Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Уво КТ

За најмалите проблеми со слухот или болката во ушите, CT-скенот на овој дел од телото е пропишан како дијагностички прв. Внатрешното уво е комплексен систем на коскени канали, каде што се поставуваат слушните органи. Како се изведува таквата томографија, на кого е прикажана и контраиндицирана, како да се подготви за оваа студија - прочитана во нашата статија.

Во кои случаи е прикажано и контраиндицирано усно скенирање?

Внатрешниот дел на увото се наоѓа во регионот на темпоралната коска, а покрај аудитивните органи, ги вклучува и органите одговорни за состојбата на лицето. Компјутеризираната томографија на овој дел од телото овозможува темелна и детална студија за не само структурата на органот, туку и за препознавање на различни неоплазми. КТ на внатрешното уво најчесто се користи за дефект на вестибуларниот апарат и за оштетување на слухот.

Индикации за постапката

Овој тип на студија обично се препишува од страна на отоларинголог со следните индикации:

 1. Пациентот се жали на губење на слухот.
 2. Во увото се појавила болка која лелекала или тропаше.
 3. Од ушниот канал му се доделува течна светлина или гноен исцедок.
 4. Ако пациентот е често вртоглавица, а одењето станува несигурна, тогаш станува збор за патологии на вестибуларниот апарат.
 5. Назначен на планиран начин за следење на текот на третманот во случај кога пациентот претходно идентификувал болест на средното или внатрешното уво.
 6. Ако се сомневате дека имате присуство на неоплазми.
 7. Кога се потврдува дијагнозата на отосклерозата.
 8. Пред планираните операции во овој дел од телото.

КТ скенот може да ги открие следните патологии:

 1. Ако се утврди губење на слухот, тогаш овој метод ќе ве извести дали е конгенитален или стекнат во текот на животот.
 2. Кога повредите се користат за одредување на рамнината на фрактури, а исто така покажуваат дали нема поместување на коските.
 3. Овој тип на скенирање ќе открие какви било воспалителни или заразни процеси.
 4. КТ скенирањето ги визуелизира таквите тумори: тумори, ангиоми, апсцеси, холестиатоми, невроми, итн.
Можни повреди на увото

Контраиндикации на постапката:

 1. Пациентот е на возраст под 14 години, КТ скен за мали деца се изведува само во екстремни случаи кога е невозможно да се користат повеќе бенигни дијагностички методи.
 2. Бременоста во рана, како и во подоцнежните периоди, дури и мала изложеност на радијација може негативно да влијае на формирањето на фетусот.
 3. Ако пациентот е во несвест или во сериозна состојба и не може да ги контролира неговите движења, бидејќи е неопходно да биде во фиксна положба за време на скенирањето.
 4. Ако се користи контрастно средство, тогаш КТ скенирањето е контраиндицирано за доилки, во случај на итна потреба од скенирање, но бебето може да се чува не порано од два дена по него.
 5. Спротивно на КТ скенот не се препорачува кај пациенти со ренална и хепатална инсуфициенција , како и кај оние кои се алергични на јод или морска храна.

Подготовка за истражување на компјутерски уши

Компјутеризираната томографија на овој орган не бара посебни подготвителни процедури, пациентот треба само да го отстрани накитот и додатоците пред да влезе во собата. Ако се спроведува контрастно средство за извршување на постапката, пациентот треба да престане да јаде и да пие најмалку четири часа пред испитувањето. Спротирањето обично се користи за дијагностички цели во васкуларните патологии на внатрешното уво.

Како се случува ова истражување?

Компјутеризирана томографија, без оглед на тоа кој дел од телото се испитува, се изведува според ова сценарио:

 1. Пациентот се поставува на подвижна маса, која во времето на скенирање е ставена во томографскиот апарат.
 2. Телото, а во овој случај главата, е фиксирано со специјални ремени и ролки, така што пациентот не прави несакани движења за време на скенирањето.
 3. Кога масата е сместена во цилиндарот, прстенот на томографијата почнува да ротира околу пациентот, неговото движење може да биде придружено со кликне или со мал шум.
 4. Сликите ќе бидат прикажани на екранот, ќе ги проценат и испитуваат, лекарот може да заклучи за присуството или за отсуството на болеста.
 5. Постапката без употреба на контраст трае околу пет минути, КТ со контраст може да трае до 20 минути.

Карактеристики на КТ со контраст

За да се спроведе овој скенирање, често се користи посебен контрастно средство - специјален фармаколошки лек, базиран на различни безопасни лекови. За секој пациент, овој лек е избран од страна на лекарот на индивидуална основа, неговиот избор не зависи само од здравствената состојба на пациентот, туку неговата тежина е земена во предвид. Најчесто, дрога врз основа на јод се користи како контраст, таа се администрира интравенски однапред пред скенирање. Контрастот доста брзо ги бои крвните садови во црвеникава нијанса, што ги прави повеќе видливи на екранот. Организмот се ослободува од оваа дрога во рок од неколку дена, се излачува од бубрезите, затоа не се користи за пациенти со ренална инсуфициенција.

Средството за контраст се администрира интравенски однапред пред скенирање.

Дешифрирање на резултатите од скенирањето

Компјутеризираната томографија е сложена процедура чии резултати може да се дешифрира само од добар специјалист. Веднаш по КТ, пациентот ќе добие на сликите слики од студијата, како и заклучокот на радиологот. Меѓу најважните параметри кои лекарот ќе ги забележи за време на скенирањето се:

 1. Состојба на коскениот лавиринт со капсула.
 2. Димензии и карактеристики на внатрешниот аудитивен канал.
 3. Сите аномалии на локацијата на делови од телото.
 4. На фокуси на воспаление и инфекција.
 5. На неоплазмите од било која големина и природа.
 6. Дали садовите на увото ќе одговараат на нормата ќе овозможат да се оцени употребата на контрастот.

Откако ќе ги добиете резултатите од КТ, вреди да се однесувате на присутните отоларинголози. Со нивна помош, тој ќе направи точна дијагноза, понекогаш може да се препишат дополнителни дијагностички методи. Кога дијагнозата е потврдена, лекарот ќе му препише соодветно лекување на пациентот.

Слични методи за дијагностицирање на ушните болести

Компјутерската дијагностика на болестите на овој орган се смета за попрецизна и информативна во споредба со конвенционалниот рентген. Х-зраците не можат точно да го покажат уредот на внатрешниот дел на темпоралната коска, сликата е нејасна и помалку јасна. Томографскиот метод на истражување ви овозможува да ги видите дури и најтеките делови на коските и ткивата. Друг метод на скенирање - МНР се користи многу поретко, бидејќи не може да обезбеди висококвалитетна слика на коскеното ткиво.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.