Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на лакотниот зглоб

МНР на лакотниот зглоб е модерен неинвазивен дијагностички метод кој овозможува да се оцени состојбата на сите структури на зглобот на лактот, вклучувајќи формирање на коските, меките ткива и крвните садови. За разлика од алтернативните методи на испитување, снимањето со магнетна резонанца овозможува да се добијат попрецизни тродимензионални слики, а исто така нема штетно влијание врз човечкото тело.

Кои се предностите на оваа техника?

 1. Ви овозможува да ги испитате коскеното ткиво, 'рскавицата и тетивите, како и мускулите и крвните садови.
 2. Подобро од другите методи визуелизира сите видови на тумори.
 3. Тоа ви овозможува да добиете точна слика за лезијата на патологијата, за да ги одредите неговите области на дистрибуција со точност од еден милиметар.
 4. Без зрачење оптоварување на човечкото тело, бројот на процедури е неограничен.
 5. Неинвазивен и целосно безболен метод.
 6. Скенирањето ќе трае многу малку и нема да бара период на рехабилитација.
 7. Информативен и сигурен начин за откривање на различни патологии.

Кој треба да добие лактација МРИ, и кој е контраиндициран?

Најчесто, МНР на лакотниот зглоб е назначен како независен тип на дијагноза, но често магнетното скенирање исто така може да стане дел од сеопфатна дијагноза.

Индикации

 1. Назначен во присуство на подрачјето на заедничкото образование на лактот со непозната етиологија.
 2. Применлив за откривање на патологии за време на радиографија или компјутерска томографија, се користи за да се направи попрецизна дијагноза.
 3. МНР на лакотниот зглоб е пропишано за повреди на овој дел од телото, најчесто за фрактури на раката.
 4. Скенирањето е индицирано ако пациентот доживее постојана болка во лактот или зглобот.
 5. Овој тип на дијагноза често се користи при испитување на пациенти со остеомиелитис .
 6. МРИ на лакотниот зглоб е неопходно кога пациентот се соочува со ограничување на заедничкото движење.
 7. Скенирањето се врши со очигледни знаци на воспаление на лактот.
МНР скенирање на лактот синовитис

Контраиндикации

 1. Присуство на метални делови во телото, може да се иглички, импланти, коски и забни протези, пејсмејкери, како и слушни помагала, инсулински пумпи и васкуларни клипови.
 2. Ние не го применуваме овој тип на дијагноза за луѓето дијагностицирани со хиперкинеза .
 3. Неопходно е да се избере алтернативна процедура и оние кои се плашат од паника во затворен простор, односно, страдаат од клаустрофобија.
 4. МНР на лактот е контраиндициран за девојчиња во првите месеци од бременоста.
 5. Контрастната МРИ не може да се изврши при ренална инсуфициенција, за време на лактација и за време на породувањето.
 6. Скенирањето во скенер со затворен тип не може да се изврши кај пациент кој тежи повеќе од 120 кг.

Кои болести откриваат скенирање на МНО лактот?

 1. Бурситис и апсцеси.
 2. Фрактури и фрактури на коскените структури.
 3. Фоци на инфекции на коскеното ткиво, како и цисти.
 4. Повредени области на лигаментите, 'рскавицата или тетивите.
 5. Остеонекроза и синовитис .
 6. Оштетување на радијалниот и медијалниот венски нерв.
 7. Епикондилитис: медијален и латерален.
 8. Артритис на лакотниот зглоб, како и артроза .

Како да се подготвите за лактот МРИ?

Пред скенирање, на пациентот обично се дава медицинска облека за еднократна употреба или се бара да го ослободи само испитаниот дел од телото, во овој случај, раката. Режимот на моќност во овој скенирање не игра никаква улога, ограничување на моќноста или воведување на специјален мени не е потребен. Исклучок е МНР со контраст, пред да се воведе контраст, треба да престанете да пиете и да јадете пет часа, ова ќе го спаси пациентот од гадење. Ако сте скенирани со контраст, тогаш исто така треба да бидете сигурни дека супстанцијата не предизвикува алергиска реакција.

Општата комплексна подготвителна процедура ги вклучува следниве активности:

 1. Пријавете му на докторот за можната бременост, хронични дијагнози и можни алергии на лекови.
 2. Исто така, не заборавајте дека кај лицата со ренална инсуфициенција, контрастот е контраиндициран.
 3. Отстрани ги сите метални предмети, вклучувајќи накит и часовници.
 4. Ако се плашите да бидете во затворен простор или не сте сигурни дека сте во состојба да останете во целосна неподвижност за време на целата процедура, тогаш информирајте го лекарот за ова, во вакви случаи обично седивите се користат.

Како е скенирањето?

МНР на лакотниот зглоб може да се изведува во отворена или затворена единица, вториот тип е почеста, покажува попрецизен резултат, но не се применува за клаустрофобија. Отворените томограми немаат цилиндрична комора, магнетниот елемент е претставен во форма на двојна рамна плоча, која во времето на скенирање се наоѓа токму над подрачјето што се испитува.

МНР на лакотниот зглоб

Напредок во скенирањето во томограф со затворен тип

 1. Пациентот е поставен на подвижна маса, главата и екстремитетите се фиксираат со ремени и ролки.
 2. Доколку е потребно, контрастно средство се инјектира, тогаш табелата се турка во тунелот на апаратот.
 3. Томографските прстени почнуваат да ротираат околу лакотниот зглоб, се слуша слаб звук на инструментот.
 4. Медиќ е во соседната соба, комуникацијата со него може да се одржува со помош на микрофон, кој се наоѓа во комората.
 5. Сликите се примаат на екранот, дијагностичарот ја следи постапката и му дава на пациентот потребните упатства.
 6. Пациентот не се чувствува непријатност, болка. Мало влошување на состојбата може да предизвика само контраст, како што се вртоглавица или гадење.
 7. Постапката трае околу половина час, околу два пати подолго, ако се применува контраст.
 8. Откако ќе заврши скенирањето, треба да почекате резултатите да бидат декриптирани, нејзиниот лекар ќе се подготви за еден час.

Кога се применува контрастот?

МНР на лакотниот зглоб со употреба на контраст се смета за покомплексен тип на дијагноза, постапката не само што трае подолго, туку и чини многу повеќе. Воведувањето на контраст најчесто е неопходно во случај кога постојат сомневања за присуство на тумори, и неопходно е не само да се најде местото на нивното дислокација, туку и јасно да се дефинираат границите на неоплазмата. Супстанциите базирани на гадолиниум се користат како лек за идентификација, се администрираат интравенски, ретко предизвикуваат алергии и несакани ефекти. Поради контрастот, мрежата на садови е многу подобро видена, а местата на нивните акумулации даваат лезии.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.