Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бубрег КТ

Бубрезите се еден вид филтри за нашето тело, ја чистат крвта на токсични супстанции и отпадните материи, дури и најмалите отстапувања од нормата во работата на овие спарени органи можат негативно да влијаат на општата здравствена состојба. Затоа е важно да не се игнорираат примарните симптоми на болеста, но кога се појавуваат, користете модерни дијагностички методи. КТ на бубрезите е една од првите студии кои се препишани на лице во случаи на дисфункција на овие органи. Ве покануваме да научите повеќе за оваа студија, за неговите индикации и контраиндикации, за тоа како самиот скенирање и подготовката за тоа. Од нашата статија ќе научите колку КТ на бубрезите е трошок и кога се користи контрастно средство.

Кога е потребна дијагноза на бубрезите?

Овој тип на испитување може да биде пропишан за првично откривање на болеста, како и за појаснување на постоечката дијагноза, често е на барање да се оцени третманот на хронична бубрежна болест. Компјутеризираната томографија на бубрезите ги комбинира принципите на дијагностички тип на зрачење и најновата компјутерска технологија. Како резултат на постапката, сликите со слоеви на слоеви на скенираниот орган се добиваат во мноштво на делови. Компјутеризираната томографија на бубрезите обезбедува комплетна слика за состојбата на не само бубрезите, туку и надбубрежните жлезди и ретроперитонеалниот простор.

Индикации

 1. Најчеста индикација за КТ на бубрезите е сомневање за присуство на камења во нивната празнина.
 2. Овој тип на испитување е неопходен за повреди на стомакот и грбот.
 3. Периодично се подложени на оваа постапка луѓе кои имаат вродени малформации на овие органи.
 4. Ако како резултат на лабораториски тестови, во бубрезите се најде воспалителен или инфективен процес.
 5. Препишана е за апсцес и полицистична бубрежна болест.
 6. Се користи кај најмалите симптоми на формирање на канцерогени тумори , КТ скенот на бубрезите наоѓа фокус на болеста, ќе помогне да се процени неговата преваленца.
 7. Се користи по отстранување на бубрегот за да се набљудува состојбата на бубрегот.
КТ скенирање на бубрезите пропишани за повреди на грбот.

Контраиндикации

 1. Бременоста во секое време, бидејќи Х-зраците се крајно опасни за здравјето на фетусот, може да предизвикаат патологија на плодот.
 2. Зрачењето, исто така, негативно влијае на здравјето на малите деца, така што се врши за нив само како последно средство.
 3. Физички е невозможно да се скенира за многу полни луѓе, бидејќи нема да се вклопат во тунелот на уредот.
 4. Бидејќи за време на скенирањето треба да се набљудува целосна неподвижност, томографијата не се применува кај пациенти со ментални нарушувања и луѓе во несвест.
 5. Компјутеризирана томографија на бубрезите со контраст може да го влоши здравјето на луѓето со хронични срцеви заболувања и болести на тироидната жлезда.
 6. Бидејќи контрастот се излачува преку бубрезите, тој ќе стане токсичен за лицето кое има бубрежна инсуфициенција .
 7. КТ со контраст не се препорачува кај лицата со дијабетес , особено во тешка фаза.

Кои болести помагаат да се открие КТ

 1. Пред сè, лекарот ќе утврди дали обликот на бубрезите и надбубрежните жлезди е променет, бидејќи нивната деформација може да укаже на сериозни патологии.
 2. Открива бубрежна циста - тенкоѕидната формација која има мазна структура и јасни граници.
 3. Овој метод е информативен во дијагнозата на сите тумори, вклучувајќи и рак.
 4. Ако туморот бил откриен порано, тогаш со КТ може да се открие неговата големина и природа, како и да се провери присуството на хеморагии и некроза.
 5. Мултиспиралниот КТ помага во откривање на туморските фокуси во садовите на бубрезите и надбубрежните жлезди.
 6. Може да се забележи развој на опструкција на уринарните канали, полицистична или абнормална акумулација на течност.

Подготвувајќи се за скенирање

Лекарот што ќе посетува ќе ви каже како правилно да ја организирате подготовката за студијата, тој мора да објасни како ќе се изврши скенирањето. Треба да се запамети дека специјалната подготовка е потребна само ако томографијата на бубрезите или надбубрежните жлезди се изведува со користење на контраст. Во оваа ситуација, на лицето се препорачува да следи диета, со исклучок на гасната храна, а последниот оброк треба да биде осум часа пред КТ.

Во подготовка за КТ на бубрезите со контраст, гасната храна треба да биде исклучена.

Општи совети за подготовка за постапката

 1. За да остане смирен за време на постапката, вреди да се знае однапред точно како функционира томографскиот апарат, нема да предизвика непријатни сензации, може да предизвика слаб шум.
 2. Ако се применува контраст, пациентот може да почувствува солен, како и метален вкус во устата. Во ретки случаи, постои главоболка.
 3. Денот пред скенот е да се откажат од производи со алкохол и кофеин.
 4. Ако сте неодамна претрпеле други методи на скенирање - ултразвучен скенирање, МНР или рентген, нека Ви каже Вашиот лекар.
 5. Пред да влезете во просторијата за дијагностика, вреди да се отстранат сите метални накит и предмети кои се изложени на ризик да влезат во областа на скенирање.
 6. Ако се користи контраст, тогаш неопходно е да се набљудува не само привремен штрајк со глад, туку и одбивање да се пие неколку часа пред КТ.

Како е томографија?

Ако бубрезите се предмет на томографско скенирање, тогаш пациентот се бара да лежи на грб, неговите екстремитети се фиксираат со ремени, бидејќи несаканите движења од нив може негативно да влијаат на квалитетот на сликите. Табелата е ставена во тунелот на томографот, дијагностичарот го вклучува уредот и оди во следната просторија, од каде ќе го следи напредокот на скенирањето на екранот на мониторот. Скенер со различни рендгенски сензори ротира и ги зема слој-по-слој слики на бубрезите и надбубрежните жлезди. Доколку претходно се воведе контрастно средство, докторот поблиску го следи однесувањето на пациентот, бидејќи може да се појават алергиски реакции. Лекарот ги пренесува резултатите до лекарот што присуствувал, кој врз основа на нив ќе ја направи почетната дијагноза или ќе го исправи постојниот, по што ќе биде пропишан третман.

Мултиспирален метод на бубрежна томографија

Мултипличната дијагноза е помлада од КТ, се разликува по тоа што ви овозможува да добиете подетална, тродимензионална слика на бубрезите и надбубрежните жлезди. Мултиспиралниот КТ трае помалку време, а исто така има помало оптоварување на зрачење врз телото на пациентот. Надвор, постапката не се разликува од конвенционалната томографија, внатре во лакот на томографот има постојани движења на масата на која лежи лицето. Посебна цевка ротира околу пациентот, опремен со детектори кои произведуваат скенирање на зракот.

Интерпретација на резултатите од истражувањето

Декодирањето на скенираните податоци е направено од страна на радиологот, тој може да му каже на пациентот примарни резултати, но присутните лекар ќе ги опише поточно, на кого се пренесуваат сликите.

Три-димензионална слика на бубрезите на скенерот

Броењето на бубрезите е нормално

Ако состојбата на бубрезите е нормална, тогаш густината на паренхимот ќе биде малку повисока од онаа на црниот дроб, но пониска од онаа на коскените структури. Се проценува не само обликот и големината, туку и локацијата на бубрезите во однос на соседните органи и телесните системи. Овие карактеристики на бубрезите се оценуваат со читање парчиња помеѓу горниот и долниот столб и нивните контури.

Девијации од нормални вредности

Ако туморот се открие за време на КТ, тогаш тоа ќе биде означено на екранот во различна нијанса, бидејќи има малку поинаква густина од густината на бубрегот. На пример, циста е помала во густината и има јасни граници, а канцерогените тумори не се толку јасно обележани, а нивната структура е хетерогена. Ако се користи контраст при скенирање на бубрезите или надбубрежните жлезди, големата форма на тумор-форма станува повеќе густа од циста, но помалку од здраво ткиво на бубрезите. Ако васкуларните тумори се наоѓаат во надбубрежните жлезди, а потоа по примената на спротивставената супстанца, тие ќе бидат јасно видливи на екранот.

Значи, ви кажавме за најважните карактеристики на оваа процедура, и конечно, забележуваме дека ова е прилично скап тип на дијагноза, во зависност од регионот, неговата цена е околу 5.000 рубли.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.