Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Избор на ултразвучен скенер: препораки од професионалци

Современиот пазар на медицинска опрема им нуди на потрошувачите најширок избор на модели за ултразвук скенер. Но, големиот избор не е секогаш добар, бидејќи висококвалитетната опрема често е "маскирана" со техника што не е способна да ги извршува наједноставните задачи.

Со оглед на фактот дека овој тип на медицинска опрема е дизајниран да обезбеди резултати за скрининг при испитување на пациентите, а врз основа на овие резултати, специјалист го определува понатамошниот третман, станува јасно: треба да се пристапи кон сериозен избор на избор на ултразвучни скенери, внимателно и одговорно.

Ултразвучни скенери: што да барате при изборот

Сите разновидни ултразвучни скенери на современиот пазар можат да се поделат на две големи групи: специјализирана опрема или универзална. Јасно е дека специјализираната опрема може да обезбеди попрецизен резултат на истражувањето, сепак, малите приватни клиники со мал проток на пациенти се далеку од секогаш "да си дозволат" да купат неколку специјализирани модели на ултразвучни скенери, и во тој случај универзална опрема ќе биде најдобриот избор.

Друг важен параметар кој вреди да се обрне внимание е производителот. За жал, руската произведена опрема денес не може да направи достојна конкуренција за бренди како Сименс, Алока, Медисон, Тошиба, Миндрај. Јасно е дека брендираната опрема ќе чини повеќе во споредба со производите на малку познати производители, но одлучи да купи, на пример, ултразвучен скенер Mindray DC-7, ви стои на располагање трајни, сигурни и функционални уреди. Доколку е потребно, поправка на таквата опрема може да се направи што е можно поскоро и нема да има проблеми со замена на составните делови.

Доплери за ултразвучни скенери: секој детал е важен

Избор на ултразвучен скенер, обрнете внимание на присуството на допплери, кои се сензори за следење на протокот на крв кај пациентите. Можеме да зборуваме за различни видови доплер:

  • боја доплер. Тие дозволуваат да се одреди типот на протокот на крв: крвта што тече кон уредот е означена со една боја, крвта што тече од уредот е соодветно различна;
  • енергичен. Тие даваат можност да се процени циркулацијата на крвта при мала брзина, да се направи најточна слика за состојбата на органите;
  • доплер со постојан бран. Дозволете да го следите протокот на крв во садови со голема брзина на движење;
  • пулсни бранови сензори. Се користи при брзина на движење на крв не повеќе од 2,5 m / s, обезбедува квантитативна проценка на протокот на крв;
  • високофреквентен импулсен доплер. Дозволете да го испитате количеството на крв, брзината на движење преку самите клетки е поголема од 2,5 m / s.

Избор на ултразвучен скенер, исто така ќе треба да одлучувате за неговите димензии. За болница, медицински центар, подобро е да се избере стационарен уред, додека за работа надвор од здравствените установи, на пример, во амбулантните колички, преносливите модели ќе бидат подобар избор, чија големина е споредлива со лаптоп.

Меѓу другите параметри кои вреди да се обрне внимание при изборот на ултразвучен скенер, може да се нагласи:

  • дијагонала на екранот . Колку повеќе, толку поудобно ќе биде опремата;
  • достапност на програми кои овозможуваат обработка на резултатите од студијата;
  • бројот на сензори што можат истовремено да се поврзат со скенерот;
  • дополнителни опции .

И последното совет: не треба да брзате при изборот, подобро е да поминат неколку часа денес, анализирајќи го медицинскиот пазар, да ги споредите понудите од докажани производители едни на други, така што утре ќе можете да ги одберете најдобрите.

Информации обезбедени од страна на сајтот http://www.sonomedica.ru/

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .