Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ скенирање на црниот дроб

Често, заболувањето на црниот дроб кај лица од различна возраст може да биде асимптоматско, овој дел од телото не може да биде болно кај некое лице, додека органот почнува полека да ја изгуби својата функција. Современата дијагностичка метода може да дојде до спасување во таква ситуација, една од најефикасните е компјутерската томографија. Дали овој вид на истражување е безбеден, кој не може да го стори тоа, и каква подготовка е потребна пред тоа - ќе ја објасниме во оваа статија. Исто така, ќе споделуваме информации за индикациите за кои овој метод обично се користи, и зошто овој орган е поделен на сегменти во студијата.

Што е компјутеризирана томографија?

Овој метод на дијагностицирање на заболување на црниот дроб е заслужено сметан за ефективен и информативен. Компјутеризирана томографија на црниот дроб е комплетно и детално скенирање на овој витален орган преку зрачење. Ви овозможува да ги идентификувате различните патолошки форми дури и пред појавата на отворени симптоми и нарушување на органите.

КТ овозможува не само да се открие тумор, туку и да се препознае неговата разновидност, на пример, тоа е хемангиом или циста. Патем, методот на скенирање на зраците може да го препознае хемангиомот на црниот дроб со дијаметар од еден сантиметар, кој се смета за прилично прецизен метод на испитување. Во овој случај, раната дијагноза на абнормалности во црниот дроб е од голема важност, бидејќи тоа ќе овозможи да се направи сигурна дијагноза и да се избере правилен режим на третман, оваа шема може да се прилагоди колку што е потребно. Ако болеста е препознаена во рана фаза, тогаш постои голема веројатност дека може да се елиминира само со лекови, во најдобар случај нема да мора да се подложувате на операција.

Како се изведува томографијата?

За КТ, се користи медицински уред наречен томограф. Таа работи врз основа на рентген сензори, кои можат да покажат органско ткиво во многу делови. Овој метод ќе покаже не само јасно место каде што се наоѓа центарот на патологијата или неоплазмата, туку, исто така, одредува колку е раширено и какви карактеристики на развој има. Оваа постапка ги вклучува следните дејства:

 1. Од пациентот се бара да седне на масата на скенерот, со проучување на црниот дроб лежи на грб. Оваа табела има способност да се движи во внатрешноста на прстенот опремен со различни рентген сензори.
 2. Со цел резултатите од скенирањето да бидат точни, пациентот не треба да се движи низ КТ скен. Понекогаш екстремитетите и телото на лицето што се дијагностицира може да се утврди од лекар со специјални ремени.
 3. Најчесто, овој метод се спроведува во врска со контрастот. Што значи ова? Интравенозно, едно лице се инјектира со посебна супстанција која ќе служи како контраст во студијата.
 4. Со цел да се исчисти телото на оваа супстанција што е можно побрзо, пациентот треба да користи колку што е можно повеќе вода по скенирањето, контрастот се елиминира преку бубрезите.
 5. Кога постапката е завршена, радиологот, т.н. доктор кој врши КТ скенирање, внимателно ќе ги испита добиените слики.

Кога е пропишан КТ скенирање на црниот дроб?

КТ скенирањето на црниот дроб често се пропишува по незадоволителни резултати од тестот, како и во случај на сомневање за патолошки процеси во овој орган.

Црниот дроб е внатрешен орган кој нема речиси нервни завршетоци, така што едно лице не може долго време да се сомнева дека неговите функции се оштетени. Но, постојат сомнителни симптоми кои може да укажат на дефект на телото. На пример, пациентот може да се жали на чести надуеност и повремени болки во овој дел од телото. Исто така, оваа студија е назначена кога лицето чувствува тежина на десната страна, особено ако е придружено со болка. Пациентите со заболен црн дроб може да се мачат со гадење, горчина и метален вкус во устата.

Компјутеризираната томографија на црниот дроб е пропишана за болка во десната страна.

Исто така, КТ се користи во случаи каде што е невозможно да се спроведе ултразвук на црниот дроб, поради полнотата на пациентот. Процедурата за скенирање на црниот дроб е пропишана во такви ситуации:

 1. Доколку се открие дека црниот дроб е зголемен во обем, но причините за оваа промена се непознати.
 2. При одредување на прелиминарна дијагноза, на пример, хепатитис .
 3. Да се ​​измерат параметрите на патолошките формации, на пример, хемангиомите.
 4. Ефикасно за дијагноза на туморските заболувања.
 5. Можност да се идентификуваат метастази и да се одреди нивната природа и волумен.
 6. Се користи за препознавање на васкуларни лезии.
 7. Често се изведува со повреди на црниот дроб со различна тежина.
 8. Може да открие компликации кои се појавија по операцијата.
 9. Назначен ако постојат сомневања за формирање на бенигни тумори, вклучувајќи лимфом, ехинококоза и хемангиом.
 10. Во оваа студија, невозможно е да не се забележат цистични лезии на органот, вклучувајќи полицистични.
 11. Се препорачува секогаш кога постои сомневање за какви било воспалителни или заразни процеси.
 12. Ова е главниот дијагностички метод за дифузни болести, вклучувајќи хемохроматоза и зрачење.
 13. Се изведува во случаи кога крвниот проток во овој дел од телото е прекинат и се јавува тромбоза.

Неопходно е да се задржите посебно на постоперативната дијагностичка точка. Ако орган кој има неколку нервни завршетоци како црниот дроб е подложен на хируршка интервенција, тогаш периодичното скенирање е многу важно за да се оценат преземените дејства.

Како да се подготвите за постапката?

Без оглед на тоа што болеста е дијагностицирана, хемангиом или цироза, посебна подготовка пред КТ не е потребна. Ако постапката се изведува со помош на контрастно средство, пациентот не треба да јаде храна најмалку 6 часа пред него.

Контраиндикации на процедурата

И покрај фактот дека овој метод е со право заслужено признавање на лекарите за неговата точност и информации, не може да се нарече безбедно. Додека ултразвучно скенирање може да се изврши кај сите пациенти без никакви ограничувања на возраста и здравствената состојба, компјутерската томографија е контраиндицирана во следниве случаи:

 1. Многу тешка состојба на пациентот.
 2. Бременост
 3. Период на доење.
 4. Алергиски реакции на јод.
 5. Силен страв од ограничен простор.
 6. Хепатална и ренална инсуфициенција во занемарена состојба.
 7. Некои форми на дијабетес .
 8. Хронични лезии на тироидната жлезда.

Ако вашиот лекар пропише КТ скенирање, но имате болест од оваа листа, носете бебе или доење, а потоа информирајте го докторот за тоа, тој ќе препорача други, помалку штетни методи на дијагноза, дури и ако тие се инфериорни во однос на КТ во точноста.

КТ скен на црниот дроб по сегмент

При спроведувањето на оваа студија, важно е да се наведе во кој сегмент на органот се наоѓа патологијата или неоплазмата, на пример, хемангиом или циста. Сегментите на овој орган се тесно поврзани со каналниот систем, чиј вкупен број е пет. Методот на делење на ова тело во сегменти во голема мера го поедноставува спроведувањето на дијагностичките постапки од неинвазивна природа. Компјутеризираната томографија ги евалуира сите сегменти на органот во кој може да има тумори или фокуси на воспаление, на екранот се прикажани жлебовите и садовите на сите сегменти на црниот дроб.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.