Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ на надбубрежните жлезди

КТ на надбубрежните жлезди е прогресивен метод на компјутерска дијагностика, кој овозможува да се добијат детални податоци за состојбата на човечкиот уринарен тракт. Благодарение на тродимензионалната слика која се добива како резултат на скенирањето, може да се откријат дури и најмалите отстапувања во работата на овие органи. Кои симптоми го пропишуваат овој тип на истражување и на кого е контраиндициран - прочитајте подолу. Исто така ќе научите за напредокот на постапката и каков вид на подготовка е потребна од пациентот пред КТ.

Кои симптоми го пропишуваат овој скенирање?

Овие ендокрини жлезди се спарени, местото на надбубрежните дислокација е горниот дел од бубрезите. И покрај нивната мала големина, тие вршат многу важни функции - тие го координираат метаболизмот и другите важни животни процеси. Човечкото репродуктивно здравје исто така зависи од нивната вредна работа. КТ на надбубрежните жлезди ви овозможува да добиете слики од повеќе делови на телото, направени во различни авиони.

Индикации за томографија

 1. Тоа е првата дијагностичка процедура што е пропишана за лице осомничено за развој на рак.
 2. Кога претходно биле идентификувани или ново дијагностицирани аномалии на структурата на крвните садови или лимфните јазли на овие органи.
 3. Ако за време на лабораториските тестови, вклучително и крвни тестови , се детектира воспалителен процес.
 4. Тоа им се прикажува на луѓето кои имаат хипертензија на малигни заболувања, но причините за тоа се уште не се познати.
 5. Оваа постапка се користи како подготвителна мерка пред и по операцијата.
 6. Компјутеризирана томографија на надбубрежните жлезди се препорачува како дел од сеопфатна дијагноза со зголемен раст на косата врз телото на пациентот.
 7. КТ исто така често се прави со нагло зголемување или намалување на телесната тежина на пациентот, ако причините за овој феномен сè уште не се идентификувани.
 8. Често пропишани за комплексни повреди на грбот за да се спречи оштетување на надбубрежните жлезди.
 9. Оваа постапка треба да се изведува периодично од страна на оние кои имаат хронична бубрежна болест.
 10. КТ на надбубрежните жлезди е незаменлив во присуство на онколошки заболувања на овие органи, може да се препише неколку пати за да се оцени ефективноста на третманот и да се следи динамиката на развојот на патологијата.
КТ на надбубрежните жлезди препишани за хронична бубрежна болест

Контраиндикации

Треба да се напомене дека овој дијагностички метод може да се спроведе со или без контраст, а контраиндикациите за постапката исто така зависат од тоа. Општи контраиндикации:

 1. Присуство на импланти или протези од метал кои не можат да бидат отстранети за време на истражувањето.
 2. За деца под три години КТ не се изведува, за постарите деца, овој метод е штетен, но се користи во случај на вонредна состојба.
 3. Невозможно е да се спроведе постапка за лице кое страда од хиперкинеза или конвулзивен синдром, бидејќи за време на скенирањето треба да бидете во стационарна состојба.
 4. Бидејќи изложеноста на Х-зраците може негативно да влијае врз развојот на фетусот кај интраутерините, КТ скенот на надбубрежните жлезди е контраиндициран кај бремени жени и доилки.
 5. За ментални и клаустрофобични нарушувања, пациентот треба да избере сличен метод на испитување.

Често за подетална дијагностичка томографија се изведува со контраст. Составена е од јод, се внесува во телото интравенозно или орално, и се излачува од бубрезите. Контрастниот КТ не се препорачува:

 1. Луѓе кои страдаат од било каква форма на бубрежна или црнодробна инсуфициенција .
 2. Оние кои страдаат од алергии на јод или морска храна.
 3. Неопходно е да се напушти томографијата на пациентите со дијабетес во тешка форма.

Што покажува компјутерското скенирање?

Во текот на постапката, локацијата на овие жлезди, сообразноста на нивната форма со нормалата, густината на ткивата и нивниот интегритет е важно за радиологот. КТ на надбубрежните жлезди со речиси сто проценти веројатност ќе ги детектира аденомите ако се присутни, а исто така ќе открие тумори во форма на цисти и липоми. Со помош на овој скенирање може да се визуелизираат хематоми од различни видови, бидејќи тие се карактеризираат со хетерогеност на структурата на ткивото и испакнати рабови.

Компјутеризирана томографија на надбубрежните жлезди е еден од најефикасните начини за дијагностицирање на малигни тумори. Како по правило, онколошките формации немаат јасни граници, имаат нејасни црти, а нивната густина е повисока отколку кај здравите ткива. Внимателно проучување на дијагностичарот лесно ќе ја одреди големината на патолошката формација, нејзината локализација, степенот на преваленца во соседните органи. Компјутеризираната томографија во раните фази е особено продуктивна, навремена дијагноза може да спаси лице од хируршка интервенција и компликации на болеста.

Како е томографијата на овие органи?

 1. Од пациентот се бара да заземе удобна позиција на масата, која ќе биде поставена во лак на томографот.
 2. За време на скенирањето, лекарот е во соседната соба, но тој го слуша пациентот и го гледа.
 3. Од време на време, од пациентот се бара да го задржи својот здив, а исто така се бара целосна неподвижност од него, бидејќи движењата на телото може да ги нарушат томографските податоци.
 4. Кога се користи контрастно средство, се воведува со употреба на инјектор, самата постапка не се разликува од вообичаената, но трае повеќе време.
 5. Без оглед на тоа дали се користи контраст или не, лекарот треба да започне со неколку општи снимки.
 6. За време на скенирањето, дијагностичарот ги гледа проучуваните делови на телото на екранот, создавајќи соодветни слики од слој по слој.
 7. За време на КТ, еден пациент може да чуе слаб пукање или бучава на апаратот, болка, непријатност или непријатни чувства.
Компјутеризирана томографија

Подготовка за постапката

Подготовката вклучува одредена диета, на пациентите им се советува да не јадат или да пијат најмалку шест часа пред томографијата. И ако некое лице страда од зголемена концентрација на гасови во цревата, тогаш подготовката за КТ на надбубрежните жлезди бара внес на активен јаглен или ессумизан. Ако се појави запек, можеби ќе треба да користите клинови за чистење. Кога користите контраст најмалку еден ден пред томографијата, треба да пиете раствор на урографин. Ампули со оваа супстанца може да се купат во најблиската аптека, треба да се растворат во вода од два литра. Половина од растворот треба да се консумира во пресрет на скенирањето, а вториот дел пред КТ скенирањето.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.