Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на 'рбетот

Неодамна, Х-зраците беа користени за проучување на здравјето на 'рбетниот столб, а потоа КТ го замени. Денес, најинформативен и сигурен метод за дијагностицирање на болести на овој дел од телото е МНР на 'рбетот. Овој метод е уникатен за неговите неинвазивни, постапката е безболна и помалку штетна од КТ скенот на 'рбетот или Х-зраците.

Карактеристики на магнетната томографија на 'рбетот

Овој модерен дијагностички метод ви овозможува да добиете јасна и детална слика на кој било дел од 'рбетот во различни авиони. Со помош на оваа студија, можно е не само да се испитаат сите структури и ткива на овој дел од телото, туку и да се откријат сите абнормалности во структурата или патологијата. Магнетните истражувања, како што е КТ, може да се изведуваат постојано, обично е неопходно да се процени прогресијата на патолошките процеси.

Без оглед на скенирањето на 'рбетниот столб, постои единствен метод за истражување, тој се базира на примената на високомоќно магнетно поле, како и на радиофреквентниот пулс. Во исто време, сите податоци одат на компјутерот, кој со помош на специјални програми го претвора и го прикажува како снимки на екранот на мониторот.

Кога е потребна таква дијагноза?

Магнетната резонанца на кичмата често се препишува за жалби на пациентот за болка, непријатност, по повреди на одреден дел од 'рбетот. МПР на 'рбетот најчесто се препорачува од страна на трауматолог или хирург. Оваа постапка ќе покаже каква состојба се коскените структури на грбот, помагаат да се проценат анатомските карактеристики на 'рбетот, а исто така лесно да се визуелизираат какви било промени.

Индикации

 1. Доделени како рутинска дијагноза кај пациенти кои имаат конгенитални аномалии на структурата на 'рбетот.
 2. МНР на 'рбетот треба да се направи за сериозни повреди на грбот или нозете.
 3. Тоа е применливо во откривањето на хернијација на интервертебралните дискови , а исто така се користи за проценка на ефективноста на нивната терапија.
 4. Постапката се изведува при првото сомневање за присуство на тумори. И ако тие се откриени порано, тогаш се одредуваат нивните големини, локација, како и висок квалитет или малигнитет.
 5. МНР на 'рбетот е неопходен за поразот на метастази на одреден оддел, помага да се процени стапката на ширење на ракот.
 6. Магнетниот преглед е пропишан за откривање на изворот на инфекција или воспаление.
 7. Постапката се препорачува за васкуларни болести, за нарушувања на циркулацијата во човечкото тело.
 8. Се користи за дијагностицирање на демиелинизирачките болести.
 9. МНР на 'рбетниот столб е пропишано за жалби на пациентот за болка или непријатност, како и дисфункција на одреден дел од' рбетот за време на физичката активност.

Контраиндикации

 1. МНР на кој било дел од 'рбетот е невозможно да се спроведе за оние кои имаат метални протези, вклучувајќи протези.
 2. Скенирањето не може да се направи во присуство на пејсмејкери, инсулински пумпи, невростимулатори. Тие можат да пропаднат кога се изложени на магнетно поле, а исто така често ги нарушуваат податоците од истражувањето.
 3. МНР на 'рбетот не се однесува на пациенти кои имаат метални васкуларни клипови, како и вештачки срцеви залистоци.
 4. Подобро е да се избере алтернативен метод на дијагноза, на пример, КТ или Х-зраци, за оние кои се плашат од затворени простори.
 5. Не скенирајте за ментално болни луѓе, како и за оние кои не се во можност да ги контролираат движењата на телото.
 6. Постапката не се препорачува за сериозно болни лица, особено кога болеста е во фаза на декомпензација.
 7. Контраиндицирано скенирање во рана бременост.
 8. Вие не треба да направите контрастен МРИ за оние кои страдаат од бубрежна болест.
 9. Не постои можност за скенирање за многу полни луѓе, чија тежина е над 120 кг.

Кои болести на 'рбетот ќе откриваат МНР?

Овој скенирање е комплексен, проценувајќи ја состојбата на коските и меките ткива, како и садовите. Што значи МНР на 'рбетниот столб и какви болести може да открие?

МНР на фрактура на 'рбетниот столб
 1. Откријте вродени малформации на кој било дел од 'рбетот.
 2. Ги дијагностицира сите абнормалности во структурата или повредата на интервертебралните дискови, на пример, нивните прекини.
 3. Подобро од другите дијагностички методи, ќе се покаже дали оштетените дискови притискаат врз нервните корени.
 4. МНР на 'рбетниот столб ќе го определи стеснувањето на' рбетниот канал.
 5. Тоа ќе ги најде не само спиналните тумори, туку и метастазите што го погодија, што може да се прошири од простатата, белите дробови или градните органи.
 6. Често наоѓа области со недоволна циркулација на крвта.
 7. Ги препознава областите на оштетување на нервните влакна.
 8. Дијагнози мултиплекс склероза и остеопороза .
 9. Подобро од било која друга студија ќе открие воспаление во васкуларниот систем.

Како да се подготвите за постапката?

МНР на 'рбетот - обичен скенирање, подготовка за тоа бара минимум. Вреди да се напомене дека Х-зраците и КТ скенирањето бараат посебна диета или штрајк со глад, дозволено е да се јаде и да се пие пред МРИ ако скенирањето се врши без контраст. Подготовката пред скенирање со контраст е значително различна од конвенционалната МРИ:

 1. Подобро е однапред да проверите со вашиот доктор кој конкретен лек ќе се користи како контраст со цел да се осигурате дека не сте алергични на него.
 2. Докторите често забрануваат скенирање со контраст ако пациентот страда од атопичен дерматитис или бронхијална астма .
 3. Ако сте многу загрижени, можете да пиете седативен лек, се препорачува да го направите тоа и за луѓето кои страдаат од клаустрофобија или имаат потешкотии да контролираат свои движења.
 4. Кога вршите скенирање кај мали деца, можете исто така да користите седативи.
 5. Потребно е однапред да го отстраните целиот метален накит, како и да го известите докторот за хронични болести и можна бременост.

Ова се само општи препораки, во секој случај подготовката за скенирање е индивидуална.

Како е направено MRI на 'рбетниот столб?

Магнетното скенирање се случува во две сценарија: со или без воведување на контрастен медиум.

 1. Од пациентот се бара да лежи на масата на скенерот, кој се турка во апаратот за тунели.
 2. Главата и екстремитетите се фиксираат со ремени, така што случајните движења на пациентот не го нарушуваат процесот на скенирање.
 3. Доколку е потребно, се воведува контраст, почнува ротацијата на томографскиот прстен.
 4. Лицето не чувствува непријатни чувства, може да го слушнете само падот на светлината на уредот.
 5. Забрането најмало движење, мора да се придржувате до целосна неподвижност.
 6. Лекарот е во соседната соба, можете да го контактирате на микрофонот.
 7. Скенирањето се одвива во рок од еден час.
 8. По завршувањето на постапката, се врши толкување на резултатите.
МНР на 'рбетот

Интерпретација на МРИ податоци

Податоците за скенирање ќе бидат дешифрирани од страна на дијагностичарот, обично не е потребно повеќе од еден час. Лекарот може да ги направи првите заклучоци за состојбата на 'рбетниот столб и околните ткива веќе за време на испитувањето, но за да добие објективна проценка подобро е да се чека постапката да заврши. По испитувањето, добиените слики се предаваат на пациентот, дешифрирањето на нив ќе им овозможи на тесниот специјалист да ја направи точната дијагноза.

Алтернативни истражувачки методи

Во споредба со алтернативните методи на дијагностицирање, МНР има значајни предности:

 1. За разлика од компјутерската томографија, подобро визуелизира васкуларниот систем.
 2. Х-зраци, за разлика од магнетната томографија, ја покажува само состојбата на коските, тврдите структури, Х-зраците не се во можност да ги видат промените во меките ткива.
 3. Х-зраци и компјутеризирана томографија имаат штетно зрачење врз човечкото тело, додека магнетното истражување е дозволено и за бремени жени и за деца.
 4. Ултразвучниот метод е уште побезбеден од МРИ, но во исто време е многу помалку информативен, способен да покаже само меки ткива.
 5. МРИ во споредба со сите слични методи на испитување, ви овозможува да добиете појасни слики на телото во тродимензионална слика и разни парчиња.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.