Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на предок на жлезди

МНР на млечните жлезди најчесто се изведува за да се откријат различни неоплазми во нив, како и да се дијагностицира патологијата во овој дел од телото. Користењето на овој метод ви овозможува да воспоставите сигурна дијагноза дури и во контроверзни случаи. Во оваа статија ќе научите како се прави магнетна мамографија (преглед на градите), кој треба да се подложи на тоа, и за кои пациенти не се препорачува. Ние исто така ќе кажеме за потребната подготовка за постапката.

Кога е закажана оваа студија?

МНР на градите вообичаено препишува мамулолог во случаи кога пациентот се жали на болка во оваа област, или самиот доктор забележува патолошки промени во нејзината структура.

Индикации:

 1. Ако мамографијата го откри присуството на тумор кај жената, тогаш МНР методот ќе помогне не само да се утврди неговата точна локација, туку и да се одреди нејзината природа.
 2. МНР на млечните жлезди се користи за дијагностицирање и проценка на состојбата на малигната форма на тумор кај дојката. Ова е особено точно доколку не се применуваат алтернативните методи за испитување.
 3. Често, овој тип на дијагноза се користи за да се провери состојбата и интегритетот на имплантите, ако се наоѓаат во градите.
 4. Назначен во постоперативниот период со цел да се процени состојбата на сврзното ткиво и лузни, ова се прави за да се спречи воспаление и повторување на болеста.
 5. Оваа студија е доделена на оние на кои им е дијагностициран рак на дојка , а скенирањето во овој случај се врши и пред операцијата и после неа.
 6. Често се користат за проценка на резултатите од претходните хемотераписки сесии.

Контраиндикации:

 1. Скенирањето не се препорачува за жени кои носат дете, како и доилки. Оваа постапка е особено опасна за време на првиот триместар.
 2. Лекарите препорачуваат напуштање на МНР на мокарни жлезди кај пациенти кои страдаат од ренална инсуфициенција .
 3. МНР скенирање не треба да се прави за оние кои имаат метални предмети на нивните тела кои не можат да се отстранат за време на скенирањето. Меѓу нив може да се импланти, протези, тетоважи, насликани со содржина на метал. Ваквите предмети не само што значително го нарушуваат квалитетот на сликата, туку и самите можат да бидат значително оштетени од дејството на магнетот.
 4. Секогаш кога е можно, неопходно е да се напушти МНР за девојчиња кои имаат инсулински пумпи и пејсмејкери на нивните тела, бидејќи по таква постапка нивното функционирање е оштетено.
Не се препорачува да се скенираат бремени жени

Како да се подготвите за овој скенирање?

Ако на пациентот му се препише МРИ на млечните жлезди, а потоа пред да започне скенирањето, тој треба да се подготви за тоа однапред, особено ако се изведува со контраст. Подготовката ги вклучува следните ставки:

 1. Пациентот треба да ги отстрани дополнителните предмети од облеката, во овој случај - да се соблече на половината. Важно е да ги отстраните сите алишта кои можат да содржат метални делови.
 2. Вредно е однапред да го прашате лекар за специјалната диета, како и откажувањето на одредени видови на лекови кои можат да ги нарушат податоците за скенирање.
 3. Ако ви е кажано дека ќе се примени контраст, тогаш мора да престанете да користите било која храна и пијалок најмалку пет до шест часа пред скенирањето.
 4. Кога изведувате MRI на градите со контраст, важно е однапред да бидете сигурни дека не сте алергични на контрастен агенс.
 5. Не заборавајте да го информирате давателот на здравствената заштита за присуство на хронични болести, алергии на лекови, а исто така бидете сигурни да го информирате докторот за претходните операции.
 6. Ако пациентот се сомнева дека е бремена, тогаш е подобро да му кажете на дијагностицирањето пред да започнете со скенирањето.
 7. Ако пациентот не е сигурен дека ќе може да остане без движење долго време, тогаш вреди да се размисли за употреба на седативен лек, тие исто така се применуваат ако лицето чувствува чувство на страв во затворени простори.
 8. Пред да бидете поканети во канцеларијата, отстранете го целиот накит и додатоци кои содржат метални честички.

Како е оваа дијагноза?

Магнетната мамографија е прилично едноставно, заедничко истражување, не бара хоспитализација на лице, обично се врши на амбулантско ниво. Основата на овој истражувачки метод е користење на компјутерски систем, како и магнетни полиња и импулси со висока фреквенција. Овие високофреквентни импулси се одговорни за добивање на јасна и висококвалитетна слика на скенираниот орган. Слики кои ќе бидат земени откако МНР јасно ќе го покаже уредот на одреден дел од човечкото тело. И можете да ги видите сликите на мониторот себе за време на скенирање, и во печатена форма по неа. Што е најважно, за време на скенирање МНР, лицето не е изложено на Х-зраци.

Во текот на постапката:

 1. Пациентот ги отстранува потребните предмети од облека, како и накитот и додатоците, освен оние кои не содржат метал.
 2. Пациентот е поканет да легне на каучот, а таа зазема позиција што лежи на стомакот, каучот е опремен со специјални отвори за млечните жлезди.
 3. Доколку е потребно, спротивставената супстанција ќе се внесе во телото на девојчето преку интравенозен катетер. Ако дијагнозата се изведува со сомневање за рак, употребата на контрастот станува задолжителна.
 4. Ако ви се даде контраст, тогаш чувството на топлина, или, напротив, треска се нормални феномени, тие не се опасни за некоја личност и брзо минуваат.
 5. За време на операцијата на томографот, пациентот може да ги слушне карактеристичните звуци: пукнатини, кликне.
 6. Кога масата се става во тунелот на томографот, започнува скенирањето.
 7. За време на испитувањето, не треба да чувствувате болка, само слабото пипење се смета за нормално.
 8. Лекарот ја следи постапката од соседната соба, уредот ги прикажува сите податоци на екранот.
МНР на мокарни жлезди

Контраст МРИ

Често, МНР на таков план се изведува со помош на агент за контраст, кој се користи за добивање на подетални и веродостојни скенирачки резултати и за најточна дијагноза. Карактеристиката на овој скенирање е дека контрастната томографија е способна да ги дијагностицира патолошките формации на меките и коскените ткива, но исто така и да даде целосна проценка на работата и состојбата на васкуларниот систем. Користејќи го овој метод, лесно може да се најде тумор, да се измери нејзината големина и да се процени нејзиниот малигнитет или добар квалитет.

Тоа е контраст кој ја зголемува скенирачката изведба за 95% во дијагнозата на рак на дојка. Магнетната мамографија може да открие рак во рана фаза.

Можни несакани ефекти

Треба да се напомене дека МНР на мачни жлезди предизвикува компликации, а несаканите ефекти се доста ретки, поточно во само еден процент од случаите. Непријатност во форма на слабост, гадење или вртоглавица може да предизвика контрастна супстанца, но овие симптоми обично поминуваат брзо. Во тоа место каде што е ставен катетерот, чувството за чешање може долго време да се чува.

Важно е да знаете дека мајките што дојат кои претрпеле МНР со контраст се строго забранети за доење најмалку два дена по скенирањето.

Алтернативни методи

Магнетната резонанца на млечните жлезди најчесто се користи како дел од сеопфатна дијагноза на болести, а тоа е сосема природно поради следните причини:

 1. МРИ многу јасно ја покажува состојбата на мекото ткиво во споредба со КТ, ултразвук или х-зраци.
 2. Магнетната мамографија го елиминира јонизирачкото зрачење, додека мамографијата во форма на Х-зраци има штетно зрачење врз телото на пациентот.
 3. MR мамографијата ги произведува најјасните слики.
 4. За разлика од ултразвук, МРИ обезбедува проценка на состојбата на органот, и надвор и внатре.
 5. MR мамографијата лесно ги дијагностицира неоплазмите со мала големина.
 6. Во споредба со х-зраците и конвенционалната компјутерска томографија, исто така е помалку штетна за пациентот.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.