Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инвалидска количка од А до Ш

Според прифатената дефиниција, "лице со попреченост" е лице со попреченост поради физички, ментални, сензорни или ментални пречки, овој термин има медицински и правен статус. Очигледно е дека таквите луѓе имаат потреба од посебни прилагодувања за полноправно живеење. Еден од таквите примери на специјални уреди за зголемување на силата на не многу силни луѓе (ова е како зборот "неважечки" е преведен од латински) може да се смета за инвалидска количка.

Медицинска и социјална рехабилитација на лица со посебни потреби

Постојат неколку општо прифатени ставови за проблемите на лицата со посебни потреби. До неодамна, таканаречената медицинска гледна точка беше најчеста, според која проблемите на лицата со инвалидност лежат во нивната инфериорност, што бара создавање посебни институции за да ги изолираат лицата со посебни потреби и да им служат на специјално обучени луѓе.

Сега друг концепт активно се развива - социјалниот. Според неа, проблемите на лицата со посебни потреби се поврзани со недоволен развој на социјалната средина, што им овозможува на лицата со попреченост целосно да учествуваат во општеството. Во 2006 година беше усвоена Конвенцијата на ОН, која има за цел заштита на правата на лицата со инвалидност. Русија е една од земјите кои ги ратификуваа одредбите на оваа конвенција.

Рехабилитација на лицата со хендикеп

Но, да се потпише и ратификува Конвенцијата не е ни половина од битката. Многу е потешко да се сфати што е напишано на хартија. Повеќето од нашите домови не се опремени со рампи за возење инвалидска количка, а димензиите на вратите и лифтовите не се совпаѓаат со ширината на инвалидската количка. Таа нема државна и доволна финансиска можност да им обезбеди на оние на кои им е потребна модерна инвалидска количка по прифатлива цена.

Се разбира, мерките за спроведување на поени од оваа конвенција веќе почнаа да ги држи државата. Социјалните објекти се опремени за слободно движење на луѓе во инвалидски колички, а прописите за дизајнирање и изградба се модифицирани за да се создаде достапна средина за лице чија инвалидска количка е дел од нивниот секојдневен живот.

Бидејќи инвалидска количка е таков составен дел од животот на лицето со посебни потреби, тогаш треба да се посвети посебно внимание на изборот на модел.

Видови на инвалидски колички

Видови на инвалидски колички

Постојат многу медицински причини за кои може да се бара инвалидска количка. Затоа, инвалидска количка за лицата со посебни потреби може да биде од различни дизајни. Производителите ангажирани во производството на медицинска опрема, развиваат модели прилагодени на потребите на луѓето со разни болести. Предложените производи се разликуваат по цел, имаат различни основни и дополнителни функции, методи за управување, дизајн и, се разбира, цена.

Пред да размислите за различни технички уреди за рехабилитација, треба да ја разберете терминологијата. Сите производи за движење на лицата со попреченост се поделени во две категории: инвалидска количка и инвалидска количка. Првата опција е наменета за луѓе кои не можат самостојно да го контролираат возилото, следбеникот носи гурни - медицински работник или старател. Инвалидската количка е наменета за повеќе мобилни луѓе со посебни потреби кои се способни самостојно да управуваат со своите транспортни средства.

Инвалидски колички

Инвалидска количка

Најлесна опција е инвалидска количка дизајнирана за привремен престој. Се користи за рехабилитација на пациентот со привремено губење на мобилноста. На пример, за фрактури на долните екстремитети. При изборот на модел, неопходно е да се земе предвид дека инвалидска количка за лицата со инвалидност ги задоволува сите потреби на пациентот: карактеристиките на неговата болест, возраст, висина и тежина, функционални способности, како и начинот на живот и активности.

Инвалидските колички постојано се користат во болниците, истите модели можат да се користат дома. Тие се разликуваат според нивната мала големина, на пример, со стандардна ширина на седиштето од 44 см, надворешните димензии се само 58 см. Ова овозможува употреба на такви возила во мали станови, без посебна реорганизација. Ова е особено точно ако столот е потребен привремено, само за периодот на лекување и рехабилитација. Друг плус е дека едноставните дизајни се релативно евтини.

Инвалидски колички

Инвалидска количка
  1. Основна инвалидска количка. Основната верзија се разликува во видот на дизајнот на рамката, потпирачите за раце и потпирачите за нозе, типот на тркалата. Тие исто така имаат различни големини и тежини. Ширина на седиштето од 38 до 54 см. Инвалидска количка за лицата со посебни потреби кои се тешки и големи, има засилена рамка. Ширината на седиштето на таков стол е од 56 см.
  2. Инвалидска количка со санитарна опрема. Моделите кои се опремени со тоалет имаат уред со тоалет и санитарна саксија прикачена на рамката на шетачот. Дизајнот е таков што инвалидската количка може да се користи со конвенционална униформа за тоалет, ако го отстраните садот. Материјалите за производство на седишта се водоотпорни, па столчето е погодно да се грижи. Покрај тоа, овој стол може да се користи во туш.

Фотелји

Инвалидска количка

Покрај моделите со традиционален начин на движење - за надворешниот раб на тркалата, постојат опции: инвалидска количка со погон на рачката и електричен погон.

  1. Инвалидската количка за инвалидни лица со рачен погон на рачката е дизајнирана за пациенти кои не ја изгубиле мобилноста на горниот дел од телото. Постојат модели со единечни погонски дискови, специјално дизајнирани за луѓе кои имаат мобилност само од една страна.
  2. Електричната инвалидска количка не бара мускулен напор од сопственикот да се движи - работи со помош на електричен мотор напојуван од батерии. Во зависност од моделот, полнењето на батеријата е доволно за патување од 10 до 40 километри.

Инвалидската количка со електричен погон е погодна за сите пациенти. Но, во некои случаи - ако пациентот е ослабен или има ограничена подвижност на горниот дел од телото, инвалидските колички може да бидат единствениот начин да се одржи мобилноста и да бидат помалку зависни од нивните старатели.

Моќ инвалидска количка може да се контролира со помош на џојстик интегриран во потпирачот за раце. Постојат модели кои се контролирани од џојстик, со цел да се премести брадата. Таквите варијанти се наменети за целосно неподвижни луѓе кои имаат дефинитивна дијагноза, на пример, квадриплегија.

Веќе постои електрична инвалидска количка, која може да се контролира буквално со силата на мислата. Електричната инвалидска количка развиена од страна на БСИ-Тојота, јапонска компанија, е контролирана со чувство на активност на човечкиот мозок преку сензори вградени во специјален шлем.

Моќната инвалидска количка може да биде опремена со дополнителни функции. Една од овие дополнителни погодности е способноста да "стојат" - да го подигнете седиштето со својот патник до висина од околу 30 сантиметри. Ова му помага на корисникот да стигне до високо поставени објекти.

Вградениот вертикализатор и трансформацијата на столчето во "лежиштето" се исто така дополнителни удобности што електричната инвалидска количка може да ја има.

Можете да ја изберете опцијата, сосема спротивно на традиционалното возило за рехабилитација. Еден пример е компанија за производство на возила вооружена, на пример, вооружена FS141, како голф автомобил.

Инвалидска количка вооружена FS141

Специфични сорти

Меѓу столици за луѓе со ограничени способности, постојат неколку специфични категории, вклучувајќи ги, на пример, вооружените модели.

Модели за деца

Инвалидска количка за деца

За да изберете модел за дете, треба да ја разгледате возраста и видот на болеста. Модел вооружен FS958LBHP има седиште со големина од 38 сантиметри. Нејзините димензии во неврзаната состојба - 52x118 cm.

Модели за инвалидски колички за мали деца од вооружени со умот тешко може да се разликуваат од вообичаениот шетач. Модел вооружен FS258LBYGP е погоден по тоа што столчето лесно се отстранува од рамката и може да се користи како седиште за возилото за дете. Самата рамка има компактни димензии кога е преклопена.

Детската инвалидска количка за деца со церебрална парализа од компанијата Вооружени има специјални фиксатори за позицијата на телото и главата, киднаперот кој ви овозможува да го избегнете спонтаниот навој на нозете, сигурни сигурносни ремени. Одлична опција е шетач моделот Armed H 006, кој чини околу 40.000 рубли.

Лесни модели

Лесен инвалидска количка

Ако треба да изберете вооружена инвалидска количка или друга марка за патување, важен фактор при изборот ќе биде малата тежина и големина на уредот за рехабилитација, како и способноста лесно да се преклопи на лице со посебни потреби при пренесување во автомобил или придружна личност.

Одличен избор би бил моделот Armed FS872LH, кој има тежина од само 12 килограми и димензии во преклопената состојба од само 260 милиметри.

Спортски опции

Спортска инвалидска опција

Таквите модели ги користат многу активни луѓе со посебни потреби, како и спортисти со попреченост. Вооружените спортски модели имаат мала тежина, компактни димензии, армирана рамка. Најчесто, тие се направени без потпирачи за раце или со многу мали потпирачи за раце.

Пасивна опрема за рехабилитација

Пасивна опрема за рехабилитација

Моделите на пасивниот тип, напротив, се наменети за луѓе кои имаат многу мала мобилност и го поминуваат најголемиот дел од својот живот. Тие имаат удобно столче со анатомски облик, потпирачи за глава, удобни потпирачи за раце. Седиштата, потпирачите за грб, потпирачите за раце имаат посебен филер кој го спречува појавувањето на рани од притисок.

Пасивниот стол има неколку позиции за трансформација, до "лежиштето". Често пасивниот шетач е опремен со електричен погон.

Како да изберете соодветен модел

Разновидноста на опсегот на опремата за рехабилитација доведува до тежок проблем при изборот на вистинскиот модел, особено ако треба да стекнете технички уред за некој близок, без ваше разбирање за потребите на пациентот.

Пред изборот, треба да се консултирате со вашиот лекар каков вид стол е потребен за пациентот.

Инвалидска количка со електричен погон со соодветен уред дома - организација на доволен простор за маневрирање во инвалидски колички, може да се користи и за улицата и за внатрешноста. За жал, инвалидските колички за електрична енергија се прилично скапи, кои честопати се недостапни за многумина. Цената на несофистицираниот модел на електрична инвалидска количка е околу 100.000 рубли.

За да изберете инвалидска количка, прво треба да определите за која цел е потребна: да се движите по улица или во затворен простор и дали е потребна виткање структура.

Ако техничките средства за движење се неопходни за улицата, тогаш е подобро да се избере модел со пневматски гуми кои ја апсорбираат грубоста на патот. Инвалидска количка погодна за леење гуми, потрајни и сигурни.

Најважниот фактор при изборот на инвалидска количка е големината. Погодностите на инвалидното лице, неговата безбедност и спречување на можните несакани ефекти, како што се рани од притисок, иритација на кожата и остеохондроза, зависат од тоа колку точно се избираат димензиите.

Пред да го купите, треба да направите мерења од пациентот, а потоа внимателно да го измените избраниот модел на шетач или проверете ги овие димензии со менаџерот, ако не е можно да се измери шетачот во продавницата. Се мерат вкупните димензии на инвалидската количка: ширината и длабочината на седиштето, висината на потпирачот за грб. Исто така, од големо значење не е само големината, туку и опсегот на регулација на положбата на потпирачите за раце и чекори.

Лицата со хендикеп имаат потешкотии со движењето, па затоа е лесно да се купат специјални столици во онлајн продавници, на пример, на http://au-med.ru/kreslo-kolyaski/ , каде што ќе ве чека голем избор на инвалидски колички од различни видови и големини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .