Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

КТ очи

Компјутеризирана томографија (КТ) е недеструктивен томографски метод за испитување на внатрешните органи со слој-по-слој, кој се базира на употребата на Х-зраци. Овој метод на дијагностицирање одамна успешно се користи во различни области на медицината, но се појави неодамна во офталмолошка пракса.

КТ очи - принципот на работа и можностите на методот

Компјутеризирана томографија на окото е неинвазивен оптички кохерентен преглед на задниот дел од орбитата на очите (оптички нерв и мрежницата). Механизмот на дејствување на постапката на многу начини наликува на технологијата на ултразвук, но за време на томографијата, окото не се испитува со акустични бранови, туку со инфрацрвено ласерско зрачење.

Методот е базиран на употреба на оптички томограф, со помош на зрачење од кое лекарот ги испитува око орбити. Сите скенирани информации се пренесуваат на екранот на компјутерски уред, каде што се појавува тродимензионална слика на органот за испитување, што му овозможува на лицето кое ја спроведува постапката да ја анализира структурната и функционалната состојба на мрежницата и да ги одреди дури и најмалите промени во својата структура во реално време. Современите томограми обично се опремени со дополнителен модул, што овозможува да се испита целата област на орбитата на очите, вклучувајќи го и рогот и ирисот.

За подетална дијагноза на окуларни патологии, лекарот може да ја изврши постапката со помош на контрастен агент, во кој случај ќе се нарече спектрален КТ.

Индикации за студијата

Главните индикации за оптички КТ вклучуваат:

  • замрзнување на рожницата (вклучително и по операција или повреда);
  • тромбоза на централната ретинална вена;
  • глауком ;
  • одвојување на мрежницата;
  • оток или атрофија на оптичкиот нерв ;
  • дијабетична ретинопатија (оштетување на ретиналните крвни садови, кои често ги загрижуваат пациентите со дијагноза на дијабетес);
  • дегенеративни нарушувања поврзани со возраста на мукозната мембрана на очите.

Дополнително, кохерентна томографија на окото често се изведува со цел да се процени ефективноста на третманот на патологиите на очната мрежница и да се анализираат сите промени што се случуваат во нејзината структура. КТ скенирањето не му штети на човековото здравје, така што може да се направи толку често колку што бара лекар (резултатите од секоја студија се чуваат на компјутер).

Како е процедурата?

Не постои подготовка за оптички КТ, студијата се изведува во секое време од денот. Во текот на постапката, од лицето се бара да ги исправи очите на окото што во моментов се испитува со посебен белег, по што специјалистите ќе вршат неколку скенирања. Резултатите од КТ скенирањето се прикажани на компјутерскиот екран во форма на специјални табели, а за погодност за нивно декрипција, лекарот користи дополнителна база на податоци (се чува во меморијата на оптичкиот томограф), која покажува слични индикатори за истражување добиени од други пациенти. Сите видови на хеморагии во мрежницата и рожницата на рожницата може да ја направат постапката помалку информативна.

Компјутеризирана томографска апаратура

Контраиндикации на процедурата

Спроведување на оптичкиот КТ е контраиндициран за бремени жени и доилки, деца под 14 години, лица со заболени бубрези или алергии на главните компоненти на контрастното средство (при спроведување на спектрална студија).

Областа на воведување на контраст на една личност може да биде нарушена од главоболка, гадење или повраќање (несаканите ефекти исчезнуваат сами по себе за 4-5 часа).

Алтернативни истражувачки методи

Главната алтернатива за компјутеризирана томографија е магнетната резонанца на окото (МРИ), но офталмолозите тврдат дека вториот слабо визуелизира повреди или онколошки процеси во мрежницата на окото (специјалист ќе одлучи во корист на МРИ или КТ). Во отсуство на можност за томографија, лекарите можат да препишат пациент упат за електрофизиолошко истражување или офталмоскопија, но томографијата дава најточни резултати.

Денес, кохерентна томографија се смета не само за најинформативниот метод на истражување на очите, туку и за најбезбедниот подтип на оптичка биопсија (слој-по-слојна студија за структурата на органот), бидејќи му овозможува на лекарот да го испита ткивото на очната орбита, избегнувајќи ја трауматската процедура за отстранување на нејзиниот дел.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.