Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ на белите дробови

Компјутеризираната томографија на белите дробови со право ја заработи титулата една од најинформативните и деталните дијагностички методи. Тоа ви овозможува да добиете сигурни податоци за состојбата на не само белите дробови, туку и другите сегменти на респираторниот систем: пулмоналната артерија, бронхиите, а исто така и аортата, трахеата, крвните садови и вената кава. Во кои случаи оваа рентген дијагноза е пропишана, кој не треба да направи таква процедура и што се случува со пациентот за време на скенирањето - прочитајте ја нашата статија. Ние исто така ќе ви кажеме каква доза на зрачење има томограф, која е разликата помеѓу мултиспиралниот КТ и кои болести на белите дробови и бронхиите може да се детектираат со томографија.

Кој е пропишан КТ скен?

КТ на белите дробови често се користи во почетната дијагноза, понекогаш врз основа на неговите податоци, може да ја разјасни долгорочната дијагноза или да исправи неефикасен третман за бронхијални заболувања. Лекарот пропишува томографија на ова тело во случај да има сомневања за развојот на патолошки процеси во овој дел од телото.

Индикации

 1. Оваа рентген дијагноза се користи за да се идентификуваат причините за неуспесите во тимусната жлезда.
 2. Томографијата на белите дробови е неопходна за развој на воспалителни процеси во плевралниот регион, особено ако овој процес е придружен со акумулација на течности.
 3. Се препорачува да се направи томографија за оние чии ткивни и белодробни сегменти имаат променета структура, но причините за овој феномен се уште се нејасни.
 4. Компјутеризираната томографија на белите дробови е доделена на било која патологија на срцевата торба.
 5. Се користи за туберкулоза , кога болеста е идентификувана долго време и е неопходна контрола на нејзиниот тек.
 6. Тоа треба да го направи секој што има зголемување на лимфните јазли во градите.
 7. Оваа х-зрачна постапка е индицирана за луѓе кои доживуваат болка во градите, ребрата и во областа на бронхиите.
 8. Пропишано е за сомневање за било какви неоплазми во плеврата или во бронхиите.
 9. Оваа постапка се препорачува периодично да се направи ако веќе имате воспоставено бронхиектазии.
 10. Често назначени кога вдишуваат странски објекти.
 11. Компјутеризираната томографија на белите дробови често се користи за повреди на градниот дел на телото.
 12. Исто така, оваа рентген дијагноза е во побарувачка во присуство на тумори на хранопроводникот или фистула, која се наоѓа помеѓу респираторните и дигестивните системи.
 13. Мултиспиралниот КТ скен е популарен за откривање на нарушувања на интегритетот на садовите на бронхиите, пулмоналната артерија или аортата.
КТ на белите дробови се пропишува кога туѓите тела се вдишуваат.

Контраиндикации

Како и со секоја постапка која се изведува со помош на рентгенска опрема, лицето добива одредена доза на зрачење за време на КТ. Вреди да се напомене дека оваа доза на зрачење не е толку голема како онаа на конвенционалниот Х-зраци, но сепак оваа стапка на зрачење не може да се смета за апсолутно безопасна за луѓето. Поради присуството на оваа изложеност, овој метод е контраиндициран:

 1. Бремените жени во секое време, како и мајките за време на периодот на лактација.
 2. Деца под три години се категорично контраиндицирани, на возраст од 3 до 14 години се изведува само ако постојат сериозни индикации.
 3. Многу полни со луѓе кои можеби не се вклопуваат во тесен тунел апарат.
 4. Оние кои страдаат од ментални нарушувања или клаустрофобија.
 5. Ако КТ се изведува со контраст, тогаш може да се направи само во отсуство на алергија на јод.
 6. Исто така, со томографија со контраст, вреди да се напушти постапката за луѓе кои имаат хронична тироидна жлезда, срцево заболување или заболување на црниот дроб.
 7. Дијагнозата е контраиндицирана за разлика од оние кои имаат дијабетес и ренална инсуфициенција .

Листа на дијагностицирани болести со КТ метода

 1. Информативен за туберкулоза, пневмонија и плеврит .
 2. Ќе открие рак на белите дробови или метастази кои се шират кон неа кај заболувања на ракот на соседните органи.
 3. Потврдете или оспорите присуство на плеврален излив.
 4. Често се идентификува белодробната емболија, како и аневризмата на аортата .
 5. Покажува каква било медијастинална патологија и емфизем .

Како е процедурата?

Оваа постапка трае само неколку минути. Ако направите преглед на сегментите на белите дробови со контраст, тоа ќе потрае многу подолго. Одземајќи ја облеката до половината, пациентот лежи на каучот кој се вклопува во лакот на апаратот. Бидејќи мала доза на зрачење може да се прошири за време на скенирањето надвор од тунелот на томографот, дијагностичарот оди во соседната соба, може да имате дијалог со него користејќи микрофон. За време на скенирањето, пациентот не треба да направи најмало движење, што ќе му овозможи на радиологот детално да ги испита сите сегменти на белите дробови. Овој тип на скенирање нема да донесе некоја болка или непријатност, за време на процедурата може да се слушне мало пукање на уредот.

Подготвувајќи се за скенирање

Овој тип на дијагноза не подразбира посебна подготовка, доволно е пациентот да ги отстрани сите метални предмети од себе и да го предупреди докторот за присуство на хронични заболувања. Ако белодробните сегменти и садови се евалуираат со помош на агент за контраст, тогаш вреди да се следи штрајкот со глад во последните шест до седум часа пред постапката. Ова е потребно за да се избегне гадење.

Резултати за декодирање

Рак на белите дробови во КТ скен

Скенирањето резултира со секвенцијална низа слики што ги претставуваат сите сегменти на белите дробови, секоја слика е одреден дел од ткивото во различни рамнини. При евалуација на добиените слики, дијагностичарот го привлекува вниманието на густината на пулмоналните сегменти, како и присуството или отсуството на саркоидни грануломи во организмот во ткивата на телото. Ако болеста е во активна фаза, тогаш овие грануломи се трансформираат во стаклесто тело, а пулмоналната вентилација е оштетена. Компјутеризираната томографија на белите дробови, доколку се користи контраст, може да ги одреди јасни граници на канцероген тумор. Обично, местото на малигната неоплазма не учествува во процесот на респирација, а циркулацијата на крвта може исто така да се наруши.

Заклучокот со резултатите од студијата најчесто се дава на рацете на пациентот во рок од еден час по постапката, а радиологот ги анализира слоевитите детални слики на органот. Со овој заклучок, пациентот оди кај докторот кој го издал упатството за томографија и може да биде терапевт или пулмолог . Ако се сомневате дека комплексните болести, како што е туберкулозата, лекарот може да препише дополнителни дијагностички методи. Но почесто резултатите од томографското скенирање се сосема доволно за да се направи сигурна дијагноза и да се избере соодветна програма за лекување.

Кои се предностите на овој дијагностички метод?

 1. Скенирањето трае помалку од половина час.
 2. Овој метод не е инвазивен и не предизвикува болка.
 3. Сликите се добиени како точни и со висок квалитет.
 4. Ви овозможува истовремено да ја процените состојбата на коскените структури, крвните садови и меките ткива.
 5. КТ може да замени слични дијагностички методи кои бараат хируршка интервенција. Поевтин и попрецизен метод на МРИ.
 6. Тоа е неопходен метод на сеопфатна скрининг за туберкулоза од различни форми.
 7. Тој е во состојба да открие рак во најраните фази на развој, благодарение на што спасува многу човечки животи.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.