Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на цервикалниот 'рбет

МНР на цервикалниот 'рбет е популарно и високо информативно дијагностичко скенирање, најчесто се користи за откривање на интервертебрална хернија. Но, хернијата на пршлените не е единствената работа што ја покажува магнетната резонанца, таа исто така може да открие многу други болести на овој дел од 'рбетот. Често постапката се спроведува во врска со МНР на мозокот , како и торакална.

Предности на методот

Магнетната резонанца на вратот има многу широк спектар на апликации, така што овој метод на истражување ја покажува состојбата во која се апсолутно сите структури на телото. МРИ на цервикалниот регион често се изведува во врска со торакална или мозочна томографија, оваа сложена процедура има значајни предности во однос на алтернативните дијагностички методи:

 • КТ и Х-зраци можат да ги испитаат само коскените структури.
 • Доплерското испитување јасно го визуелизира протокот на крв.
 • Скенирањето на ултразвукот е дизајнирано за скенирање на меките ткива.
 • МНР на цервикалниот 'рбет се применува на испитувањето на меките ткива, коскениот скелет и васкуларниот систем.

Кој го прави ова скенирање?

Скенирањето на магнетното томографија на цервикалниот 'рбет најчесто е пропишано за истите индикации како МРИ на торакалниот' рбет , како и за силна болка во вратот или за нарушувања на мозокот.

Индикации

 • Тоа е пропишано за пациенти кои често се соочуваат со главоболки, вртоглавица.
 • Ако некое лице често ја губи свеста, често се препорачува да се изврши скенирање на МНР на цервикалниот 'рбет во врска со истражување на мозокот.
 • Неопходно е да се помине постапката и на оние кои чувствуваат непријатна "затегнатост" во вратот.
 • Назначена томографија на мозокот и вратот на оние кои чувствуваат симптоми на болка во корените на косата.
 • Се изведува ако пациентот има вкочанет врат, раце или скалп.
 • Применливо во случај лицето да се чувствува како тело "трчање на гушарки".
 • Една од најефикасните методи за скенирање на вертебро-базиларната циркулаторна инсуфициенција.
 • МРИ-скенирање на цервикалниот 'рбет е пропишано кога докторот има сомневање за васкуларна тромбоза .
 • Се препорачува да се скенираат за болки во вратот или вратот, кои периодично се даваат на рацете или градите.
 • Еден од првите видови на дијагноза, кој се спроведува во случај на повреда на 'рбетниот мозок.
 • Применлива процедура и за да се утврдат причините за спазматичниот крвен притисок.
 • Магнетна томографија е исто така пропишана за сомнителни тумори.
 • Се користи за инфекции на 'рбетот, вклучувајќи токсоплазмоза , како и остеомиелитис и спондилитис.
 • Се користи за луѓе со анкилозен спондилитис .
 • Пропишана е за ревматизам, како и за апсцеси во цервикалниот или торакалниот регион.
 • Тоа може да биде помошен тип на дијагноза за нарушувања на мозокот.

Контраиндикации

 • МНР на цервикалниот 'рбет не се врши за луѓе кои имаат метални предмети во нивните тела. Меѓу нив, клинови на хемостатички крвни садови, импланти, невростимулатори, пејсмејкери итн.
 • Ние не го применуваме овој тип на дијагноза за луѓе кои се преплашени од затворени простори.
 • МНР не се изведува кај ментално болни лица, како и кај оние пациенти кои не можат да бидат потполно неподвижни.
 • Бременоста е контраиндикација, особено во првите месеци.
 • Контраиндицирано скенирање за лица со кардиоваскуларна инсуфициенција .
 • Кога користите контраст, треба да исклучите алергија на оваа супстанца, но ако е така, тогаш скенирањето не вреди.
 • Не можете да го користите овој тип на дијагноза со контраст на оние кои страдаат од ренална инсуфициенција .

Кои болести ќе скенираат откриваат?

МРИ-скенирање на цервикалниот 'рбет покажува какви било абнормалности во структурата на овој дел од телото, како и повредите и повредените области. Овој тип на дијагноза е информативен во присуство на неоплазми, како и во случај на нарушувања на крвниот проток што можат негативно да влијаат на мозокот. Магнетното томографско скенирање ќе ги открие овие болести:

 • Остеохондроза , како и спондилоартроза .
 • Сите аномалии на структурата и повредата.
 • Вродени малформации на цервикалниот 'рбет.
 • Хернираните дискови што се наоѓаат меѓу пршлените.
 • Тумори во лимфните јазли.
 • Метастази кои продирале од соседните делови на 'рбетот или други органи.
 • Дијагнози мултиплекс склероза , миелитис и арахноидитис .
 • Неоплазми во коскените структури, како и кај рбетниот мозок.
 • Открива контракции на 'рбетниот канал, како и оштетување на' рбетниот мозок.
 • Ќе покаже какви било невро-васкуларни абнормалности, како и оштетен проток на крв во зглобовите на пршлени и на вратот.

Што изгледа на грлото на матката кога се скенира?

Цервикална скенирана слика

Со МРИ на цервикалниот регион, исклучително е важно за специјалист правилно да ја процени состојбата на 'рбетните структури ако нема болести

 • Пршлени ќе бидат холистички и мазни.
 • Интервертебралните дискови имаат иста висина и големина.
 • Површината на дискот е рамна и мазна.
 • Зглобовите кои се наоѓаат помеѓу процесите на пршлените, немаат груби рабови.
 • Сите структури на 'рбетот се симетрични и правилно позиционирани.
 • Структурата на 'рбетниот мозок е јасно дефинирана.
 • Нема пречки за ослободување на коренот на 'рбетниот нерв.
 • Отсуството на неоплазми, повреди, развојни аномалии, фокуси на инфекција и воспаление, исто така, ќе го покажат здравјето на овој дел од грбот.

Кога пршот е фрактуриран, сликата ќе ја прикаже линијата на фрактура на коскеното ткиво, измешаните фрагменти и деформацијата на коските. Имајте на ум дека трауматските фрактури секогаш се видливи многу полоши отколку на Х-зраците. МРИ е посоодветна за идентификување на причините за патолошка фрактура. Патолошки фрактури се фрактури кои се појавија на местото на претходно модифицирани коски кои страдале од хронични заболувања на 'рбетот. Особено е важно што МНР на цервикалниот 'рбет дијагностицира дали' рбетниот мозок е под влијание на вертебралните фрактури.

Ако пациентот има хернија на интервертебралните дискови , тогаш ќе се забележи значително намалување на висината на овој диск, а исто така ќе се деформира и ќе оди подалеку од работ на пршленот. За време на дегенерација на пршлените од остеохондроза, ќе бидат јасно видливи израстоци на маргиналните области со нерамна површина. Исто така, студијата ќе биде лесна за откривање на тумори од било која природа и метастази на ракот.

Како да се подготвите за скенирање?

Овој тип на скенирање не бара посебна долгорочна подготовка на пациентите, нема потреба да се ограничувате себеси во исхраната, а исто така нема потреба да одбивате да земате лекови. Но, ова се однесува на повеќето случаи, карактеристиките на вашата лична подготовка пред МНР ќе ви ја даде вашиот лекар. Обично пред постапката потребно е:

 • Исклучи бременост, и ако тоа не е можно, треба да го известите докторот за можната посебна состојба. Скенирањето е безбедно за бремени жени, но не се препорачува во раните фази, кога дури и најмалото влијание на магнетното поле може да предизвика нарушувања во развојот на фетусот.
 • Вреди да бидете сигурни дека не сте алергични на супстанцијата што ќе се користи како контраст.
 • Предупредувајте го докторот за алергиски реакции на лековите, а исто така известувајте за хронични болести и можна клаустрофобија.
 • Пред да влезете во канцеларија, треба да ги отстраните часовниците, накитот, било какви метални предмети, бидејќи тие можат да станат многу жешко за време на скенирањето.
 • Ако се користи контраст, тогаш мора да забележите штрајк со глад најмалку пет часа пред МНР. Во други случаи, ограничувањата на моќта не се потребни.

Како е МВР на грлото на матката?

МНР на цервикалниот 'рбет

Постапката е сосема безбедна, не влијае негативно на човечкото тело, па затоа е дозволено дури и за мали пациенти. Единствениот важен услов е детето да забележи целосна неподвижност за време на скенирањето, инаку резултатите од постапката ќе бидат неточни. За време на испитувањето, пациентот нема да чувствува ништо, скенирањето нема да предизвика непријатност, болка, непријатност, по неа нема да има несакани ефекти.

Скенирајте напредок

 1. Лекарот ќе ви каже дали ќе се примени контрастот, побарајте од вас да се одвлечете на долната облека, а понекогаш и да носите посебна медицинска облека за еднократна употреба.
 2. Пациентот ќе заземе лажна позиција на масата на томографот, доколку е потребно, ќе се воведе контрастно средство.
 3. Главата на пациентот е фиксирана во фиксна положба со помош на ролки, раце и нозе - со помош на ремени. Ова е неопходна мерка, бидејќи точноста на скенирањето директно зависи од неподвижноста на пациентот. Дури и случајно движење на рака или нога може значително да ги наруши резултатите од скенирањето.
 4. Табелата на апаратот заедно со пациентот се движи во тунелот на томографот.
 5. Прстенот на апаратот почнува да ротира околу пациентот, скенирање на површината на телото за да се испита.
 6. Пациентот не чувствува ништо, се слуша само мал шум кога уредот работи.
 7. Докторот во соседната соба ја следи постапката, сликите паѓаат на екранот на мониторот.
 8. Кога скенирањето е завршено, пациентот може мирно да се врати во секојдневната рутина.

Скенирајте со контраст

МНР на грлото на матката често се изведува со контраст, се користи во случај на сомневање за присуство на тумори, и важно е јасно да се дефинираат нивните волумени и граници. Исто така, со користење на контраст, можно е да се утврдат болести на васкуларниот систем и да се процени брзината на протокот на крв во оваа област на 'рбетот.

Контрастот се инјектира интравенозно, брзо се шири низ васкуларниот систем, го боеше и ја подобрува визуелизацијата. Обично во фокусот на воспаление или на местото на туморот постои голема акумулација на крвните садови, а тоа е контрастот кој ќе овозможи откривање на патолошки формации, истакнување на местата на воспаление или неоплазми. Како контраст, најчесто се користат лекови базирани на гадолиниум, тоа е безбедна супстанца што ретко предизвикува алергии или несакани ефекти.

Забележете дека МНР на цервикалниот 'рбет со контраст е поефективен и информативен. Но, оваа постапка трае подолго и се смета за технички посложена.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.