Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

МНР на око орбити и оптички нерви

МНР на орбитите и фундусот, вклучувајќи ги и оптичките нерви - ова е една од најновите дијагностички методи, со што се овозможува да се идентификуваат најсериозните патологии на визуелните органи. Главната предност на овој метод е нејзината безбожност, неинвазивност и висока информативност на резултатите од скенирањето.

Што значи МНР на органите за гледање?

Посебна карактеристика на МРИ на око орбити е дека при скенирање можете да го видите испитаниот орган во различни проекции и авиони, а деталната слика ќе биде тридимензионална.

Орбиталната област содржи многу различни структури, меѓу кои и нерви и крвни садови, како и мускули и масни ткива. МНР на око орбити овозможува да се процени нивниот интегритет, хомогеноста на структурите, откривање на тумори и идентификација на сите воспалителни процеси. Исто така е можно да се процени состојбата на оптичкиот нерв, да се детектираат повредите и повредите, тромбоза , руптури, аневризми и сите други патологии. Лекарот ќе посвети поголемо внимание на проучувањето на оптичкиот нерв, бидејќи го претставува најсложеното формирање на човечкото тело, кое се состои од милиони чувствителни влакна. Со помош на оптичкиот нерв, информациите добиени од лице преку визија ги испраќаат соодветните сигнали до човечкиот мозок. Ова укажува на тоа дека без навремена и високо информативна дијагноза лицето ризикува да го изгуби својот поглед.

Кој и кога е прикажана постапката?

МНР на орбитите ќе овозможи откривање на најмалото оштетување на оптичкиот нерв и сериозните патологии на фундусот во која било фаза на болеста.

Индикации:

 1. Назначен со значителна повреда на окото.
 2. Се препорачува за луѓе со туѓи предмети во очите.
 3. МНР на орбитите се изведува со развојот на воспалителниот процес во структурите на окото.
 4. Ако постои инфекција на органите на видот.
 5. Назначен без прекин ако се дијагностицираат нарушувањата на оптичкиот нерв.
 6. Се изведува за време на тромбозата во овој дел од телото.
 7. Тој е индициран кај пациенти со нарушувања на циркулацијата кои влијаат врз видот.
 8. Незаменлива постапка за сомневање за развој на тумор во оваа област.
 9. МНР на око орбити е дел од сеопфатна дијагноза за појава на метастази кои продирале во околните ткива на органите на видот.
 10. Овој скенирање често се изведува со болки во очите, чии причини не биле претходно утврдени.
 11. Директна индикација за постапката - нагло намалување на визуелната острина.
 12. Се изведува како дијагностика во пред-и постоперативните периоди.

Контраиндикации

 1. Овој скенирање не се препорачува за мали деца, се врши само кај пациенти кои достигнале седум години.
 2. Технички, не е можно да се изврши МРИ на кој било орган за луѓе чија телесна тежина надминува 120 кг.
 3. Забрането е да учат за луѓе со присуство на метални елементи кои не можат да се отстранат, меѓу нив импланти, протези, вентили за срцеви вентили, пинови.
 4. Скенирањето е исто така контраиндицирано за оние кои користат електронски медицински помагала: пејсмејкери, невростимулатори, инсулински пумпи.

Индицираните контраиндикации се задолжителни за одбивање на постапката, но постојат и релативни контраиндикации во кои МНР на орбитите сеуште е можно, ако се исполнети одредени услови. Меѓу релативните контраиндикации: бременост, неволни движења на телото, клаустрофобија, зголемен интраокуларен притисок. Ако МНР се изведува со контраст, тогаш вреди да се знае дали супстанцијата врз база на гадолиниум нема да предизвика алергија.

Како е скенирањето?

Процедурата може да се изврши со или без контраст. Контрастентната супстанција го бои васкуларниот систем, така што може да се види појасно и подетално. Контрастното скенирање се смета за посложено и одзема време, а исто така бара и некоја подготовка.

МНР скенирање на око орбити

Подготовка за МРИ:

 1. Пациентот треба да ги отстрани сите накит, како и леќите за очи.
 2. Ако пациентот се плаши од ограничениот простор или не може да го набљудува целосниот мир, тогаш треба да пие седативи.
 3. Не заборавајте да го информирате лекарот за алергии на лекови и за присуство на хронични заболувања.
 4. Ако се користи контраст, а потоа пет часа пред скенирањето, треба да ја напуштите храната и внесот на течности.

Во текот на постапката:

 1. Пациентот лежи на подвижната табла на уредот. Неговата глава, нозете и рацете се фиксирани во фиксирана положба со ремени за прицврстување.
 2. Табелата е турнат во томографскиот прстен, почнува да ротира, може да слушнете слаб шум.
 3. Пациентот не чувствува ништо, лекарот го контролира скенирањето од соседната соба. Пациентот секогаш може да го информира здравствениот работник за лошата здравствена состојба, бидејќи микрофонот за комуникација е инсталиран во ќелијата на уредот.
 4. Скенирањето трае околу 30 минути, но со користење на контраст може да потрае повеќе од еден час. Важно е пациентот да ја набљудува целосната неподвижност низ целиот истражувачки процес, инаку резултатите од МРИ ќе бидат неточни.
 5. Кога скенирањето е завршено, пациентот мора да биде во клиниката околу еден час да чека за подготовка на резултатите од скенирањето.

Резултати од истражувањето

Дијагностичарот ќе ги подготви сликите, како и ќе го напише својот препис, кој ќе му помогне на лекарот што ќе го посетува дијагнозата и да го избере оптималниот режим на лекување. Најчесто, пациентот се испраќа кај офталмолог или невролог со резултатите од скенирањето со МРИ, овие специјалисти обично го пропишуваат овој тип на дијагноза.

Дали МРИ на органите на видот е безбедна?

Очите се многу чувствителен орган, а дијагнозата на овој дел од телото треба да се изведува со голема претпазливост. Магнетната томографија, за разлика од повеќето алтернативни методи на скенирање, не предизвикува штетно изложување на зрачење, така што постапката може да се врши неколку пати по ред. Безбедноста на испитувањето на очите е многу важна, бидејќи мозокот се наоѓа веднаш до нив. Друга значајна предност е неинвазивната процедура, односно, не се вметнуваат медицински инструменти во органите на видот. Во овој случај, методот останува најсигурен и високо информативен. Постапката е исто така безбедна за мали деца, но под услов да можат да ја набљудуваат целосната неподвижност, па затоа почесто се изведуваат откако достигнале седум години.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.