Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Водич за стоматолошки импланти: што треба да знаете?

Современата медицина знае само два начина за враќање на изгубени или уништени заби: мостови или импланти. Инсталирањето на мостови е релативно евтина процедура, која може да им наштети на здрави заби и да има краткорочен ефект.

Според експертите, имплантите се повеќе точни и долгорочни инвестиции во нивното здравје: тие се посигурни, сепак, и поскапи во споредба со мостовите. Што треба да знаете за процедурата за имплантација пред да се појавите во столот на забар?

. Стоматолошките услуги во странство, вклучувајќи ги и стоматолошките импланти, е една од најпопуларните области на медицински туризам, според меѓународната онлајн платформа МЕДИГО . Според платформата, највисока цена на стоматолошки импланти е во САД, Велика Британија и Австралија. Жителите на овие земји претпочитаат да користат стоматолошки услуги во соседните земји: граѓаните на САД одат на лекување во Мексико или Костарика, Британците - во Европа (Полска, Унгарија или Шпанија), и Австралијците - во Тајланд или Малезија.

Цена на стоматолошки импланти во различни земји (кликни за зголемување)

Пред процедурата за имплантација

За постапката за имплантација на забите, пациентот мора да има силна вилица на коските. Ако пациентот има слаба коска поради некоја причина или е подложен на уништување поради продолжен воспалителен процес, периодонтити, па дури и анатомски карактеристики, коскениот графт е потребен пред постапката на имплантација. Обично, имплантологот обезбедува целосна инструкција пред постапката: на пример, пациентите со пушење може да добијат препорака да не пушат неколку месеци пред постапката, бидејќи пушењето може да го комплицира процесот на "остеоинтеграција" во иднина - опстанокот на имплантот.

Анестезија прашање

За време на процедурата за имплантација се користи локална анестезија. Тоа им овозможува на пациентите да бидат свесни, но не чувствуваат болка. Некои клиники нудат седација , но ова е прилично исклучок од правилото.

Подготовка на страната каде што ќе се изврши имплантација

Веднаш штом дејствува анестезијата, стоматологот ги подготвува непцата и вилицата за претстојната постапка на имплантација: коскеното ткиво треба да биде мазно и мазно, така што стоматологот може да користи зглобна вежба за да ја израмни површината.

Подготовка на дупки за импланти

Стоматологот подготвува дупки за идните импланти, со помош на мала тркалезна вежба, а потоа и со вежба со поголем дијаметар.

Доколку по првата фаза не се потребни никакви прилагодувања, дупките се дупчат до потребната длабочина, се мијат и ладат, по што се врши усогласување и се прави рентген: обично се користат рендгенски зраци, можно е да се утврди точноста на извршената работа и правилно поставување на забни дупки за идните импланти.

Конечна фаза на подготовка

Во завршна фаза, стоматологот ја прилагодува големината на дупките во зависност од избраната големина на имплантите: големината се определува пред постапката заснована на состојбата на коскеното ткиво. Доста често, стоматолозите избираат големи импланти, бидејќи оптоварувањето на коскената површина од големите импланти е помало од товарот од малите.

Поставување на импланти

По подготвителните манипулации се инсталира имплант. Стоматологот може да го стори тоа со мала млазница и вежба или специјални стоматолошки инструменти. Понекогаш може да му даде непријатност на пациентот, но изборот на искусен имплантолог ќе ги избегне неволјите.

Последниот чекор е да се инсталира заштитна капа на имплантот и шевове.

Процесот на реставрација и имплантација на импланти

Шевовите се оставени сами за 7-10 дена, по што се отстранети. Процесот на имплантација на имплантатите трае од 3 до 6 месеци до целосно обновување и исчезнување на непријатни чувства. Експертите наведуваат дека оралната хигиена е многу важна за време на периодот на опоравување: инфекциите што можат да се појават поради несоодветна хигиена може да доведат до воспаление на џвакање, па дури и губење на имплантот.

Конечна корекција

Откако забниот имплант е целосно адаптиран, потребна е нејзина последна корекција. Ова може да биде замена на круни, воспоставување на мостови или протези. Иплант капа е отстранета и заменети со круна или протеза. Круните може да се фиксираат со завртки или цемент, отстранливи протези - со помош на специјални клипови или стеги.

По постапката

Повеќето пациенти кои одлучиле да ја спроведат постапката за имплантација на забите, се задоволни со резултатот. Болни сензации кои активно се манифестираат откако анестезијата престанува да делува, целосно исчезнуваат во рок од една недела по операцијата. По конечното закрепнување, пациентите забележуваат дека не ја чувствуваат разликата меѓу вистинските заби и импланти и целосно ги обновуваат функциите за џвакање.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .