Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бронхоскопија

Бронхоскопија е вид на дијагностичка студија базирана на ендоскопски метод на визуелно испитување на мукозното трахеобронхијално дрво. Благодарение на оваа дијагноза, лекарот може да ја процени состојбата на ткивата на бронхиите и трахеата и да даде конечен резултат за состојбата на здравјето на луѓето.

За која цел се дијагностицираат?

Бронхоскопија за пневмонија е дијагностичка студија, која е соодветна за да се утврди болеста и нејзиниот третман. Во повеќето случаи, се врши скрининг за прецизно да се утврди присуството или отсуството на тумор.

Кога беше возможно да се детектираат негативни процеси во белодробните ткива на Х-зраците, а пациентот се жали на хемоптиза, тоа се важни индикации за бронхоскопија. Покрај тоа, таквата манипулација ќе помогне во отстранувањето на странските тела. Бронхоскопија и биопсија се два меѓусебно поврзани концепти во случаи кога е потребно да се утврди природата на неоплазмата. Значи, бронхоскопијата се изведува во следниве случаи:

Бронхоскоп на биопсија
 • термичка повреда - да се процени степенот на оштетување на респираторниот систем;
 • кашлица - откријте ги причините кои придонесуваат за формирање на хроничен симптом;
 • хемоптиза - за да се утврдат причините поради кои се ослободуваат крвта и слузта;
 • присуството на странски тела во респираторниот систем;
 • откривање на респираторни инфективни агенси;
 • земање ткиво за испитување;
 • евалуација на фазата на развој на рак во белите дробови ;
 • корекција на терапија.

Сега стана јасно што е бронхоскопија, и какви можности се отвора. Тоа ви овозможува да дознаете колку што е можно повеќе информации за болеста, да го поправите третманот или дури и да го спроведете.

За терапевтски цели, истражувањето се спроведува за:

 • отстранување на странски објект;
 • отстранување на крв и гној;
 • влегуваат лекови директно во лезијата;
 • елиминација на благ колапс;
 • регенерација на трахеална проѕирност.

Денес, многу важна улога се игра таквата постапка како рехабилитациона бронхоскопија. Нејзината суштина лежи во фактот дека бронхиите се мијат со одредено средство за дезинфекција. Постапката активно се користи за гнојни заболувања на белите дробови.

Каков тип на анестезија се користи?

Презентираниот дијагностички метод за пневмонија се прави под општа анестезија. Локалната анестезија се користи кога се користи флексибилен уред во процесот. При работење на цврсти модели, постапката се изведува под општа анестезија.

Ако пулмоналната бронхоскопија кај пневмонија се изведува под локална анестезија, тогаш е вклучен 2-5% раствор на липокаин. Како резултат на тоа, пациентот чувствува вкочанетост на непцето, присуство на грутка во грлото, тешкотии при голтање и замастен носен конгестија. Овој тип на анестезија може да предизвика сериозно кашлање или повраќање. Пред воведувањето на бронхоскопот, лекарот ја третира мукозната мембрана на ларинксот, лигаментите, трахеата и бронхите со анестетички спреј.

Кога постапката се изведува под општа анестезија, веројатно е дека дијагнозата се изведува кај млади пациенти и лица со нестабилна ментална состојба. Под општа анестезија, пациентот спие и не чувствува болни и непријатни чувства.

Сорти на бронхоскопија

Како што е наведено погоре, современите бронхоскопи се крути и флексибилни. Секој модел има свои заслуги и обем на употреба.

Ако пулмоналната бронхоскопија во пневмонија се изведува со користење на флексибилен бронхоскоп (фибробронхоскоп), тогаш може да се разликуваат следниве предности:

 • пенетрација во долните делови на бронхиите, кои не можат да ја истражат тешко опремата;
 • помалку траума на бронхиите;
 • малиот дијаметар на фибробронхоскопот овозможува да се користи во педијатрија;
 • не треба општа анестезија.

Применувај го овој тип на дијагноза во следните случаи:

 • студија за долната трахеа и бронхиите;
 • евалуација на мукозната мембрана на респираторниот тракт;
 • елиминација на мали странски тела.

Предностите на тврд бронхоскоп вклучуваат следново:

 1. Широко се користи за терапевтски активности кои не можат да се изведат со користење на флексибилен бронхоскоп. Можност за откривање на проширувањето на луменот на бронхиите, за отстранување на туѓи предмети кои го попречуваат респираторниот тракт.
 2. Благодарение на крут бронхоскоп, можно е да се воведе и флексибилно да се проценат и проучат ѕидовите на бронхите со мала дебелина.
 3. Елиминирање на ефектите и патолошки процеси идентификувани во текот на дијагнозата.
 4. Реанимација на пациенти кои биле подложени на давење и цистична фиброза . Во овој случај, тие ги отстрануваат течностите и слузот од белите дробови.
 5. Манипулацијата се изведува под општа анестезија, така што лицето не чувствува непријатни симптоми. Ова е многу важно за пациент кој е многу вознемирен и страшен.
Бронхоскопија

Применувајте дијагностика користејќи тврд уред за следните цели:

 • регенерација на просперитетот на бронхиите и трахеата, кои настанале поради присуството на лузни или тумор, поставување на ѕидот за зголемување и намалување на бронхиите;
 • елиминација на лузни, неоплазми, згуснување на зглобовите на спутумот;
 • откривање на лезии на респираторниот систем;
 • елиминација на крварење;
 • отстранување на странски тела;
 • перење бронхија и внесување лековити раствори.

Подготвителни активности

Пред бронхоскопија за пневмонија треба да се следат следниве препораки:

 1. Изведување на рентген на граден кош и електрокардиографија. Бидете сигурни да се подготвите за подготвителната студија за присуството на уреа и гасови во плазмата.
 2. Оповестете го докторот за такви заболувања како дијабетес , срцев удар и коронарна срцева болест. Ако пациентот зема антидепресиви и хормонални лекови, исто така треба да го информирате вашиот лекар.
 3. Постапката треба да се изведува на празен стомак. Последен пат можете да јадете ноќта пред, но не подоцна од 21:00 часот.
 4. Водата за пиење пред да се постави дијагноза е забранета. Бронхоскопија за одредување на пневмонија се изведува во специјално опремена просторија и во целосна стерилност. Ако ова не се почитува, тогаш постои голем процент на веројатност за инфицирање на телото. Затоа, пред дијагнозата, пациентот мора да осигура дека сите здравствени стандарди се почитуваат во здравствената установа.
 5. Постапката не може да се спроведе кај пациент кој е во возбудена состојба. За овие цели, тој е администриран со смирувачка инјекција.
 6. Потребно е да се земе крпа со себе во канцеларијата, бидејќи може да се појават такви последици како што е хемоптизата. Ако има протези, пирсинг, залак, тие мора да се отстранат.

Процесот на постапката

Постапка за бронхоскопија

Како бронхоскопија во пневмонија? Пред да започне процедурата, пациентот е должен да влезе во канцеларија без надворешна облека и со расклопена јака. 45 минути пред почетокот, Димедрол, Seduxen и Атропин се администрираат на личноста, а по 25 минути се дава раствор на аминофилин. Кога бронхоскопија се изведува под општа анестезија, пациентот мора да го инхалира спрејот за салбутамол за да ги прошири бронхиите. Во локалната анестезија вклучуваат распрскувачи. Со нивна помош се третираат назофаринксот и орофаринксот. Ваквите настани дозволуваат да се елиминира рефлексот.

За време на дијагнозата, лицето треба да легне или да седи. Специјалистот ќе ја покаже точната позиција. Уред е вметнат за испитување преку носот или устата, а потоа лекарот ги испитува сите области на интерес.

Заедно со лекар во канцеларијата е медицинска сестра која постојано го следи пациентот. Ако има знаци на тешкотии при дишењето поради ларингеален едем или ларингоспазам, крварење, бронхоспазам, итно е да се извести докторот.

Јадењето храна и вода е дозволено само по враќањето на рефлексот. Како по правило, неколку часа се доволни. Прво мора да пиете вода во мали голтки или да распуштате парчиња мраз.

Сестрата треба да го одмори пациентот и да му објасни дека загубата или заситувањето на гласот, болните сензации во носот наскоро ќе исчезнат. Кога рефлексот на зглобовите е реставриран, на лицето им се даваат омекнувачки раствори за испирање и апчиња за отстранување на грчењето во грлото.

Какви последици може да се појават?

Најчесто бронхоскопија кај пневмонија не предизвикува никакви компликации. Сите пациенти може да почувствуваат мала вкочанетост и назална конгестија во текот на денот. Но, не треба да ги отфрлиме таквите ситуации кога, по поставувањето на дијагнозата, пациентот ги има следниве проблеми:

 • оштетување на ѕидовите на бронхите;
 • развојот на пневмонија;
 • бронхоспазам;
 • алергија;
 • крварење.

Какви патологии може да се открие?

Што лекарот го гледа за време на бронхоскопија?

За време на дијагнозата, можно е да се идентификуваат следните патолошки состојби во однос на ѕидот на бронхиите:

 • воспалителен процес;
 • оток;
 • проширувањето на субмукозните лимфни јазли и устите на мукозните жлезди;
 • неоплазми;
 • присуство на 'рскавица во луменот.

Компликациите на трахеата вклучуваат откривање на стеноза, компресија, кршење на разгранување на бронхиите.

Ако имало дијагноза на ткива и клетки добиени за време на бронхоскопија, можно е да се дијагностицира:

 • интерстицијална пневмонија;
 • рак на белите дробови, бронхоген во природата;
 • туберкулоза .

Кога се прави конечна дијагноза, неопходно е да се комбинираат сите податоци добиени за време на Х-зраци, бронхоскопија и цитологија.

Бронхоскопијата е ефикасен метод за дијагностицирање на разни болести на респираторниот систем. Манипулацијата сама по себе не е пријатна, но употребата на анестезија ви овозможува да ги елиминирате сите болни манифестации за време на дијагнозата. Користејќи бронхоскопија, можно е не само да се процени состојбата на болеста, туку и да се спроведат одредени терапевтски мерки, кои не можат да се изведат на вообичаен начин.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.