залудно. Многу функционални патологии на 'рбетниот столб се предизвикани од абнормалности во работата на неговиот грло на грлото на матката. Со болка во оваа област, лекарот најчесто пропишува МРИ на вратните садови, бидејќи овој метод е способен да ја процени состојбата на сите структури на 'рбетот, вклучувајќи ги и крвните садови.

Зошто треба да ги испитам садовите на вратот?

Ако пациентот отишол кај лекар по повреда на вратот, или има симптоми кои укажуваат на патологија во овој дел од телото, тогаш скенирањето на МНР ќе биде препишано прво. Често, непријатноста во оваа област може да биде предизвикана од васкуларни болести, а исто така може да се почувствуваат сериозни срцеви или стомачни болести. Магнетната резонанца слики сигурно го идентификуваат проблемот и идентификуваат различни прекршувања, меѓу нив:

 1. Дијагнози на хернија што може да се појави помеѓу грлото на пршлени.
 2. Покажува какви било абнормални процеси, вклучително и заразни.
 3. Идентификуваат тумор во 'рбетниот мозок или крвните садови.
 4. Дијагнози остеохондроза на грлото на матката .
 5. Открива спинална стеноза.
 6. Идентификувајте ја секоја патологија на крвните садови: згрутчување на крвта, атеросклероза , итн.
 7. Тоа ќе помогне да се одреди локацијата на повредената површина и да се проценат ефектите од повредата.
 8. Студијата покажува аномалии на развој или дисфункција на тироидната жлезда.
 9. Дијагнози заболувања на ларинксот и лимфните јазли.

Треба да се забележи дека МРИ на вратот најчесто се спроведува во врска со проучувањето на церебралните крвни садови . Системот на садови на вратот и мозокот е тесно поврзан, патологиите на еден од нив не можат да поминат без трага за вториот, поради што се препорачува сеопфатно скенирање. Само со паралелна студија на мозокот, дијагностичарот може да добие комплетни податоци за состојбата на церебралната циркулација и да направи недвосмислена дијагноза.

Кому му е потребно ова испитување?

МНР на цервикалниот 'рбет има широк спектар на индикации. Често, процедурата е пропишана како дел од подготвителниот период пред операцијата, оваа студија му овозможува на лекарот јасно да го процени обемот и природата на операцијата. Исто така, магнетната томографија на вратот овозможува да се утврдат причините за честите мигрени, овој метод во оваа ситуација останува информативен дури и кога алтернативните испитувања се покажаа како бескорисни.

Индикации

 1. Неопходно е да се помине овој скенирање за оние кои често имаат вртоглавица или несвестица.
 2. Препорачана процедура за луѓе кои се чувствуваат непријатно во вратот, чувство на "затегнатост".
 3. Непријатните, понекогаш болни сензации во коренот на косата на косата може да бидат причина за загриженост и МРИ.
 4. Испитување на цервикалниот 'рбет и мозокот треба да се изврши ако не само самиот врат, туку и скалпот и рацете периодично се вкочанети.
 5. Во некои случаи, постапката е пропишана ако на пациентот му пречело нагласена гушавост на кожата.
 6. Магнетна томографија на вратот и мозокот е прикажана за луѓе со вертебрално-базила циркулаторна инсуфициенција.
 7. Лекарите често препорачуваат оваа студија, ако имаат сомневања за развој на цервикална васкуларна тромбоза .
 8. Бидете сигурни да поминете скенирање на МРИ за оние кои имаат сериозна болка во цервикалниот регион, додека тие се даваат на рацете, градите или главата.
 9. Во повеќето случаи, постапката е доделена на луѓе кои претрпеле повреда на 'рбетниот мозок.
 10. Како дел од сеопфатна дијагноза, студијата вреди да помине на пациенти кои често имаат драматични промени во крвниот притисок.
 11. МРИ-скенирање ќе се изврши без прекин ако постои веројатност за појава на тумори на мозокот, особено малигни.
 12. Пропишани се за инфективни лезии на 'рбетот, меѓу кои може да се случи токсоплазмоза , туберкулоза , остеомиелитис .
 13. Слична студија на цервикалниот и мозокот се изведува во случај на автоимуни болести на 'рбетот, на пример, анкилозен спондилитис или спондилитис.
 14. МРИ исто така се применува и за претходно идентификувани абсцеси на цервикалниот 'рбет.
 15. Постапката се препорачува за ревматизам и хронична артроза .
МРИ скенирање на вратот

Контраиндикации

 1. Не се препорачува постапка за време на бременоста, особено во првиот триместар.
 2. МНР не се применува кај пациенти кои имаат клип на крвните садови во мозокот.
 3. Една од нивните непобитни контраиндикации е присуството на метални елементи на човечкото тело, меѓу нив импланти, протези и сл.
 4. Нема скенирање за оние луѓе кои постојано користат пејсмејкер или невростимулатор.
 5. Не треба да го применувате овој тип на испитување кај пациенти кои страдаат од аритмии .
 6. МНР може негативно да влијае на состојбата на пациенти со срцева слабост .

Многумина се прашуваат - како металните елементи во човечкото тело можат да влијаат на процесот на скенирање? Потсетете се дека овој дијагностички метод се базира на дејството на магнетното поле, па затоа дури и малите метални честички можат да ги нарушат резултатите од постапката. Треба да се води грижа за лекување на МНР лица кои имаат тетоважи на нивните тела, декоративни бои често содржат метални честички. Ако носите слушни помагала или други медицински помагала, тие мора да се отстранат за време на скенирањето, бидејќи може да станат неупотребливи или да станат многу жешки.

Како да се подготвите за скенирање?

Овој дијагностички метод е добар, бидејќи не бара специјална долга подготовка од пациентот, нема потреба да се следи диета или да се земаат специјални лекови. Запомнете дека докторот можеби не знае за сите ваши болести, па не заборавајте да го потсетите на хронични болести, особено оние кои се вклучени во листата на контраиндикации. Ако МНР се изведува кај една девојка и не може целосно да ја исклучи бременоста, тогаш потребно е прво да се направи соодветен тест. Исто така, жената треба да го информира лекарот за присуството на интраутериниот уред.

Нешто може да се меша со истрагата, дури и со протеза, не заборавајте да предупредите за стравот од затворен простор, ако е такво. Со силна клаустрофобија, МРИ не се изведува, бидејќи останувајќи во затворена капсула долго време може да предизвика непредвидлива реакција кај таков пациент.

Како да скенирате?

МРИ на цервикалниот регион се изведува на ист начин како и магнетната томографија на кој било друг дел од телото. За време на скенирањето, пациентот нема да чувствува ништо болно или непријатно, може да се појави мала непријатност само по инјектирање на контрастно средство.

МНР на садовите на врат

Напредок на постапката

 1. Пред да влезе во канцеларијата, пациентот треба да го отстрани целиот накит и да се види.
 2. Од него се бара да заземе заглавена позиција на работната маса на апаратот. Доколку е потребно, се воведува контрастно средство.
 3. Подвижната маса се турка во апаратскиот тунел, во некои случаи рацете и нозете на пациентот се однапред фиксирани со специјални ремени за да се избегнат случајни движења.
 4. Кога започнува скенирањето, дијагностичарот ќе ја напушти оваа просторија, ќе ја следи дијагнозата од соседната соба, доколку е потребно, може да го контактирате преку микрофонот, тој е во фотоапаратот на томографот.
 5. За време на операцијата, уредот може да емитува тивок звук, пациентот не чувствува сензации додека скенира.
 6. Постапката трае околу 30 минути, но со употреба на контраст, може да потрае околу еден час.
 7. Сите податоци за состојбата на цервикалниот 'рбет се примаат на екранот на мониторот, со овие слики дијагностичарот ќе ги подготви резултатите од скенирањето.
 8. Кога процедурата е завршена, пациентот чека некое време да ги подготви резултатите, а потоа веднаш може да си оди дома.

Вреди да се напомене дека, ако е потребно, на лицето му се дава седатив за пиење, потребни се кога пациентот не може да ја задржи целосната неподвижност подолго време. И резултатите од студијата директно зависат од ова, бидејќи дури и најмалите гестови можат да ги нарушат податоците и дијагнозата ќе биде неефикасна.

Карактеристики на МНР користејќи контраст

Скенирањето со контраст се смета за посложена процедура, па затоа трае многу подолго, а листата на контраиндикации е малку подолга. Контрастот се користи кога има потреба од поголеми детали и јасност на сликата. Најчесто употребата на оваа супстанција е важна за идентификација на тумори, особено на рак. Што е контраст? Ова е медицински лек - гадолиниум, кој активно реагира на магнетното поле. Се внесува во вена со катетер, со крв брзо се дистрибуира низ васкуларниот систем, истакнувајќи го на овој начин. Вреди да се напомене дека таков контраст не содржи јод, затоа предизвикува исклучително ретки алергии. Ако се користи контраст, неопходно е однапред да се знае дали е алергичен на пациентот, контрастната МРИ не се изведува за астма и поллиноза и не се препорачува за заболување на бубрезите.

Овој метод обезбедува дополнителна можност - не само да ја процени состојбата на садовите, туку и да ги поправи карактеристиките на протокот на крв. Исто така, контрастот со МНР ви овозможува да ја следите работата на секој орган и самиот васкуларен систем. Дијагностичарот нема да биде во можност да го пропушти видот на местото на преплетување или стеснување на садот. Ова е најлесниот начин за откривање на онколошки формации, бидејќи на местото на нивната дислокација обично се забележува голема акумулација на садови.

Интерпретација на резултатите од МНР

Ако скенирањето е завршено, тогаш само ќе мора да почекате додека дијагностичарот ги подготвува сликите и, што е најважно, да ги дешифрира податоците за скенирање. Подготвувањето на експертско мислење може да потрае само 15 минути, понекогаш треба да почекате до еден час. За секој пациент, специјалистот ќе подготви не само заклучок од резултатите на МРИ, туку исто така ќе даде индивидуални совети и препораки за понатамошна дијагноза или третман. Можете да бидете упатени кон одреден специјалист. Најчесто, дијагнозата може да се направи по првата постапка, но понекогаш може да се покажат и алтернативни методи за испитување.

Значи, магнетната резонанца на садовите на вратот е сосема безбедна, неинвазивна, безболна и многу информативна техника. Тоа ви овозможува да добиете целосни и детални слики од сите крвни садови и нервни завршетоци. Денес таа е еден од најмодерните и прецизни начини за проучување на системот на садови на главата и вратот.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.