Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ на ларинкс

Компјутеризирана томографија (КТ) е ефикасна метода на Х-зраци за проценка на морфолошките промени кои се случуваат во внатрешните органи на човечкото тело. Претходно, оваа студија беше спроведена главно за проучување на структурите на мозокот, но денес лекарите често го пропишуваат за проучување на меките ткива и органите на вратот.

Карактеристики на методот

КТ на гркланот и вратот е главниот метод на радиолошка дијагноза на човечкото тело, кое се користи за проучување на морфолошката состојба на ларинксот, за да се утврди присуството или отсуството на различни тумори што се јавуваат во оваа област и да се процени состојбата на големите крвни или лимфни садови.

Во модерните времиња, може да се разликуваат чекор по чекор компјутерска томографија, која може да се изведува со контраст и спирален, разликите меѓу кои се дека во првиот случај лекарот скенира само еден топографски парче, а во втората - предметот е целосно скениран, а потоа реконструиран во неколку секции. Спиралниот КТ, пак, е еднослоен и мултидисциплинарен.

Топографијата на ларинксот најчесто се изведува со спирален метод, бидејќи го намалува оптоварувањето на зрачење врз органот за испитување и му овозможува да добие попрецизна слика. За време на студијата изворот на рентген зраци околу вратот на пациентот и го зема потребниот број на слики, кои потоа сочинуваат тридимензионална слика на органот.

Индикации за постапката

Современите томографски компјутери го прават компјутерското истражување што е можно посигурно за пациентот. Х-зраците имаат тесен фокус и низок интензитет на дејство, па затоа, откако ќе се изврши, не се почитува јонизациско оштетување на телото. Сепак, одлуката за потребата од КТ скенирање на ларинксот се уште се презема од страна на радиологот, кој исто така избира техника на скенирање и го одредува прелиминарниот опсег на студијата.

Главните индикации за постапката вклучуваат:

  • трауматски повреди на вратот;
  • воспалителни процеси во назофаринксот;
  • цисти, тумори, неоплазми во вратот;
  • повреди на ларинксот;
  • стеноза или отекување на ларинксот;
  • патологии и абнормалности на развојот на тироидната жлезда;
  • дијагностицирање на крвта и лимфните садови на вратот.

Како е процедурата?

Недостасува посебна подготовка за томографски преглед на вратот. Металниот накит што е на телото на пациентот за време на изложеноста може да ги наруши резултатите, па затоа мора да се отстрани. Студијата се изведува во склопот на положба, додека главата на пациентот се поставува на посебна перница и фиксирана со ремени. После тоа, каучот (или масата) на кој лежи лицето е врамена во томографска рамка, а рендгенската машина почнува непречено да се движи околу вратот, правејќи серија скенови и пренесување на сликата на мониторот на компјутерскиот уред. Просечното времетраење на постапката е 15 минути.

Метал накит пред КТ мора да се отстрани

Ако лекарот спроведе КТ скенирање контраст, по добивањето на првата серија на слики (потребни се за споредба), пациентот интравенозно се инјектира со контрастно средство во крвта и продолжува со скенирање. 4-5 часа пред таквата постапка, се препорачува да не се јаде ништо. По воведувањето на контрастот на пациентот за неколку часа, главоболките и гадењето може да бидат вознемирувачки, овие несакани ефекти не бараат третман и тие сами исчезнуваат.

Декодирањето на резултатите вклучуваше лекар кој ја спроведува постапката. Конечниот заклучок на студијата му се дава на пациентот не подоцна од еден ден по него.

Контраиндикации за студијата

Апсолутна контраиндикација за томографски прегледи е бременост, бидејќи зрачењето со Х-зраци (дури и при мали дози) може да предизвика фетални развојни дефекти. Со грижа, тоа е пропишано за деца под 16 години (со цел да се спречат било какви болести, КТ скенот на вратот е забранет за деца).

Контрастната томографија е контраиндицирана кај пациенти со алергија на супстанција инјектирана во крвта, како и кај луѓе кои страдаат од хронична ренална инсуфициенција или болест на тироидната жлезда (оваа контраиндикација се смета за релативна и бара дополнителен медицински совет).

Дали постои алтернатива на КТ?

Ултразвукот и МРИ може да се сметаат за алтернативен метод за проучување на морфолошката структура на ткивата и органите на вратот, но КТ се смета за најефикасен, брз и информативен метод на неинвазивна дијагностика.

Компјутеризираната томографија се смета за "златен стандард" за сите методи на зрачење за испитување на меките ткива и органите на вратот. Овозможува евалуација на морфолошката структура на органите во реално време и навремено откривање на дури и мали патологии во нивниот развој.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.