Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на срцето

Магнетна резонанца - денес една од најпопуларните дијагностички методи за разни органи на човечкото тело, се користи за проучување на кардиоваскуларниот систем. МНР на срцето овозможува да се добијат точни и детални податоци за здравјето на сите структури на овој орган и соседните ткива. Исто така, овој метод се користи за скенирање на крвните садови на срцето, овозможува да се процени нивната состојба и карактеристики на протокот на крв.

Кои се предностите на МРИ?

МНР на срцето е една од првите студии што ќе му бидат доделени на пациент за кршење на работата на срцето и неговите садови. Може да се користи како независен преглед, како и како дел од сеопфатна дијагноза во прилог на ултразвучно скенирање, рентген или КТ скенирање на срцето . Во исто време, магнетната резонанца на срцето има непобитни предности во однос на алтернативните методи за испитување:

 1. Покажува целосна, тродимензионална слика на проучуваниот орган во која било од наведените рамнини, овозможува да се оцени нивниот волумен, состојба и функционалност.
 2. Ви овозможува да ги комбинирате добиените поединечни слики од слој по слој во целосна тродимензионална слика.
 3. МНР на срцето овозможува детално изучување на меките ткива, како и сите форми кои тешко се визуелизираат со други дијагностички методи поради нивната многу блиска близина на коскените ткива.
 4. Овој скенирање нема штетни ефекти, бидејќи не предизвикува изложеност на зрачење.
 5. Ова е најдобриот и најинформираниот метод за скенирање за онкологија, бидејќи тоа овозможува да се одреди ткивна припадност на тумор без да се зема материјал за биопсија.
 6. Ви овозможува да ги идентификувате најмалите тумори кои штотуку почнаа да го развиваат.
 7. Неинвазивен, како и целосно безболен метод на истражување.

Кој се препорачува за магнетно скенирање на срцето?

МНР на срцето е пропишано во повеќето случаи по препорака на кардиолог во случај да има неправилности во работата на срцето, како и кога едно лице се жали на болка во оваа област или кога е повредено.

МРИ-скенирање на срцето: повеќе рабдомиоми

Индикации

 1. Се користи за конгенитални не-валвуларни дефекти на срцето , меѓу кои и атријални и вентрикуларни септални дефекти, патолошки исцедок на главните артерии.
 2. МНР на срцето со контраст се користи ако постои дисфункција на кардиоваскуларниот систем. Контраст, нијансирање на васкуларната мрежа, ви овозможува да ја визуелизирате јасно.
 3. Се користи за дијагностицирање на тромбозата , примарни и секундарни тумори на срцето, како и соседните ткива кои можат да влијаат на миксома, липома, фиброма, метастази, итн.
 4. Индикации за назначување на МРИ: формирање на перикардијални цисти, како и развој на перикардијална ефузија .
 5. МНР на срцето може да се препише во случај на потреба да се проценат контрактилните карактеристики на срцето во периодот по инфаркт.
 6. Овој скенирање ќе биде доделен на оние кои имаат индикации за хируршка интервенција на срцето, а исто така ќе се вршат по операцијата за следење на процесот на рехабилитација.
 7. Овој тип на дијагноза се користи за откривање на кардиомиопатија , како и за проценка на степенот на нејзиниот развој.
 8. Често оваа дијагноза е применлива за да се идентификуваат болестите на големите артерии, како што се аортитис, атеросклероза итн.
 9. Исто така, се дава постапка за проценка на состојбата на пулмоналниот васкуларен кревет.
 10. Применувај го овој тип на скенирање при оценување на перформансите на коронарниот проток на крв по процедурата на коронарна бајпас хирургија, како и слични операции.

Контраиндикации

И покрај тоа што оваа постапка е релативно безбедна и не врши оптеретување на зрачење врз телото на пациентот, постојат категории на луѓе кои треба да се напуштат.

 1. Овој тип на скенирање не се врши за оние во чие тело се инсталирани метални уреди: шунти, импланти, протези, пејсмејкери и невростимулатори, инсулински пумпи, пејсмејкери.
 2. Исто така, не го применувајте ова истражување за оние кои користат фиксни електронски или магнетни уреди, како што се слушни помагала.
 3. Магнетното скенирање на срцето и крвните садови не се врши во првите три месеци од бременоста, бидејќи може негативно да влијае на развојот на фетусот.
 4. Неопходно е да се одбие МНР за луѓе кои страдаат од клаустрофобија или конвулзивен синдром.
 5. Скеновите за контраст не се достапни за алергии на гадолиниум, или за откажување на срцето или бубрезите .

Како да се подготвите за постапката?

Ако имате конвенционално магнетско скенирање, тогаш нема да ви треба посебна обука, треба да забележите штрајк со глад во последните пет часа пред скенирање на МНР ако се применува контраст. Да ги скенирате резултатите беа сигурни, треба да ги следите едноставните препораки:

 1. Отстрани од телото сите метални предмети: накит, часовници, шноли, ремени, очила. Тие може негативно да влијаат на работата на скенерот.
 2. Веднаш разговарајте со вашиот лекар за можноста за манифестација на алергии на контраст или други лекови, ве молиме наведете дали сте бремени или сте клаустрофобични.
 3. Ако не сте сигурни дека не можете да останете во фиксна позиција за време на целиот период на скенирање, земете слаб седатив.
МРИ подготовка за срцето

Како е скенирањето?

Магнетното скенирање на срцето и садовите што го опкружуваат секогаш се изведува според истата шема:

 1. Пациентот, отстранувајќи ги неговите метални предмети, како и облечен во медицински костум за еднократна употреба, лежи на масата на скенерот.
 2. Така што со случајно движење не ги искривувате овие постапки, вашата глава ќе биде ставена во стационарна состојба, а вашите раце и нозе ќе бидат фиксирани со ремени.
 3. Табелата ќе биде поставена во апаратурата комора, тоа е затворен цилиндар, опремени внатре со осветлување, вентилација и микрофон за комуникација со докторот, кој ќе го следи постапката од соседната соба.
 4. Томографскиот прстен почнува да ротира, додека пациентот не чувствува ништо. Се слуша мала свирка, па томографијата функционира.
 5. За време на постапката, пациентот не треба ништо, тој само треба да набљудува целосна неподвижност, скенирањето обично трае од половина час до еден час и половина.
 6. Кога ќе ви биде дозволено да го напуштите томографскиот апарат, вашата здравствена состојба не треба да се менува, пациентот веднаш продолжува со нормалниот режим.
 7. Лекарот, кој ги анализира добиените слики на срцето и крвните садови, ќе подготви медицинско заклучок, декодирањето на податоците обично трае не повеќе од еден час.
 8. Пациентот ќе ги добие сликите и нивните записници во свои раце, вреди да се оди со нив кај кардиолог или друг доктор кој ја пропишал постапката.

Интерпретација на резултатите од МНР

Дијагностичарот, со проценување на состојбата на срцето и крвните садови во добиените слики, ќе може да извлече сигурни заклучоци за карактеристиките на коронарниот проток на крв, да ги проучи карактеристиките на функционирањето на срцето, а исто така да забележи патологии во функционирањето на срцевите комори. Исто така за време на скенирањето може да се детектираат дефекти на срцевите ѕидови, неоплазми. Декодирањето обично трае подолго од еден час, но во тешки случаи дијагностичарот може да го продолжи времето за подготовка на медицински извештај до еден ден.

Кои компликации може да се појават по скенирањето?

Магнетните испитувања на срцето ретко предизвикуваат компликации и во повеќето случаи не влијаат на благосостојбата на пациентот, но понекогаш може да настанат несакани ефекти: слабо вкочанетост на стационарното тело, треперење на местото на закачување на катетер или алергиска реакција на контраст - се јавува во 1% од случаите.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.