Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на рачниот зглоб и раката

Зглобот е еден од најчесто повредените делови на човечкото тело. И за да го оштети, не е неопходно да падне или да се повреди, дури и честата работа на компјутер може да биде штетна за зглобот, во кој случај често се развива т.н. тунелен синдром. Кога синдромот на болка во овој дел од раката треба веднаш да ја положи дијагнозата. МНР на рацете најчесто се користи за оваа намена. Овој скенирање се смета за најсигурен за пациентите, исто така, овој метод е целосно безболен и неинвазивен.

Која е целта на техниката?

МНР на зглобниот зглоб се пропишува прво по повреди на зглобовите, како и во случај кога пациентот е загрижен за болката и нарушената функција на овој дел од раката. Скенирањето ќе открие различни патологии, меѓу кои се инфективни лезии и фокуси на воспаление, како и оштетен проток на крв или присуство на различни видови тумори.

МНР на рацете лесно можат да се наречат универзални и најинформативни дијагностички методи, бидејќи јасно визуелизира апсолутно сите структури на проучуваната област: коскени формации, 'рскавица и тетивите, лигаментите, садовите и меките ткива. Ниту еден друг алтернативен метод за истражување не може да гарантира таква јасна визуелизација на сите структури на органот во исто време.

Кој треба да помине низ овој скенирање?

Најчесто, МРИ на рацете е препишана од страна на лекарите не како примарна дијагноза, туку да се разјаснат претходно добиените податоци за време на ултразвук, КТ или Х-зраци.

Индикации за скенирање

 • Овој дијагностички метод е потребен во предоперативниот период. Исто така се користи по хируршка интервенција за да се оценат резултатите од извршената операција, како и да се процени стапката на регенерација на ткивата.
 • Магнетната томографија е неопходна за повредување на рацете.
 • Се користи како еден од главните видови на дијагностицирање за забивање на нервите и тетивите.
 • МРИ на рацете е пропишано ако пациентот страда од болести на лигаментозно-мускулниот систем, вклучувајќи ги и хигромите на рачниот зглоб и флегонот .
 • Овој скенирање е исто така прикажан за заеднички болести: артритис , гихт , артроза или остеомиелитис .
 • Оваа постапка се спроведува и кога лековите слични на тумор се дијагностицираат во подрачјето на рацете или постојат сомневања за нивното присуство.
 • Магнетната томографија е исто така применлива за оние кои претходно биле дијагностицирани со рак во овој дел од телото. Главната цел на студијата во овој случај е да се процени ширењето на метастази.
 • МНР на зглобниот зглоб е пропишан и кога во овој дел од телото лицето чувствува болка или моторната активност на зглобот е ограничена од непознати причини.
 • Се употребува кога постои веројатност да се развие тунелен синдром.

Контраиндикации за скенирање

 • Постапката не се применува кај бремени жени, како и кај деца под седум години, бидејќи тие не можат да ја набљудуваат неподвижноста на телото.
 • Магнетната томографија ќе биде неприфатлив тип на дијагноза за оние луѓе во чие тело се инсталирани металните уреди. Меѓу нив може да бидат пејсмејкери и слушни помагала, кардио и невростимулатори, васкуларни клипови и инсулински пумпи, протези и метални импланти. Имајте на ум дека постојат некои видови на уреди кои не го привлекуваат магнет и не се мешаат во постапката: титаниумски плочи, како и керамички и пластични заби протези.
 • МНР на рацете не може да се користи за оние луѓе кои страдаат од хиперкинеза - не ги контролираат движењата на телото.
 • Ако некое лице се плаши од ограничен простор, тогаш скенирањето е исто така забрането. Исклучок е МРИ на зглобниот зглоб во томограф со отворен тип.
 • Контрастното скенирање е забрането со откажување на срцето или бубрезите , како и алергиска реакција кај пациент за контраст.
МРИ-скенирање на зглобен зглоб

Дали ми е потребна подготовка за постапката?

МРИ на зглобниот зглоб не бара посебна подготовка, но постојат важни нијанси, треба да се земат предвид:

 • Ако скенирањето се врши со контраст, пациентот мора да набљудува штрајк со глад, последниот оброк - пет часа пред МНР.
 • Неопходно е да се отстрани сите додатоци кои можат да содржат метал: часовници, прстени, накит, очила.
 • Од вас ќе биде побарано да се префрлите во медицинска облека за еднократна употреба, бидете подготвени за ова.
 • Кажете му на вашиот лекар дека може да биде бремена, клаустрофобична или тешко да се набљудува неподвижност. Во последните два случаи, седатив може да се користи.
 • Потсетете го лекарот на хронични дијагнози, како и алергии на лекови.
 • Бидете сигурни дека гадолиниумот, кој се користи како контраст, нема да предизвика алергии. На фер, забележуваме дека ова не е алергенска супстанција, реакцијата на тоа се јавува во 1% од случаите.

Кои болести може да открие постапката?

 • Дијагнози се вродени аномалии на структурата на зглобот, како и на рацете.
 • Ќе покаже какви било повреди, вклучувајќи фрактури и дислокации на коските, sprains и солзи на лигаментите или тетивите.
 • Откријте артритис, остеоартрит , тунелски синдроми на различни видови.
 • Дијагностичарот во текот на постапката нема да може да го превиди нарушениот проток на крв.
 • Ќе ги прикаже туморите на самиот зглоб и соседните ткива.
 • Идентификуваат теносиновитис и Кинбек.

Како е процедурата?

За магнетно скенирање се користи специјален медицински уред наречен томограф. Вклучува подвижна табела на која се потпира пациентот. На масата е опремен со ремени и ролки, пред да почне да се скенира со нивна помош, екстремитетите и главата на пациентот се фиксни. Потсетиме дека дури и најмало движење може да ги наруши овие постапки.

Кога табелата се турка во камерата на апаратот, томографскиот прстен почнува да ротира околу испитаниот дел од телото, емитувајќи слабо гуткање. Пациентот не чувствува ништо во текот на целата процедура, обично трае околу половина час, со многу поголем контраст.

Кога скенирањето е завршено, лекарот го прашува пациентот да чека за подготовка на скенирање декрипција. Во текот на постапката ќе се добијат многу квалитетни и детални слики на одделните делови на органот, задачата на докторот е да ги комбинира во тридимензионална слика и да процени колку се здрави зглобовите и околните ткива.

Кога се применува контрастот?

Контрастниот агент, кој се користи за магнетно скенирање, најчесто се создава врз основа на медицински гадолиниум, се смета за потполно безбеден за пациентот. Интравенозниот контраст се инјектира со катетер, но прво се врши алергиски тест. Лекот брзо го зацврстува васкуларниот систем, ја зголемува својата визуелизација, овозможувајќи ви да ги видите дури и најмалите фокуси на патологија.

МНР со контраст се користи најчесто за откривање на тумори, како и проценка на нивната природа и површина на оштетување на ткивата на органот. Доколку во скенираната област има онколошки формации, дијагностичарот веднаш ќе ги забележи, бидејќи васкуларната мрежа најсилно е развиена на нивната локација.

Значи, ако скенирањето е завршено, пациентот може безбедно да се врати во вообичаената дневна рутина. На неговите раце ќе му бидат дадени слики и нивно декодирање, со нив вреди да се види специјалист. Кој ти назначи МНР.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.