Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на рамениот зглоб

Често, за точна дијагноза на болести на рамениот зглоб, медицинскиот преглед не е доволен, па дури и студија на Х-зраци не секогаш ќе може да даде сигурна проценка на состојбата на зглобот. Затоа најчесто во овој случај се препишува МНР на рамениот зглоб. Магнетната резонанца не е само попрецизна, туку и сосема безбедна, не врши оптеретување на зрачење врз човечкото тело. Сепак, оваа техника е многу информативна и ви овозможува да идентификувате различни патологии.

Кој треба да го добие овој тест?

МНР на рамениот зглоб може да го назначи некој специјалист, но најчесто насоката за скенирање е дадена од терапевт , трауматолог или хирург. Оваа постапка е уникатна по тоа што, со релативна безбедност, обезбедува најточни и веродостојни резултати. Ова е универзален метод на истражување, како и во процесот на скенирање, дијагностичарот може да ја процени состојбата на меките и коскените ткива во овој дел од телото.

Индикации

 • Се користи во случаи на ротирачки за манжетни, како и на рамените лигаменти и мускулите.
 • Назначен во случај на повреди на рамо заеднички: домашни, спортски или производство.
 • МРИ на рамото е неопходен тип на дијагноза за такви хронични заболувања: артритис , ревматоиден артритис и анкилозантен спондилитис и остеоартритис .
 • Оваа постапка се препорачува во случај да има патолошки промени во регионот на периартикуларните кеси.
 • Скенирањето е означено со стискање на тетивите, како и нервни завршетоци на рамениот зглоб.
 • Се употребува за силна болка во рамото, кога причината е непозната.
 • Пропишано е за оштетување на артикуларните усни на грбот и на предната страна. Во овој случај, обично постои патолошка акумулација на течност во заедничката празнина.
 • Ова е неопходна форма на дијагноза во случаи на сомневање за присуство на тумори, вклучувајќи рак.
 • Се користи во рак за да се процени метастатските лезии во областа на овој зглоб.
Руптура на артикуларната усна

Контраиндикации

И покрај фактот дека оваа постапка нема ефект на радијација врз телото и е сосема безбеден, постојат неколку услови под кои не се врши скенирање:

 • Сите метални предмети или уреди кои не можат да се отстранат за време на МРИ на рамениот зглоб. Меѓу нив се: срцеви залистоци, невростимулатори, пејсмејкери, медицински шантови, протези и импланти.
 • Контрастното скенирање е забрането при срцева слабост , ренална инсуфициенција , како и алергиска реакција на гадолиниум на лекот.
 • Забрането е да се спроведе постапката во раната бременост, како и деца на возраст под седум години.
 • Овој тип на дијагностика не е применлив за луѓе кои се плашат од ограничен простор, со исклучок на скенирање во отворен тип томограф.
 • Неопходно е да се напушти постапката за оние кои имаат тетоважи на телото, насликани со боја која содржи метални честички.

Кои болести постапката се дијагностицира?

 • Откријте бурзитис, како и артритис на рамениот зглоб .
 • Ги открива дегенеративните процеси на површината на зглобот.
 • Дијагнози остеопороза и Хас-болест.
 • Ќе покаже болести на сврзното ткиво, како и повреди на зглобот.
 • Откријте какви било неоплазми, рак, метастатско оштетување на ткивото.
 • Идентификуваат фокуси на инфекција и воспаление во зглобот.

Како да се подготвите за постапката?

 • Кога се спроведува МРИ, од рамото зглоб на пациентот ќе биде побарано да се смени во медицинска облека за еднократна употреба, а исто така да го отстрани металниот накит, часовници и очила.
 • Ако скенирањето е направено без контраст, тогаш не е потребна специјална диета. Кога го користите контрастот, вреди да се одбие да се јаде и да пијат пет часа пред испитувањето.
 • Пред МРТ контраст, вреди да се осигурате дека не сте алергични на гадолиниум лекот, врз основа на тоа обично се создава контрастно средство.
 • Потсетете го дијагностичарот на хронични заболувања, како и страв од затворени простори или можна бременост.
 • Запомнете дека скенирањето бара целосна неподвижност на некоја личност, инаку резултатите ќе бидат неточни. Ако се сомневате дека може да легнете неподвижно, треба да пиете седативи.

Вреди да се напомене дека, во споредба со многу алтернативни методи на истражување во оваа област, МНР на рамениот зглоб не бара посебна подготовка. Може да се одржи на денот на назначувањето, и пациентот по неа нема да има потреба од рехабилитација.

Како се прави магнетното скенирање на рамото?

 1. Пациентот зема хоризонтална положба на масата на апаратот, неговите екстремитети се фиксираат со ленти за врзување, а главата му е фиксирана со посебен валјак. Овие уреди ќе ги спречат случајните движења на телото кои можат да ги нарушат податоците од истражувањето.
 2. Доколку е потребно, интравенска инјекција на контрастно средство, таа брзо ќе се прошири низ системот на крвните садови, ќе ги намали и ќе ја зголеми визуелизацијата.
 3. Табелата се поместува во тунелот на уредот, започнува магнетното скенирање.
 4. Прстенот на уредот се движи околу скенираната површина, правејќи многу слоеви на сликите на зглобот, кои дијагностичарот може да ги комбинира во една тродимензионална слика на испитаниот орган.
 5. Во текот на постапката, пациентот нема да чувствува ништо, ниту болка, ниту непријатност.
 6. МНР на рамениот дел трае околу половина час, со контраст - приближно двојно подолго.
 7. По завршувањето на студијата, пациентот може да ја напушти канцеларијата, тој може да се врати во вообичаената дневна рутина.

Конечната фаза е да почека додека дијагностичарот не ја подготви интерпретацијата на резултатите од скенирањето. Обично трае подолго од еден час, во тешки случаи може да потрае еден ден. Сликите добиени како резултат на постапката, како и нивното толкување, ги прима пациентот. Со нив, треба да одите кај специјалист кој ја издал правецот за МРИ на рамениот зглоб.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.