Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ на стапалото

Методот со кој е можно да се утврди штетата во подножјето на нозете, како и визуелизацијата на нивната структура, се нарекува компјутерска томографија. Овој дијагностички метод е најточен, па дури и неискусен доктор може да определи какво било отстапување.

Со КТ, нозете добиваат слики во кои се прикажани сите структури на стапалото, вклучувајќи ги и малите зглобови. Врз основа на конечните резултати од КТ скен на ногата, лекарот ја утврдува дијагнозата со максимална точност. Ако со помош на Х-зраци, можно е да се утврди исклучително внатрешно оштетување на коскеното ткиво, тогаш КТ скенот на нозете овозможува следење на сите процеси кои се јавуваат во оваа област на дијагностицирање.

Компјутеризираната томографија е екстремна метода, која е доделена поради неизвесностите на одреден тип на заболување на стапалата. На пример, болеста како уништување на туберкулозата може да се утврди само и исклучиво со користење на КТ нозете.

Станува збор за техника на КТ нога и кажи му на овој материјал. Размислете и во кои случаи лекарот може да се повика на таква студија, кога КТ на стапалото не се препорачува и какви резултати лекарот ќе ги добие на крајот од постапката.

Што покажува КТ?

КТ на стапалото овозможува да се добие слика од слој за оваа област користејќи Х-зраци и, како резултат на тоа, да се создаде модел во три-димензионални слики. Резултирачките слики ги прикажуваат следните тела:

 • фаланги на прстите;
 • метатарсус;
 • Тарсус;
 • зглобови на зглобовите;
 • пониски поделби на коските на ногата.

Најмалите отстапувања во овие органи и ногата како целина се видливи на сликите. Преку истражувањето, можете да ги одредите следните болести:

 • разни повреди;
 • воспаленија;
 • дегенеративни процеси;
 • тумори;
 • хронични болести.

Покрај фактот дека КТ на стапалото е најточен и најефикасен начин да се дијагностицираат различните абнормалности во оваа област, исто така не е во состојба да предизвика штета на луѓето и на нивното здравје, што не може да се каже за х-зраците.

Индикации за постапката

Причините за назначување на постапката за КТ нога се следните фактори:

 • фрактури;
 • sprains и subluxations;
 • разни патологии во оваа област;
 • абнормалности во лигаментите и тетивите.
КТ на ногата е пропишана за фрактура

КТ на ногата исто така е пропишана за откривање на следниве болести:

Преку студијата се идентификуваат различни видови неоплазми (малигни и бенигни тумори) и појава на метастази. Ако планирате да извршите операција на зглобот на глуждот, тогаш прелиминарната КТ скенирање на стапалото може да ја подобри ефикасноста на хируршката интервенција.

Во чести случаи, лекарите го пропишуваат текот на студијата за компјутерска томографија за да ја разјаснат претходно поставената дијагноза. Ако лицето страда од болка во глуждот, наоѓа криза во зглобовите, како и зголемување на амплитудата на движењето во зглобовите, треба веднаш да го контактирате вашиот лекар за да ја разјасните причината за неизлечувањето, што предизвикува такви симптоми.

Компјутеризираната томографија се изведува во било која медицинска установа во присуство на таков апарат во него.

Контраиндикации на КТ

Компјутеризирана томографија, иако се смета за најбезбеден и сигурен метод на испитување, но дури има и некои забрани за тоа. Забрането е да се спроведе КТ скен за жени кои се во било која фаза од бременоста. За време на бременоста, дури и практично безопасни Х-зраци за мајката може да предизвикаат непоправлива штета на здравјето на малите деца. Како резултат на тоа, може да се забележи развој на патолошки абнормалности кај фетусот и нероденото дете, затоа компјутерската томографија не се препорачува за време на бременоста.

Во исклучителни случаи, строго на лекарскиот рецепт може да се изврши томографија на мали деца, но не порано на возраст од седум години. Дозволено е да се спроведе томографија за деца на возраст од 14 години, но исто така и на рецепт на лекар и во итна потреба. Често е невозможно да се спроведе томографија кај луѓе чија тежина е поголема од 120 килограми. Во зависност од дизајнот, уредите се дизајнирани за максимална тежина на пациентот од 120 до 200 кг.

Оваа студија не е доделена на луѓе кои се склони кон следниве болести:

 1. Дијабетес .
 2. Хепатална инсуфициенција .
 3. Алергија на агент за контраст.
 4. Член на шок или кома.

Мајките во лактација имаат право да спроведат анкета, само откако процесот може да го дојат бебето не порано од 48 часа подоцна.

Метод на КТ

Компјутеризираната томографија бара подготвителни мерки само ако пациентот се планира да инјектира контрастно средство интравенозно. Во овој случај, пациентот мора да биде подготвен, и затоа, доаѓа до испитување на празен стомак, без земање храна пред тоа најмалку 6 часа.

Процесот на испитување на стапалото се состои од следниве активности:

 1. Пациентот е поставен на специјален скенер за набивање на тастатурата.
 2. Стоп или и двете се фиксираат со специјални ремени.
 3. Потоа, уредот се стартува и се испитува потребниот орган или дел од телото. Во текот на истражувањето, апаратот ротира, односно се врши скенирање.

Во текот на постапката, пациентот може да ја чуе само бучавата на уредот, но во исто време лицето не доживува непријатни чувства. Времетраењето на процедурата за томографија трае од една до 20 минути, во зависност од тоа дали има контраст или без него.

КТ на стапалото

Контраст и неопходност

Контрастот е посебна супстанција или лек што се администрира интравенски на пациентот пред почетокот на постапката за испитување на нозете. Контрастот е неопходен за да се подобри визуелизацијата на испитуваните структури. Дозата на лекот зависи првенствено од тежината на пациентот и е избрана за секој пациент строго на индивидуална основа. Контрастот се воведува за 1,5 дена, па процесот на подготовка е доста долг.

Но, треба да се забележи дека контрастот во студијата на ногата се користи во многу ретки случаи. Се воведува само кога има сомневања за присуство на тумори. Но, често, КТ не бара контраст, бидејќи методот на непроверлива студија на стапалото дава повеќе од целосна слика за процесите кои се случуваат во зглобовите.

Заклучок

По компјутеризираната томографија е завршена, по 15-20 минути резултатите ќе бидат декодирани и ќе бидат пренесени на пациентот лично. Доколку е потребно, резултатите се евидентираат на електронски медиуми или испратени по е-пошта. Со овие резултати, пациентот се обраќа до својот лекар, од кого добил упат.

Често здравствениот работник кој врши КТ на стапалото не дава никакво објаснување за крајните резултати, па целосната слика за болеста може да се добие само од лекар.

Врз основа на добиените резултати, лекарот поставува дијагноза со која се пропишува идниот третман на пациентот. Исто така вреди да се напомене дека спроведувањето на истражувањата во раните фази ви овозможува да ги идентификувате и да ги избегнувате сериозните заболувања на зглобовите и нозете.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.