Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Артроскопија

Артроскопијата е модерна хируршка процедура која се користи за дијагностицирање и лекување на неколку групи зглобови. Артроскопија се однесува на методите на минимално инвазивна хирургија, односно операции без засеци. Ризиците за пациентот со таков третман се минимални, а рехабилитацијата трае многу помалку време во споредба со класичниот, отворен, оперативен.

Општ опис на студијата

Историјата на артроскопијата започна во 1912 година, кога д-р Северин Нордентофт од Данска на конгресот на хирурзите објави дека таквата операција е многу реална. Во 1920-тите, Еуген Бирхер бил активно вклучен во артроскопија на менискусот, но комплетната карт-бланка за овие операции му била издадена на Јапонецот Масаки Ватанабе. Во соработка со други научници, овој хирург го измисли првиот висок степен на артроскоп.

Денес, артроскопијата се смета за универзална операција - методот овозможува да се процени состојбата на широк спектар на коски, да се отстранат и заменат оштетените ткива и самиот да се поправи.

Главните видови на артроскопија

 1. Артроскопија на коленото зглоб (или менискус). Оваа операција се прави најчесто. Кога се нарушуваат менискусот, ПКС и ЗКС (предниот и задниот круцијален лигамен), се користат графтови од сопствените лигаменти на пациентот (на пример, бутот) или вештачки.
 2. Артроскопија на рамениот зглоб. Оваа сорта исто така се користи доста често - и за превенција и за третман. Спортистите често имаат руптура на ротационата манжетна, кај обичните луѓе - банална дислокација на рамената, нестабилност на зглобовите итн.
 3. Артроскопија на колкот. Таквата манипулација се изведува многу поретко и бара високи вештини од лекарот. Се користи за проценка на состојбата на бедрената и другите артикуларни елементи и соодветен третман.
 4. Артроскопија на лакотниот зглоб. Се препорачува на пациентите како дијагностичка постапка за поплаки за болка во раката и за било какви проблеми со флексија-продолжување на екстремитетот. Како и за операции со инфекции, артритис, итн.
 5. Артроскопија на глуждот. Постојат многу индикации за операциите на глуждот, тие го прават тоа брзо и безболно. Рехабилитацијата се одвива ретко, а во просек, по 5 недели, пациентот може да оди тивко, целосно да се потпира на ногата.

Индикации за

Артроскопската процедура е универзална, се користи и за хируршки третман и за дијагноза.

Дијагностичката процедура се користи кога сите неинвазивни опции (КТ, МРИ, рентген, ултразвук) веќе се испитани и не се добиени јасни резултати. Индикации за артроскопска дијагноза се солзи на менискусот, ПКС и ЗКС за коленото, другите лигаменти, тетивите и хроничната болка. Други случаи се синовитис (воспаление на синовијалната мембрана на зглобовите), фрактури, артритис , артроза итн.

Индикации за артроскопска хирургија се многу повеќе импресивна група:

 • оштетување на менискусот и 'рскавицата во колена зглобовите, менискус циста;
 • прекин на лигаментите во коленото (PKS, ZKS или и двете одеднаш);
 • хронично воспаление во коските;
 • отстранување на туѓи тела (парчиња на 'рскавица и коски од артикуларната шуплина);
 • перење на зглобовите и отстранување на вишокот на течност (ако се дијагностицира синовитис, артритис, итн.);
 • сите дислокации и подбуксуации;
 • отстранување на адхезии и израстоци во артикуларната празнина;
 • заедничка нестабилност;
 • артритис и артроза (на пример, абразивен третман на 'рскавица), итн.

Контраиндикации за хирургија

Хеморагија во артикуларна празнина

Без оглед на тоа дали артроскопијата се изведува на колената или други, постојат општи контраиндикации - апсолутни и релативни.

Честите вклучуваат коскена или фиброзна анкилоза (заедничкиот јаз расте, соодветно, со коскено или сврзно ткиво), гноен воспаление и рана, како и општата сериозна состојба на пациентот.

Ако релативните контраиндикации се фиксираат, лекарот може да се согласи со постапката по неговото дискреционо. Ова е огромно оштетување кога заеднички истекување е компромитиран, и крварење во заедничката празнина.

Подготовка за студијата

Подготовката за овој третман е иста, без разлика дали станува збор за хип-артроскопија, операција на колено или дијагностицирана дислокација на рамото. Пред артроскопска хирургија, хирургот и анестезиолог мора да разговараат со пациентот, да разговараат за напредокот на постапката, предупредуваат за сите можни ризици и компликации. Тогаш пациентот мора да потпише согласност за артроскопија и анестезија.

Пред процедурата што ја пропишува лекарот кој го посетува, треба да се направи ЕКГ, треба да се направат општи тестови ( крв , урина ) и други тестови. 12 часа пред артроскопска манипулација е забрането да се јаде или пие течност. Ноќта претходно, исто така се препорачува да се направи клизма за чистење на цревата и пиење лесна пилула за спиење.

Ако се врши артроскопија на колената, треба однапред да ги земате патериците и да научите како да ги користите. Тие често се носат веќе за операција - патерици се потребни веднаш по артроскопска интервенција.

Како е процедурата?

Обично, секаков вид на хируршка интервенција - раширена артроскопија на рамениот зглоб, посложената хипна артроскопија и други видови - се изведува под општа анестезија. Локалната анестезија се користи поретко од страна на лекарот - ефектот не може да биде доволен за целата операција, а ризикот од непријатност по постапката е многу поголем.

За операцијата се користат специјални алатки: артроскоп (тип на ендоскоп), трокар со кој хирургот ги пробива ткивата, металните канили за снабдување и одвод на течност од артикуларната празнина и артроскопска сонда. Со тоа, хирургот може да го премести ткивото назад, така што ако е потребно подобро е да се испита болната површина.

Самата операција трае 1-3 часа и продолжува на следниов начин.

Прво, пациентот се става на операционата маса и обезбедува пристап до оштетената коска. Ако тоа е артроскопија на коленото зглобно, тогаш коленото се свитка под агол од 90 ° - или ногата е поставена во држачот, или ногата едноставно виси надолу од масата. Ако операцијата се одвива на рамото, раката на пациентот се отстранува нагоре и фиксира со помош на товар, ако ногата е фиксирана на глуждот во држач од 20 см. Постојат и барања за лекување на други коски.

Потоа - за некои артроскопски интервенции - пациентот се става на турнир, а потоа се прави пункција и се вметнува артроскоп. Тогаш зглобот се мие преку друга пункција, ако е потребно, направи уште неколку парчиња и воведе дополнителни алатки. Значи, во областа на коленото постојат 8 специјални точки преку кои се вршат прободи за лекување на оштетениот менискус и лигаментите.

Можни компликации после операцијата

Артроскопија на зглобовите е операција со низок удар, а ризиците за пациентот по таквиот третман се минимални. Но, компликациите по таквите манипулации сè уште постојат и се движат од 0,6% до 1,7% од случаите, во зависност од регионот и клиниката.

Главните последици од работата на зглобовите на коските се:

 • синовитис;
 • внатрешна инфекција;
 • интра-артикуларно оштетување од скршени инструменти;
 • акумулација на крв во артикуларната празнина (хемартроза);
 • адхезии и лузни;
 • случаен синдром (компресија на мускулите, ткивата и нервите со течност или гас);
 • оштетување на нервите;
 • нарушувања на движењето во оперираниот зглоб, итн.

Компликациите како инфекција, оштетување на коските со инструменти и синовитис најчесто се регистрираат (синовитисот може да биде и индикација за артроскопија и компликација).

Синовитис на колената

Синовитис по операцијата на коленото обично се чувствува во текот на првиот ден. Секундарната пункција на коленото со неговото миење ќе помогне да се излечи синовитисот. Антибиотиците се користат за спречување и лекување на пост-артроскопски инфекции.

Рехабилитација по постапката

Рехабилитацијата по операцијата на коскените зглобови зависи од видот на артроскопија и од здравствената состојба на пациентот. Максималниот болнички престој може да се одложи за 20-30 дена, и по третманот, на менискусот на пациентот им е дозволено да си заминат дома за неколку часа.

Целосна рехабилитација трае од неколку недели до 3-4 месеци, и за да го забрзате заздравувањето, мора да следите неколку едноставни правила.

 1. За спречување на инфекции веднаш штом операцијата се одвива, антибиотиците се администрираат на пациентот (понекогаш два пати, со интервал од еден ден).
 2. Првиот пат после операцијата, пациентот треба да биде во мирување. Оперативниот екстремитет (или карлицата) мора строго да се фиксира.
 3. Три до пет дена ќе треба да носат компресија трикотажни и еластични завои. Моторната активност мора да биде драстично намалена (со цел да не предизвика синовитис или други воспаленија).
 4. Две недели додека е во тек рехабилитацијата, пациентот е забранет од топла бања и хипотермија. Сонцето на сонце е исто така невозможно.

Артроскопскиот метод на третман на зглобовите денес се повеќе се користи наместо традиционалната отворена операција - артротомија. Неговите предности се очигледни - засеците на кожата се минимални (3-5 мм), лузните се речиси невидливи по заздравувањето, а самите пациенти многу лесно ја толерираат таквата постапка. И времето за обновување по артроскопијата е неколку пати помалку отколку со тешка артротомија.

Сподели го овој напис:

Додајте дијагностички преглед
Ефективноста на постапката (*):
Болка (*):
Да испрати
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.