Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ на 'рбетот

Здраво 'рбетот е клучот за долго и енергично движење на една личност, па дури и со најмала болка или повреда на овој дел од телото, вреди да се дијагностицира веднаш. Еден од најсигурните методи кои се користат за оваа намена во модерната медицина е спинална компјутеризирана томографија. Податоците од оваа студија често се користат во неврохирургија и неврологија. Кој е овој метод на дијагноза, како КТ скенирањето на 'рбетот, бара посебна обука - ќе најдете одговори на овие прашања во нашата статија.

Какви карактеристики има КТ дијагнозата?

Компјутеризираната томографија на 'рбетот вклучува слој-по-слој скенирање на овој дел од телото, со цел да се процени нејзините параметри и да се идентификуваат фокуси на патологии. Основата на томографијата е компјутерска проценка на различни нивоа на рентген зрачење, која варира во зависност од густината на скенираното ткиво. Во текот на постапката, внимателно можете да го испитате 'рбетот во различни агли и во различни просторни рамнини, што ви овозможува да креирате тродимензионална слика на овој дел од телото. За оваа студија се користи апарат наречен томограф кој се состои од подвижна маса и истражувачка единица со рентген сензори.

Кој е прикажан и контраиндициран скенирање?

Спиналниот КТ денес е неопходен дијагностички метод, се користи многу почесто од ултразвук, МРИ или рентген. Лекарот може да препише томографија на 'рбетниот столб заради профилакса, особено за професионалните спортисти и оние граѓани чија професија е поврзана со тешки товари на грб. Исто така, оваа студија е пропишана како скрининг доколку пациентот се жали на чести главоболки. Спиналниот КТ може да се користи за следење на состојбата на оваа област по пункцијата, како и во итни случаи. Сепак, најчесто со помош на КТ скен, дијагностицирани се болести и патолошки процеси во оваа област на телото.

Спиналната томографија е пропишана за спречување на професионални спортисти.

Индикации за назначување на КТ:

 1. Спиналната томографија е задолжителна, ако постои сомневање за присуство на тумори во овој дел од телото.
 2. Во присуство на интервертебрална хернија .
 3. Ако лекарот има загриженост во врска со појавата на апсцес на 'рбетот.
 4. Во случај претходно да се дијагностицираат тумори во пршлените и соседните ткива, но нивната природа не е утврдена.
 5. Потоа, кога постои сомневање за локацијата на пршлените и нивната моторна функција.
 6. Кога се утврдува патологијата на 'рбетниот мозок.
 7. Во тој случај, ако деформитетот на процесите на нервот во оваа област на грбот е веќе снимен.
 8. Во текот на дијагностичките и терапевтските процедури за болести на циркулаторниот систем.
 9. Ако 'рбетот е повреден, особено ако подоцнежните паѓања или притискање на движења почнале да предизвикуваат болка.
 10. Понекогаш се користи за проценка на состојбата на 'рбетниот столб по операцијата.
 11. Со стеноза на 'рбетниот канал.
 12. Компјутеризираната томографија на главата и 'рбетот исто така се користи за сериозни главоболки, кои се придружени со повраќање и губење на свеста.
 13. Со цел да се скенира коската кај оние кои страдаат од остеопороза .

Кои болести може да открие ова скенирање?

Честопати, пациентот не може да ја прикачи важноста за болка во грбот, запишување на последиците од физичка работа или општ замор. Но, ако времето не ја спроведе потребната серија на студии, тогаш може да ја започнете болеста. Повеќето абнормалности во 'рбетниот столб може да се елиминираат со метод на лекови или во текот на комплексната терапија, што не вклучува операција. Но, тоа е важно само за болести идентификувани во раните фази, ако со години да се игнорира патологијата на 'рбетот, тогаш тоа нема да биде можно да се направи без операција. Компјутеризираната томографија на 'рбетот е ефикасна во идентификувањето на ваквите болести:

 1. Повреди на било кој дел од 'рбетот.
 2. Различни вертебрални деформитети или промени во нивната структура.
 3. При првото скенирање, сколиозата и артритисот ќе ги потврдат или побијат дијагнозите.
 4. Се користи за дијагностицирање на конгениталните дефекти на овој дел од телото.
 5. Можност да се прикажат патолошки промени во 'рбетниот лумен.
 6. Ги препознава сите видови тумори, и бенигни и малигни.
 7. Можност да се покаже присуство на интервертебрална хернија.

Контраиндикации за студијата

И покрај фактот дека во текот на постапката пациентот прима многу помал дел од зрачењето отколку со стандардна студија за Х-зраци, таквото скенирање е контраиндицирано во такви ситуации:

 1. Бременост во секое време, како и доење.
 2. Нетолеранција на лекови кои содржат јод, бидејќи оваа компонента се користи во КТ со контраст.
 3. Оние кои имаат преголема тежина или големина нема да бидат повредени со процедурата, но ризикуваат едноставно да не се вградуваат во уредот.
 4. Тоа е безопасно, но не е ефикасно КТ за детално и многу детално скенирање на 'рбетниот мозок. Во оваа ситуација, подобро е да се користи дијагноза на МРИ.
 5. Таквата студија може да го ослаби целокупното здравје на пациенти со ренална и хепатална инсуфициенција , дијабетес .
 6. Методот е контраиндициран за оние кои страдаат од сериозни срцеви заболувања.
 7. Тешко е да се аплицира за мали деца, бидејќи бара целосна неподвижност на телото.

Како да се подготвите за скенирање?

Ако ви треба КТ скенирање со употреба на агент за контраст, тогаш треба да се откажете од секоја храна не помалку од 6 часа пред скенирањето. Томографијата на лумбосакралниот 'рбет ќе биде тешка ако се појави акумулација на гас во цревата, па затоа вреди да се напушти производството за гас околу еден ден пред КТ. И вечерта пред постапката, треба да направите клизма. Во студиите на долниот дел на 'рбетниот столб, тампон со оваа супстанца се вметнува во вагината од страна на жените. Ако скенот се изведува во горниот дел од 'рбетот, тогаш треба да се одречеш не само од храната туку и од внесот на течности најмалку еден час пред томографијата.

Еден ден пред КТ скенирањето вреди да се напушти производството на гас.

Сорти на спинална компјутеризирана томографија

Во зависност од тоа кој дел од 'рбетот се испитува, се идентификуваат четири типа на КТ:

Скенирање на скенирање

КТ скенот на цервикалниот 'рбет лесно ги препознава различните густини на ткивата кои одговараат на нормата и патологијата. Во овој дел од 'рбетот се најчесто дијагностицирани дегенеративни-дистрофични процеси, вклучувајќи ги и хернија и испакнатини. КТ на цервикалниот 'рбет ви овозможува да ја процените состојбата на цервикалниот' рбет и да ги идентификувате фокуси на болеста. Во сликите добиени како резултат на скенирање, можете да видите како кул телото на интервертебралниот канал, како и неговите процеси. Ова е добар начин да се дијагностицира 'рбетниот мозок, но не и најдоброто за скенирање на лигаментите и интервертебралните дискови. КТ скенот на цервикалниот 'рбет во првата постапка ќе покаже повреди на ткивата и фрактури на коскениот дел.

КТ на торакалниот 'рбет

Торакален преглед

КТ на торакалната 'рбетот најчесто е пропишана ако постои сомневање за тумор во белите дробови, како и кај тумори на плеврата и медијастинумот. Јасно ќе покаже дали постојат метастази, каква структура имаат и која е областа на лезијата. Исто така, CT скенирање на торакалниот 'рбет се користи за скенирање на лимфните јазли и за откривање на разни видови воспаленија. Овој метод често се користи за да се процени природата на повредата, за да се потврди присуството или отсуството на туѓи предмети во белите дробови. Но, овој тип на КТ има најмногу контраиндикации, бидејќи зрачењето е насочено кон виталните органи.

КТ на лумбалниот 'рбет

КТ скен на лумбалниот 'рбет е точен преглед метод кој лесно ќе ги идентификува сите абнормалности во коските и меките ткива на овој дел од телото. Врз основа на резултатите од скенирањето, може да се направи сигурен заклучок за тоа дали постојат развојни абнормалности, повреди, абнормални формации или фокуси на воспаление во лумбалниот регион. Ефикасно во откривање на тумори и нарушувања на циркулаторниот систем.

Лумбосакрален преглед

КТ на лумбосакралниот 'рбет ви овозможува да оцените дали луменот на' рбетниот канал е нормален. Сликите од овој дел ја покажуваат состојбата на последниот дел од 'рбетниот мозок и нервните корени. Овој тип на скенирање не е најефикасен за дијагностицирање на болести на лигаментите и интервертебралните дискови. Најчесто, по Х-зраците е пропишано да ги разјаснат резултатите и да направат попрецизна дијагноза. Овој тип на студија често се препишува од страна на лекар, ако пациентот има фрактура на 'рбет, се дијагностицира секаков вид на тумор. Се користи за следење на динамиката на ваквите болести: остеохондроза , ревматски заболувања на 'рбетниот столб, спондилоза , хеморагија во' рбетниот мозок, нестабилност на пршлените и каналната стеноза.

Сподели го овој напис:

Повратни информации за дијагностичкиот метод

#1 Антон 29.11.2015 09:18 0 # 1 Anton 29.11.2015 09:18
Ефикасност на дијагностиката : многу висока
Болка : само позитивни емоции
Многу ми е драго што модерната медицина работи на ова ниво. Постапката се одржа за да се утврди вертебралната хернија, постапката е брза и безболна. Само остеохондроза беше потврдена.
Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.