Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ на зглобовите

КТ на зглобовите на човечкото тело е еден од најнапредните инструментални методи за истражување, овозможува да се процени нивната комплексна состојба. Ќе разговараме за тоа што може да се види на сликата, кои патологии може да открие оваа постапка, како и да споделат информации за соодветна подготовка за скенирање. Откако ќе го прочитате овој напис, ќе дознаете под кои индикации се назначува томографијата и на кого е контраиндицирана.

Кои симптоми го пропишуваат овој скенирање?

Трауматологот, ревматологот или хирургот може да издаде упат за КТ, овој тип на дијагноза може да биде примарен или да се користи за да се процени текот на третманот. Томографијата ви овозможува да ги видите не само патолошките промени, туку и поврзаните болести на коскените структури, кои се наоѓаат директно под 'рскавицата.

Индикации:

 1. КТ на зглобовите е пропишан за повреди со различна тежина.
 2. Прикажан на сите што се подготвуваат за операција.
 3. Со опструктивни движења и синдром на болка.
 4. Да се ​​контролираат резултатите од третманот со претходно дијагностициран.
 5. Да се ​​исклучат или да се потврдат сомневањата за присуството на тумори, за да се утврди нивната локација, обемот и природата.

Контраиндикации:

 1. Овој дијагностички метод може да предизвика интраутерина патологија на феталниот развој, па затоа е строго контраиндициран за сите бремени жени.
 2. Поради просечната доза на зрачење, исто така, не се применува за деца на возраст под 14 години.
 3. Доколку се користи контраст, КТ не се изведува за оние кои се алергични на јод или страдаат од ренална инсуфициенција .
 4. Овој дијагностички метод е невозможен за многу пациенти чија телесна тежина е повеќе од 150 кг.
 5. КТ скенирањето е контраиндицирано кај оние кои имаат малтер применет на местото на скенирање или е инсталирана метална протеза.
 6. Томографијата не се препорачува кај лица со клаустрофобија или ментални нарушувања.
 7. Треба да се напушти кај пациенти со миелом , со хронични заболувања на тироидната жлезда, црниот дроб и срцето.
 8. КТ не може да се користи за луѓе кои се во несвест.

Што може да се види при скенирање?

 1. Места на крвна акумулација и волумен на артикуларна течност.
 2. Неоплазмите се бенигни и малигни.
 3. Артритис , како и артроза.
 4. Развојни патологии кои може да имаат фокален или дифузен карактер.
 5. Дијагнози на дистрофични абнормалности.
 6. Откривање на остеофити или остеомиелитис .
 7. Инфективни или воспалителни процеси, вклучително и во соседните ткива.
 8. Сите странски објекти.

Сорти на овој тип на дијагноза

Со овој метод, можете да истражите различни зглобови на човечкото тело, да ви кажам за најпопуларните сорти на томографија на зглобовите.

Дијагноза на коленото

Компјутеризирана томографија на коленото зглоб е рендгенско скенирање на овој дел од телото, што резултира со серија слоеви на слоеви слики. КТ на колена зглобовите ви овозможува да дознаете како тоа функционира и да ги идентификуваат можните патологии на сите негови компоненти, вклучувајќи ја и артикуларната торба и менискусот. Најчесто, овој тип на скенирање е на барање да се разјасни прелиминарната дијагноза за повреди на коленото со различна тежина.

Компјутеризирана томографија на коленото

Рамо студии

Компјутеризираната томографија на рамениот зглоб, исто така, го скенира зракот на Х-зракот во близина на мекото и коскеното ткиво. Обично, овој тип на дијагноза е пропишан од трауматолог, бидејќи е тешко да се направи точна дијагноза во траума на овој дел од телото без КТ на рамениот зглоб. Во случај на повреда на рамениот појас, пациентот првенствено е пропишан обичен Х-зраци, и само по КТ скен на рамениот зглоб. Воспалителни и инфективни, канцерогени и дегенеративни патологии - КТ скен на рамениот зглоб може да ги препознае сите абнормалности на својата структура.

Скенирање на лактот

КТ скенот на лакотниот зглоб се изведува на ист начин како и томографијата на кој било друг зглоб. Во текот на постапката, состојбата на коските и ткивата на 'рскавицата е визуелизирана. Ако КТ скенот на лакотниот зглоб се изведува со помош на средство за контраст, тогаш може да се види структурата на лигаментите, како и мускулите и тетивите. КТ на лактот заеднички главно се користи како разјаснување метод на истрага.

КТ на зглобовите на колкот

Испитување на колк

Компјутеризираната томографија на зглобот на колкот е неинвазивен метод за испитување на сите негови компоненти. КТ на колкот на зглобовите овозможува визуелизација на самиот зглоб, горните делови на фемурот, илијачката коска и меките ткива што ги опкружуваат. КТ скенот на зглобот на колкот може да открие асептична некроза, и ако не е таму, тогаш се утврди предиспозицијата за оваа болест. КТ на зглобот на колкот се користи за дијагностицирање на деформација на остеоартритис .

Испитување на глуждот

КТ глуждот помага да се идентификуваат карактеристиките на најсложените повреди и абнормалности во развојот на овој дел од телото. КТ на зглобот на зглобовите е најсигурен дијагностички метод, овозможувајќи да се направи точна и точна дијагноза. Најчесто, КТ скенот на глуждот се врши истовремено на две нозе за да се спореди состојбата на зглобовите.

Како е томографскиот скенирање?

Скенирањето се одвива во истото сценарио како и стандардната КТ-постапка. Ако треба да се испитаат големи зглобови, пациентот е во склоност. При скенирање на екстремитетите, во тунелот на апаратот може да се стави само една рака или нога. Кога пациентот ќе ја земе соодветната позиција, дијагностичарот ќе ја напушти оваа просторија, можете да разговарате со него користејќи микрофон. Бирото на уредот влегува во рамките на скенерот, што создава голема количина на попречни слики. Треба да се запамети дека КТ бара пациентот да ја заврши неподвижноста, ја гарантира точноста на податоците.

Подготвувајќи се за скенирање

Овој тип на томографија не бара посебна подготовка од пациентот, единственото нешто што треба да направите е да одбиете да јадете храна и да пиете 6 часа пред КТ, но само ако се применува контраст. Пред да влезете во канцеларија, исто така, треба да ги отстраните сите накит и метални додатоци.

Предностите на овој дијагностички метод

Овој тип на истражување стана неопходен во модерната медицина, се цени за сигурноста, точноста и веродостојноста на добиените податоци. Како резултат на скенирањето, можете да добиете слики од сите коскени споеви, и во надолжните и попречните проекции. Тоа ќе помогне да се идентификуваат не само повредите, туку и сите хронични болести, да се процени нивната распространетост и природата. Главните позитивни аспекти на методот:

 1. Постапката трае од неколку минути до половина час.
 2. Безбедно и целосно безболно за луѓето.
 3. Високо информативен и детален.
 4. Резултирачките слики имаат слики со висока резолуција.
 5. Дозата на зрачење е помала од онаа на х-зраците.
 6. Можете да добиете многу слики од различни слоеви на орган или ткиво, кои ќе направат попрецизна дијагноза.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.