Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на мозочните садови

Најкомплексната област на човечкото тело, во смисла на дијагностицирање на нарушувања и болести, е мозокот. Особено е тешко да се испита состојбата на васкуларниот систем на мозокот. Но, за овој дел од телото постои модерна и ефикасна дијагностичка метода, а во оваа статија ќе зборуваме за тоа. Ќе дознаете што е МРИ на мозочните садови и зошто се вика ангиографија, како се изведува и што покажува. Исто така, ќе ви кажеме какви индикации се потребни за назначување на овој скенирање и за кои пациенти не се препорачува да го направат тоа.

Која технологија се користи за скенирање на садовите на мозокот?

Системот на садови на човечкиот мозок е тешко да се визуелизира дури и на најнапредните медицински помагала. И ако, на пример, формациите и повредите слични на туморот може да се видат со помош на преглед на рентген томографијата, тој не може да покаже други видови патологии. Со цел да се процени состојбата на садовите во овој дел од телото, се користи магнетна резонанца на главата и вратот. Денес тоа е еден од најефикасните, прогресивни и информативни начини за истражување на оваа област. Исто така, МРИ ви овозможува детално да ја проучувате состојбата на васкуларната мрежа на главата и вратот, таквата студија дури има и посебно име - васкуларна ангиографија.

Како е МРИ различна од рентген?

Многу пациенти кои се препишуваат овој тип на студии се прашуваат: како магнетната резонанца на главата или вратот се разликува од радиографското испитување на истите делови од телото? И навистина постојат значајни разлики.

При спроведување на активни радиоактивни зраци на рентгенски зраци. Под нивно влијание, одредени делови од телото и специфичните структури се рефлектираат на филмот во полесна боја - ова се коскени структури. Х-зраците се информативни само за дијагностицирање на повреди на тврди структури и, едноставно, на коските и 'рскавиците на черепот. Меките ткива на главата и вратот изгледаат заматени на сликата и скоро е невозможно да се визуелизираат садовите. За да се процени функционирањето на васкуларниот систем, се користи друг дијагностички метод - ангиографија.

За време на рентген скенирање, пациентот е изложен на штетни ефекти на зрачење, и иако дозата е минимална, за некои категории на население исто така е непожелно во таков обем. Х-зраците не се препорачуваат за мали пациенти, доилки и бремени, како и за луѓе кои веќе имаат голема доза на зрачење претходно акумулирано во телото. Затоа магнетната томографска студија може да се смета за најинформативна и помалку штетна за скенирање на структурите на главата и вратот.

Кој е МНР на главата?

Бидејќи овој метод на испитување има висока точност, е релативно безбеден и нема речиси никакво негативно влијание врз телото на пациентот, тој почесто е препишан на пациенти за испитување на главата и вратот. Индикациите за назначување најчесто се поврзани со невролошки нарушувања во телото на пациентот.

Индикации

 1. Оваа постапка се препорачува за сите кои страдаат од разни болести или патологии на церебралниот васкуларен систем. Меѓу нив може да бидат, на пример, крварење во мозокот, мозочен удар на двете исхемични и хеморагични својства.
 2. Оваа студија е меѓу првите кои треба да ги препише лекар за оние пациенти кои претрпеле повреди, како и повреди на главата и вратот, особено ако тие се придружени со внатрешно крварење.
 3. МНР е задолжителна студија во присуство на било кој мозок тумор, како и во случај на сомневање за нивното присуство.
 4. Пропишано е за губење на слухот, кое е придружено со истовремено говорно оштетување, како и оштетување на слухот кај пациент.
 5. Често се препорачува од страна на лекарите за време на сложена дијагноза со сериозни пролонгирани главоболки.
 6. Тоа е главната дијагностичка постапка за тумори на церебро-церебралниот јазол на мозокот.
 7. Се користи за проучување на состојбата на главата и вратот кај претходно идентификувани инфективни болести на човечкиот нервен систем, како менингитис , ХИВ или апсцес.
 8. Често се препишуваат кај пациенти кои се запознаени со пароксизмалната состојба.
 9. Потребно е за различни аномалии на структурата на церебралниот васкуларен систем, на пример, кај аневризми или тромбоза .
 10. МНР на мозочните крвни садови треба да се примени кај пациенти кои претходно биле дијагностицирани со " епилепсија " и може да се спроведуваат повеќе од еднаш.
 11. Магнетно томографско испитување исто така се изведува во случај на патологии на продавачкиот регион, хипофизата.
 12. Директни индикации за МРИ на главата и вратот - мултиплекс склероза , како и хроничен синузитис .
 13. Исто така се користи во различни патологии на кранијалната основа.
 14. Назначен без неуспех за невродегенеративни болести.
МНР во режим на ангиографија

Контраиндикации

Претходно разговаравме за предностите и безбедноста на овој метод, но и покрај тоа, МРИ-скенирање на церебралните садови, или она што се нарекува ангиографија, има значителен недостаток. Тие се бројни контраиндикации за употребата на овој дијагностички метод. Тие можат да бидат поделени во две групи: апсолутни контраиндикации и роднини. Ако вашата контраиндикација припаѓа на втората група, односно е релативна, тогаш може да се изврши скенирање на МНР, но само ако се почитуваат соодветните безбедносни мерки. Меѓу релативните контраиндикации се:

 1. Неопходно е да се отфрли постапката на луѓе кои многу се плашат од затворени простори, се чувствуваат непријатно, па дури и паника во затворена просторија.
 2. Не е неопходно да се спроведе овој преглед за луѓето кои користат нервни стимуланси.
 3. МРИ не се препорачува за пациенти со не-феромагнетни импланти во нивното внатрешно уво.
 4. Подобро е да се откаже од магнетната томографска студија на оние кои носат протетски срцеви залистоци.
 5. Исто така овој тип на дијагноза не е применлив кај пациенти со инсулински пумпи.
 6. Со екстремна претпазливост и само како последно средство, МРИ е применлива кај пациенти со срцева слабост, лекарите со таква дијагноза препорачуваат луѓето да изберат алтернативни методи ако е можно.

Но постојат бројни апсолутни контраиндикации кои целосно ја исклучуваат можноста за спроведување на овој преглед:

 1. Ангиографијата, односно МРИ на церебралните крвни садови не се користи за луѓе со пејсмејкери.
 2. Директна контраиндикација е присуството на метални или електронски импланти кои не можат да се отстранат за време на скенирањето.
 3. Исто така е забрането да се спроведе оваа дијагноза за оние кои имаат хемостатски клип во церебралниот васкуларен систем.

Треба да се напомене дека магнетната дијагностика е забранета во присуство на барем најмалата количина на метал на телото на пациентот. Затоа, неопходно е со голема претпазливост да се третираат луѓето со тетоважи, бидејќи декоративните цртежи често содржат метални честички во составот за боење. Потребно е да не се заборави и за извлекување на пирсингот. Во бременоста, овој тип скенирање е дозволен, но само ако има сериозни индикации, по консултација со искусен лекар, не во текот на првиот триместар, и строго без употреба на контраст.

Контраиндикации за премин на МНР

Какви болести се дијагностицира оваа процедура?

Ангиографија или магнетно испитување на мозочните садови, може да визуелизира широк спектар на абнормалности во нивната работа, како и патологијата на нивната структура. МНР покажува:

 1. Првите знаци на мозочен удар , неговата моментална состојба или последици.
 2. Ако васкуларниот систем е предмет на атеросклеротични промени, тогаш дијагнозата ќе ги открие дури и најмалите нарушувања на васкуларната пропустливост.
 3. Овој тип на дијагноза секогаш ќе покаже тромбозирани садови.
 4. Во студијата на овој метод невозможно е да не се забележат различните промени во ткивата кои се предизвикани од присуството на тумори.
 5. Лесно е да се одреди локацијата на дислокација на туморот, нејзината големина, природата и што е најважно - колку ја погоди васкуларната мрежа.
 6. Идентификуваат промени во структурите на мозокот, вклучувајќи ги и садовите, кои се појавија како резултат на потрес на мозокот.
 7. Оваа студија може да открие дури и најмалата васкуларна аневризма.
 8. Лесно ги дијагностицира хематомите на мозокот, го пренесува својот имиџ во тридимензионална форма.
 9. Го потврдува или го негира присуството на контузија на мозокот.

Како е скенирањето?

Пред да се спроведе стандардна МНР од пациентот не е потребна подготовка, таа е потребна само во случај на употреба на контрастно средство. Но, без оглед на видот на скенирање - со или без разлика, добро е да го информирате лекарот однапред за вашата здравствена состојба. Вклучувајќи ги и неопходно е да се споменат хронични болести, присуство на алергиски реакции на разни лекови. Исто така, важно е да го известите медицинскиот службеник за стравот од затворени простори и бременост. Во случај да не сте сигурни дека ќе можете да ги набљудувате неподвижноста при долго скенирање, информирајте го вашиот здравствен работник и разговарајте со него за можната употреба на седативи. Исто така ќе биде побарано да потпишете формална согласност за постапката.

Уредот за МРИ е опремен со широка цевка во која табелата со пациентот се поставува за време на скенирањето. Треба да се напомене дека ангиографијата, со можност и достапност на соодветна опрема, се изведува на најсовремени уреди кои немаат странични ѕидови.

Напредок во скенирањето:

 1. Пациентот лежи на каучот, неговите екстремитети се фиксирани во фиксна состојба со специјални ремени. Ако некое лице има нарушена контрола над движењето на сопственото тело, тогаш зема седативи.
 2. Главата е монтирана на валјак за прицврстување, жиците ќе бидат поставени на вратот, со помош на кои податоците се хранат со мониторот.
 3. Каучот се лизга во томографскиот тунел, започнува скенирањето.
 4. Медицинскиот работник во ова време е веќе во соседната соба. Можете да го контактирате преку микрофон, кој е инсталиран директно во фотоапаратот.
 5. Пациентот не чувствува болка, лесно се вдишува во комората, бидејќи има вграден систем за климатизација.
 6. По постапката, пациентот веднаш продолжува со вообичаениот бизнис, нема да има потреба од рехабилитација или одмор.
 7. Дијагностичарот ги отпечаќа примените слики, го подготвува преписот од резултатите од скенирањето и го пренесува сето ова на пациентот или докторот.
 8. Вреди да се запамети дека ангиографијата е долга процедура. Може да трае еден час и половина, особено ако се применува контраст.

Студија на мозочните садови со контраст

Ангиографијата првично е неинвазивна дијагностичка метода, но понекогаш е невозможно да се направи без воведување контрастно средство. Примени го за подобра визуелизација и попрецизни резултати, особено ако има проблеми со дијагнозата. Употребата на специјални супстанции го зголемува контрастот на ткивата на екранот на мониторот, што овозможува да се испитаат подетално. Таквата супстанција се администрира на различни начини, докторот избира еден од нив во секој случај поединечно, како и дозата на администрираниот лек. Вреди да се запамети дека контрастот често предизвикува алергии и различни несакани ефекти.

Колку чини оваа процедура?

Трошоците за скенирање на церебралните крвни садови на овој начин зависи од многу фактори: регионот на земјата, нивото на клиниката и целата политика на цените, квалификациите на лекарот, употребата на контраст и посебното здравје на пациентот. Овој тип на дијагноза не е најскап, неговата цена е релативно ниска. Во просек, во земјата, цената на магнетното скенирање на мозокот е околу пет илјади рубли. Сложената дијагностика на сите одделенија и структури на мозокот на МРИ машина ќе чини многу повеќе, цената на таквата услуга може да биде еднаква на сто илјади рубли.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.