Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Видови на стрес и неговата сцена

Комбинацијата на разни несакани реакции кои доминантно се јавуваат во човечкото тело поради влијанието на негативните фактори се нарекуваат стресни ситуации или стрес. Во едноставни зборови, стресот е психолошко, физиолошко и морално нарушување на една личност, што се јавува поради влијанието на следниве фактори:

 • секојдневна суета;
 • кавги;
 • проблеми на работа;
 • финансиски проблеми;
 • нестабилност;
 • смрт на најблиски.

Ова се само неколку од главните причини за стрес, но всушност постојат многу повеќе од нив, што е многу неповолно за една личност. Секој ден, стресот го придружува секој човек, оваа неповолна слабост влијае врз сите. Затоа, важно е да се знаат главните видови и фази на таквите нарушувања, како и начините за борба и спречување.

Видови на стрес

Крајниот резултат на развојот на стресот подразбира поделба во два вида:

 • Eustress;
 • Несреќа

Овие типови на стрес имаат спротивни карактеристики, па ги разгледувате подетално.

 1. Eustress е ефект врз човечкото тело главно од позитивна страна. Во овој случај, нарушувањето е оправдано со позитивни емоции, на кои едно лице е подготвено и уверено дека ќе може да се справи со нив. Еустрес се нарекува реакција на будење, бидејќи позитивните емоции се главната движечка сила на лицето за позитивни дејства. Овој тип е еден вид адреналин, добиен од лице поради било каква позитивна емоција или радост. Еустриса не е опасна форма на болеста и има претежно позитивни својства.
 2. Несреќата е обратна реакција на евстрата на телото. Симптомите се јавуваат поради ефектите на критичното пренапонување на телото. Токму вознемиреност е главниот тип на стрес-состојба и, соодветно, психолошко нарушување на една личност. Несреќата се нарекува и штетен стрес, бидејќи придонесува само за негативен ефект врз телото и развој на други видови болести кај луѓето.

Потеклото е поделено, за возврат, во следните подвидови:

 1. Физиолошки;
 2. Психолошки и емоционални;
 3. Хроничен
 4. Краткорочни;
 5. Нервоз.

Секој од претставените видови има негативно влијание врз некое лице, а со тоа предизвикува разни нарушувања и болести. Стресот може да се случи и спонтано, во случај на несакани вести, или да се акумулира со текот на годините. Акумулираниот тип е најопасниот, бидејќи против позадината се врши развој на хронична болест, од која е невозможно да се ослободиме од него.

Ефектот на стресот врз телото

Дозволете ни да погледнеме подеднакво што претставува секој подтип на вознемиреност.

 • Психолошки и емоционален стрес. Таквата болест е поврзана исклучиво со искуства против позадината на разни емоции. Последиците од психолошкиот тип на болеста се неповолни односи со општеството. Емоционалниот изглед се појавува за време на влијанието врз организмот, и позитивните емоции (eustress) и негативните (неволји). Емоционалните типови вклучуваат, на пример, зголемување на платите, промовирање, смрт на некој близок.
 • Физиолошки проблеми. Таквиот вид се појавува преку негативно влијание врз организмот на следните фактори: топлина, глад, жед, студ, љубов и други. Во случај на изложеност на неговото тело на еден од горенаведените фактори, едно лице е принудено да предизвика самоповредување. Дури и по престанокот на овие фактори, лицето продолжува да развива неповолна состојба. Како последица на влијанието на негативните фактори, се јавуваат следните серии на негативни последици: недостаток на спиење, проблеми со стомакот, прекумерна работа и други.
 • Хроничен стрес. Овој вид е најопасен, бидејќи едно лице е изложено на негативно влијание на дневна основа, дури и без присуство на релевантни причини. Последиците од хроничен тип се најнеповолни, бидејќи тие доведуваат до развој на самоубиство, депресија , нервен слом итн. Често, луѓето со дијагностициран хроничен стрес завршуваат во ментална болница. Болеста не може да се третира, што го прави уште поопасно.
 • Нервен немир. Овој вид се јавува главно под влијание на прекумерниот стрес. Тоа може да погоди и апсолутно здрава личност и луѓе кои имаат дијагноза на вознемирена невроза . Развојот на овој вид е под влијание главно од индивидуалните состојби на човечкиот нервен систем.

Исто така постојат и два дополнителни типови: менаџерски и информативни стресови.

За информациите се карактеристични за предизвикување нарушувања поради недостаток на информации за донесување важни одлуки. Многу често, лицето на патот мора да се соочи со моментите кога веднаш мора да донесе одлука и неговата иднина и другите луѓе ќе зависат од неговиот резултат.

Управниот став е нешто слично на информативниот, но единствената разлика е одговорноста за донесената одлука.

Така, знаејќи ги главните видови на стрес, размислете за причините за нивното појавување.

Причини

Главните причини за психо-емоционални нарушувања кај луѓето се таканаречените стресови. Постојат три групи на стрес кои имаат свои причини.

 1. Неконтролирано . Тие ги вклучуваат следните причини за негативно влијание врз луѓето: даноци, влошување на времето, зголемување на девизниот курс, инфлација. Под влијание на такви причини, лицето станува се повеќе и повеќе нервозни и загрижени секој ден, што резултира со ментално растројство.
 2. Предмети . Ова се причините што едно лице може да го поправи, но тоа не го прави поради недостаток на самодоверба и други знаци. Примери од такви причини се: неспособноста да се планира денот, неможноста да се постават приоритети итн.
 3. Неовластено. Предизвикана од трансформацијата на секојдневниот живот во проблем. Едно лице ги доживува сите видови ситници, како резултат на што сè е депонирано во мозокот и на крајот го дава својот негативен ефект.

Причината за хроничен стрес е секое негативно психолошко пореметување кое долго време го придружува лицето.

За ваша информација! Многу луѓе сметаат дека секојдневниот живот е стресен, и сметаат дека лекувањето на нервните нарушувања е непотребно. Но, малкумина знаат дека токму сите смртоносни, онколошки и ментални завршетоци кои доаѓаат токму од стрес.

Симптоми

Речиси секоја личност има психолошки нарушувања, па затоа е важно да се знаат главните симптоми на стрес за да може да се детектира за понатамошен третман. Симптомите на стрес кај секој вид се скоро идентични и се карактеризираат со следните манифестации:

 • Кај луѓето, забележано е зголемување на анксиозноста;
 • Постојана напнатост, што го прави невозможно да се релаксира лице;
 • Манифестација на темперамент, вознемиреност, нервоза, раздразливост и агресија.
 • Појавата на несоодветни реакции на различни стимули;
 • Намалена концентрација;
 • Појавата на апатија, тага;
 • Чувство на депресија и депресија;
 • Неможноста да се добие задоволство од пријатни настани;
 • Чувството на незадоволство и незадоволство кон другите;
 • Каприциозност до најмалите детали;
 • Гастроинтестинална дисфункција: пациентот или го губи својот апетит, или, обратно, станува поверојатно да јаде;
 • Нарушување на спиењето, несоница и рано будење;
 • Постои промена во однесувањето на полошо.

Сите овие симптоми се главни знаци на присуство на психички нарушувања кај луѓето и укажуваат на тоа дека треба веднаш да се консултирате со лекар.

Фази и симптоми

Фазите на стрес, или тие се нарекуваат и фази, се поделени во три фази, со што се продолжува психолошката болест. Значи, фазите на стрес се нарекуваат:

 1. Фаза на анксиозност;
 2. Фаза на отпор или отпор;
 3. Фаза на исцрпеност.

Фазата на анксиозност се јавува кога човечкиот организам директно влијае на стимулот. Како резултат на негативното влијание, се ослободуваат стрес хормони, кои главно се насочени кон заштита или летање. Адреналните жлезди, дигестивниот систем и имунитетот се вклучени во изградбата на оваа фаза. На самиот почеток на раѓањето на оваа фаза, постои засилено намалување на заштитната функција на телото, што доведува до манифестација на разни болести. Ако фазата на анксиозност се реши во краток временски период (т.е. физичка борба, лет, донесување одлуки), симптомите на болеста исчезнуваат, но секогаш постои тенденција за нивниот изглед. Во случај на продолжен ефект врз телото, се јавува постојана исцрпеност. Во некои критични ситуации, почетната фаза доведува до смрт.

Симптомите на почетната фаза се речиси незабележливи, бидејќи едно лице ги запишува сите негативни манифестации за замор. Често почетната фаза се карактеризира со нервоза, анксиозност и состојба на постојан или периодичен стрес.

Фаза на отпор . Во случај на доминација на силата на акција на стресот врз способноста на организмот да се прилагоди, се забележува исчезнување на знаци на анксиозност и се јавува зголемување на нивото на отпорност на телото.

Отпорот оди на повисоко ниво, и, за возврат, анксиозноста, нервите и агресијата исчезнуваат или ги намалуваат нивните манифестации. Ако не го решите проблемот со стресот со текот на времето, тогаш телото нема да може да обезбеди долготраен отпор и ќе дојде до исцрпување.

Симптомите на втората фаза главно се должат на зголемен замор на телото, дури и ако лицето не врши физички и интелектуални активности. Постои и нервоза, агитација, појава на чести главоболки, па дури и вртоглавица. Почнуваат да се појавуваат недостиг на здив и тахикардија, нарушување на варењето и треперење на екстремитетите.

Фаза на исцрпеност . Ограничувањето на отпорноста на телото значително се намалува и првата фаза почнува да замаглува, но без можност за реверзибилни процеси. Третата фаза речиси секогаш има тажен исход, ако стресот делува како физички стимул, тогаш лицето ќе биде фатално, а во случај на психолошкиот агресор има проблеми кои соодветствуваат на ова ниво.

Симптомите на оваа фаза главно се карактеризираат со појава на постојана апатија, лошо расположение, неспособност да се забавуваат. Често, на последната фаза, лицето има нарушено спиење, што доведува до лишување од сон и поспаност за време на будењето.

Фазите на стрес сеуште не се целосно истражени, а нивната студија продолжува и до ден-денес, па медицината не застанува и бара кардинални решенија со глобален поглед на болеста.

Превенција и третман

Ако зборуваме за спречување на стресот, тогаш, за жал, ова е доста тешка фаза, бидејќи дури и песимистите ги покажуваат овие симптоми. За да се ослободи од емоционалното влијание, едно лице треба почесто да го поминува времето со своето семејство, да ужива во животот, да се фали себеси и своите најблиски, да ужива во животот, да се одмора, да се одмори и да ги одвлече од проблеми на работа или дома со помош на хобија и хоби. Ваквото олеснување не само што ќе се ослободи од знаците на стрес, туку и ќе го олесни животот.

Ако поради многу причини лицето нема можност за такви превентивни активности, тогаш потребно е да се примени навремено лекување. Главните помагачи ќе бидат апчиња и лекови за апатија, нерви и стрес. Таблети и мешавини базирани на разни лековити и, најважно, природни билки, особено се вреднуваат во такви ситуации.

Тоа е важно! Пред да започнете со само-третман, треба да се консултирате со вашиот лекар за совет и дијагноза. Доколку се детектираат проблеми, лекарот ќе напише или препорача лекови кои навистина ќе имаат позитивен ефект.

Денес најпопуларните лекови се:

 • Персена;
 • Tenathen;
 • Ново Пасит;
 • Нодепрес.

Во случај на влошување на психолошките нарушувања, ќе биде потребно лекување со посериозни лекови: транквилизери, нестероиди или бензодизезин и бета-блокатори.

Значително значење во превенцијата и третманот на стресот се одвива и одржува здрав начин на живот, кој е клучот за здравјето и долговечноста. Научете како да бидете среќни и може да се ослободите од многу проблеми и болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .