Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Раководител КТ

Компјутеризирана томографија на главата е една од најпопуларните дијагностички методи кои се користат во модерната медицина. Со тоа можете да добиете комплетна слика за состојбата на здравјето на мозокот, како и соседните структури на коските и меките ткива. Како овој скенирање, и она што го покажува, во кои ситуации е назначен од страна на лекар, и кои пациенти се контраиндицирани - одговорите на овие прашања ќе најдете во написот подолу. Ние исто така ќе ве информираме за подготвителните мерки и за болестите кои овој метод може да ги детектира. Ние исто така ќе ви обезбедиме информации за алтернативни дијагностички методи, за придобивките од КТ и томографијата со контраст.

Кој е пропишан скенирање на томографски глави?

Списокот на симптоми во кои лекарот што посетува може да препише пациент со КТ скенирање е доста широк, бидејќи дури и најмалите абнормалности во мозокот или абнормалностите во неговиот развој може да имаат сериозни последици за здравјето на луѓето. Затоа е доволно за лекарот да има дури и мали знаци на болеста, кои не се директен доказ за оштетена активност на мозокот. Повеќето лекари се реосигуруваат со пропишување на овој тип на скенирање, бидејќи навремената дијагноза може да го спаси животот на пациентот.

Симптоми и знаци за кои е индициран КТ

 1. Овој тип на испитување ќе биде еден од првите препораки за лице кое долго време страдало од сериозни главоболки од непозната природа.
 2. Потребна е томографија на мозокот со чести и пролонгирани манифестации на гадење и повраќање, вртоглавица и двоен вид. Особено ако овие алармантни симптоми се придружени со периодични напади на губење на свеста.
 3. Ако има повреда на главата и има сомневања за оштетување на мозокот или черепот, како и интракранијална хеморагија.
 4. Томографијата е неопходна за појава на оток или хематом на мозокот или за било какви други абнормални промени кои бараат итен третман.
 5. Често овој метод покажува не само состојбата на мозокот , туку и садовите на вратот, а понекогаш и проценката на нивната состојба помага да се разјаснат причините за различните абнормалности, како што е конвулзивниот синдром.
 6. Компјутерската дијагностика се користи без прекин, дури и при најмало сомневање за исхемичен или хеморагичен мозочен удар.
 7. Доделени на оние пациенти кои почнаа остро да гледаат или слушаат лошо, додека причините за овој феномен не се јасни и не е можно да се запре загубата на видот и слухот користејќи конвенционални методи.
 8. Ако за време на претходно спроведен комплекс на дијагностички процедури, биле откриени тумори на мозокот , дури и ако тие се бенигни. Кога се откриваат тумори на ракот, се спроведува темелна студија, се проверува преваленцата на болеста и присуството на метастази и се открива стадиумот на ракот.
 9. Во случаи кога зголемената подложност на пациентот до мозочен удар е претходно идентификувана, може исто така да се дијагностицира атеросклероза на мозочните артерии.
 10. Честопати томографијата и луѓето кои одеднаш почнале да се однесуваат несоодветно, има ненадејни нарушувања на умот и психата.
 11. Доколку присутните лекари се сомневаат во волуметриски неоплазми во кранијалната празнина, меѓу нив постои и паразитски тип на циста.
 12. Се препорачува да се направи скенирање и луѓе кои во блиска иднина планирале третман со ортодонт , хирургија на лицето или вилицата.
 13. Примени го овој метод на испитување и пред постапката на имплантација на забите.
 14. Томографијата е прикажана кај пациенти со хидроцефалус , помага да се одредат карактеристиките на текот на болеста и да се избере најсоодветниот режим на третман.
 15. Оваа постапка, исто така, мора да се направи кога странските тела влегуваат во ткивата и шуплините на главата.
 16. Томографијата покажува колку продуктивно се спроведува третманот на заболувања на ракот, може да се препише за оваа намена по операција, курс на хемотерапија или радиотерапија.
 17. Под контрола на овој метод на скенирање се врши стереотаксична биопсија на мозокот.
 18. Применливи за да се процени усогласеноста со нормата на орбитите и синусите.
 19. Се користи за дијагностицирање на воспаленија и повреди на забите и вилицата.
 20. Скенирање скенер исто така се користи за апсцеси во овој дел од телото.
КТ на главата е пропишана за дијагноза на воспаление во забите и вилицата

Контраиндикации

 1. Научно е докажано дека дури и минималната доза на Х-зраци може да доведе до развој на патологии за време на интраутериниот живот на новороденчето, поради што КТ не се применува кај жени кои носат дете. Не е важно времетраењето на бременоста, ниту сериозноста на сведочењето.
 2. Се смета дека е опасно да се скенира дури и кога девојчето доесува бебе, факт е дека зрачењето и средството за контраст негативно влијаат врз составот на млекото. Ако не можете без КТ, тогаш можете да го нахраните детето само два дена по него.
 3. Скенирањето е физички невозможно да се примени на луѓе многу полни, бидејќи лак на уредот е доста тесен. Некои томограми ја издржат тежината на пациентот до 120 кг, најновите модели - до 200 кг.
 4. Често, контрастот се користи за да се процени состојбата на садовите на главата или на вратот, но пред да се воведе во телото на пациентот, вреди да се осигура дека нема алергиски реакции на јод и морска храна. Доколку таквите алергии се присутни, КТ треба да се отфрли или, доколку е можно, да се спроведе без контраст.
 5. Исто така, контрастната томографија е контраиндицирана кај луѓе со ренална инсуфициенција , бидејќи оваа болест го успорува процесот на чистење на телото на контраст.
 6. Не користете го овој дијагностички метод за луѓе кои се во тешка физичка состојба, не можат да ги контролираат нивните постапки и движења на телото. За висококвалитетно скенирање, пациентот мора да набљудува целосна неподвижност.

Како да се подготвите за томографска глава?

Овој вид на компјутерски преглед може да се спроведе без посебни подготвителни постапки. Пациентот треба само да се смири однапред, неопходно е да се елиминираат стресовите и прекумерната работа во последниот ден пред КТ. Исто така, неопходно е да се ослободи скенираниот дел од телото од сите метални предмети, било да се штитници, часовници, накит или протези. Треба да имате со себе не само упат од доктор, туку и други документи што може да бидат корисни за дијагностицирач, на пример, медицинска историја или податоци од претходните дијагностички постапки. Исто така, пред уредот да почне со работа, го предупредува докторот за хронични болести и можни алергиски реакции. Доколку се користи контраст, неопходно е да се набљудува пост, бидејќи скенирањето со контраст секогаш се прави на празен стомак. Последниот оброк и пијалак треба да бидат не подоцна од 6 часа пред томографијата.

Како да се спроведе оваа постапка?

За време на КТ, еден човек лежи на грб, кога тој има преземено удобно држење, мобилната маса на томографот е ставена во томографски тунел. Лекарот за време на скенирањето ја напушта собата, но го следи пациентот и работата на уредот од соседната соба. Комуникацијата со пациентот е можно благодарение на микрофонот, кој е инсталиран директно во лакот на скенерот. За време на скенирањето, прстенот опремен со голем број специјални сензори ротира околу табелата со пациентот. Кога ракувате со уредот, едно лице не чувствува апсолутно ништо, но може да чуе звуци и пукнатини на уредот. Доколку не сте сигурни дека во текот на процедурата можете да го задржите целосниот мирис на умот, лекарот ќе ја поправи главата со специјални ремени, тие ќе ве спасат од случајни несакани движења што може да ги нарушат податоците на КТ. Лекарот ги гледа сите резултати од студијата на екранот на мониторот, тие се претставени во форма на слики на органи и ткива во различни проекции и во мноштво најтенки делови.

Контрастна подобрена томографија

Како што забележавме порано, испитувањето на главата со томограф често се изведува со подобрување на контрастот. Што е оваа супстанца, и за која цел се користи? Основата на оваа супстанција е најчесто вообичаениот јод во помала концентрација. Со употребата на ова решение, често се врши компјутерска томографија на главата и 'рбетот, како и скенирање на садовите на главата или вратот. Контрастот ја менува бојата на садовите на главата и вратот, односно ја прикажува нивната структура подетално. Исто така, оваа супстанција е применлива за поуспешна дијагноза на неоплазми, вклучувајќи тумори од различна природа. Контрастот помага да се добијат објективни податоци за дислокација на туморот, негово ширење и дефинирање на границите, како и нејзиниот малигнитет или добрината. Ако ракот веќе е идентификуван, појавата на туморот може да укаже на многу карактеристики на неговата хистологија. Контрастентната супстанција се применува при атеросклероза и цисти, како и за дијагностицирање на абнормалности во структурата на садовите на главата и вратот.

Ангиографија на садовите за главата и вратот

Патолошки процеси можат да влијаат не само на коските и на меките ткива, туку и на допирните садови на главата и вратот. КТ на главата често не е ограничена на проценка на здравјето на мозокот и черепот, често дополнувајќи го овој метод со скенирање на садовите на главата или вратот. Скенирање на садовите на мозокот и вратот се нарекува ангиографија, овој метод на зрачење на зрачење е безбеден и многу информативен. Ангиографијата на садовите на главата и вратот ви овозможува да добиете детални информации за карактеристиките на структурата и функционирањето на крвотокот. Овој тип на дијагноза е неопходен пред да се спроведат планираните операции на садови. Ангиографија може да се дијагностицира:

 • абнормална фистула и аневризма;
 • стеноза на садот или неговата оклузија;
 • малформации на крвните садови;
 • промени во атеросклеротична природа.

Толкување на резултатите од томографијата

Значи, постапката е завршена, но пациентот веднаш не ги препознава резултатите. На радиологот можеби му е потребно време да ги дешифрира томографските податоци, обично не трае подолго од половина час. Сликите кои биле земени за време на дијагностичката компјутерска процедура ќе им бидат предадени на пациентот во нивните раце или веднаш ќе бидат префрлени на лекарот што присуствувал, кој пропишал КТ скенирање. Ако се открие сериозна патологија која бара итна медицинска интервенција, дијагностичарот ќе ве информира за тоа најрано. После тоа, пациентот треба да оди кај специјалист, консултација со неврохирург, онколог , невролог , терапевт , како и стоматолог, офталмолог и отоларинголог .

Интерпретација на резултатите од компјутерската томографија

Алтернативни методи за испитување на главата

Ние претходно наведовме контраиндикации за оваа постапка, како што гледаме, има многу од нив. Затоа често се јавува природното прашање за можноста за користење на алтернативен, пожнов метод за испитување на главата.

Х-зраци

Ако не зборуваме за сложена патологија, тогаш најчесто се доделува стандардна радиографија на черепот, може да открие воспаление во синусите или да открие туѓи предмети во кранијалната празнина. Но, во исто време, рентген не е во можност да ги визуелизира малите пукнатини во коските на черепот, како и крвавењето. Често овој метод на истражување е назначен како дополнителен, бидејќи не е способен да обезбеди комплетна слика за состојбата на мозокот и черепот.

Невросонографија

Погоден за новороденчиња и деца на возраст под една година. Се верува дека фонтанелите на главата на бебето конечно се затворени за околу 12 месеци, до оваа точка со помош на ултразвук е можно да се процени состојбата на мозокот на бебето. За возрасни и деца постари од една година, овој метод на дијагноза не се изведува, бидејќи ултразвучниот бран нема да поминува низ затворени фонтанели, а густите коски на черепот исто така не дозволуваат ултразвукот да навлезе во черепот.

Радиовизиографија

Овој тип на скенирање е применлив само за да се идентификуваат патологиите и нарушувањата во работата на стоматолошкиот максиларниот регион. И ако состојбата на забите како скенирање ќе пријави доволно детални информации, таа е немоќна во дијагностиката на болестите на мозокот и околните ткива и структури.

МНР

Оваа процедура ви овозможува да го визуелизирате ткивото на главата и да ја оцените нивната усогласеност со нормата. Вреди да се напомене дека функциите на овој тип на дијагноза се најмногу слични на компјутерската томографија, па затоа магнетната резонанца е првиот алтернативен метод при замена на КТ. МНР е препишана во повеќето случаи кога пациентот е контраиндициран за конвенционална компјутерска томографија.

Ако е неопходно да се откријат абнормалности или болести на очите и орбитите, како и внатрешното уво, може да се користат современи дијагностички методи, кои се специјално дизајнирани за практикување на офталмолози или отоларинголози.

Предности на КТ

Како што можеме да видиме, поголемиот дел од алтернативните методи за испитување на главата може да обезбедат комплетна слика за само еден аспект, а компјутерската томографија е комплексна. Тоа ви овозможува да добиете детални и веродостојни податоци за карактеристиките на коскените структури, васкуларниот систем и меките ткива. Исто така, овој метод е најчувствителен на шупливи структури и места за акумулација на течности. Треба да се напомене дека дозата на зрачење на КТ е многу пониска од онаа на конвенционалниот Х-зраци.

Сподели го овој напис:

Повратни информации за дијагностичкиот метод

#1 Александр 01.12.2015 11:26 +2 # 1 Александар 12.01.2015 11:26
Ефикасност на дијагностиката : многу висока
Болка : само позитивни емоции
Компјутеризирана томографија на главата беше направена на мајка кога падна и ја удри главата. Болката беше многу сериозна, па лекарите одлучија да направат КТ скенирање. И драго ми е што постои таков уред кој ги дијагностицира болестите на главата, бидејќи мајка ми имаше затворена повреда на главата и мал хематом. Без компјутеризирана томографија, комплетна дијагноза би била проблематична.
Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.