Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вакцинација против хемофилна инфекција

Хемофилната инфекција е акутна болест, чија причина е поразот на телото со хемофилна прачка. Оваа болест се карактеризира со оштетување на централниот нервен систем, белите дробови и развојот на гнојни јадења кај одредени органи. Можно е да се заштити телото на детето ако вакцинацијата против хемофилната инфекција се изведува навреме.

Ризична група

Овој патолошки процес се одвива во следните клинички форми:

 1. АРИ - најчеста форма на патологија.
 2. Отитис е непријатна болест, придружена со воспаление на средното уво. Ако отитисот е предизвикан од хемофилна инфекција, многу е тешко да се ослободите од него.
 3. Епиглотитис - влијае на деца на возраст од 2-5 години. Се карактеризира со брз пораст на температурата на телото, болка во грлото, болка при голтање, детето е многу тешко да се зборува. Во таков случај, потребна е итна жалба до лекар, бидејќи таквата состојба може да предизвика блокирање на ларинксот и респираторната инсуфициенција.
 4. Бронхитис.
 5. Пневмонија.
 6. Менингитис е болест поврзана со воспалителни процеси во менингите. Оваа состојба е опасна за момчиња 6-12 месеци. Покрај тоа, менингитисот е многу тежок за лекување.
 7. Сепсата е заразна болест која пробива преку заштитните функции на телото и влегува во крвта. Оваа состојба е ретка, но треба да знаете за сепса, со цел внимателно да ја следите состојбата на бебето.
Опасноста од хемофилна инфекција е очигледна.

Која е суштината на вакцинацијата?

Во моментов, вакцинацијата против хемофилна инфекција се заснова на воведување на една или две регистрирани вакцини од типот Б на мали деца:

 1. Акт HIB (произведен од Санофи Пастер во Франција).
 2. Пентаксим е популарна комплексна вакцина наречена ДПТ. Го заштитува телото на детето од инфекција со тетанус, дифтерија, голема кашлица и детска парализа.

Вакцинацијата треба да се спроведува во неколку фази:

 • во 3 месеци;
 • во 4,5 месеци;
 • по 6 месеци;
 • ревакцинација - 1,5 години.

Ако презентираната вакцинација не е дадена на детето, тогаш вакцината против хемофилната инфекција кај бебето по една година се администрира еднаш. Оваа количина на лекови ќе биде доволна за да формира стабилен имунитет.

За деца под две години, вакцината треба да се даде на антеролатералната бутина. Кај постарите пациенти, делтоидната мускулна област е вакцинирана. Врз основа на повратните информации од лекарите, треба да се забележи дека родителите мора да ги имаат обезбедените информации. Само тогаш тие можат да донесат објективна одлука да ги прифатат или одбијат вакцините.

Законот за вакцина-HIB

Позитивни и негативни страни на вакцинација

Ако ги прочитате бројните прегледи за вакцинација против хемофилна инфекција, тешко е да се одреди решението. Секоја година голем број родители одбиваат вакцинација и ова се однесува не само на одредена болест. Осврти на оние кои не ја поддржуваат одлуката за вакцинација, тврдат дека ваквата вакцина е многу опасна и предизвикува разни компликации. Но, како што покажува практиката, предностите на оваа вакцина се многу поголеми:

 1. Високо ниво на ефикасност, со што се постигнува заштита од хемофилна инфекција за 4 години.
 2. Според клиничките испитувања во Велика Британија, инциденцата на презентираната болест е намалена за 87%.
 3. Во Холандија, по вакцинацијата, лекарите забележуваат целосно отсуство на такви случаи.
 4. Кога вакцинирано бебе е заразено, текот на болеста се јавува во блага форма. Апсолутно е безбедно, бидејќи не остава никакви ефекти во телото.
 5. Вакцинацијата против хемофилната инфекција го намалува процентот на инфекција на болеста кога детето влегува во градинка.

Сите пишани факти покажуваат дека е неопходно да се вакцинираат, ако не постојат контраиндикации за неговата употреба. Во случај на медицинско распределување, вакцинацијата може да се изврши по почетокот на заздравувањето. Компликациите по таквата процедура се многу ретки, освен ако не се забележани контраиндикации. Но, шансите за формирање на неповратни ефекти, како што е гноен менингитис, се многу повисоки. Постои оштетување на мозокот, и има случаи на смрт.

Реакција со вакцинација

Реакција на хемофилусна инокулација

Најчесто, не се забележува реакција на вакцинација против хемофилна инфекција. Затоа, може да се направи дури и во комбинација со другите лекови во ДТП, и е сосема безбеден. Потпирајќи се на прегледите на лекарите, можно е да се идентификуваат следните ретки несакани ефекти по вакцинацијата:

 1. Локална реакција на кожата. На местото каде што беше инјектиран лекот, може да се почувствува болка, црвенило и индурација. Тие се појавуваат во повеќето случаи поради влезот на вода. Ако постои таква ситуација, тогаш не треба да ги давате трошките за да го чешате ова место или да приложите на него одредени масти.
 2. Мал пораст на температурата.

Ако вакцината против хемофилна инфекција ги предизвика опишаните несакани ефекти, тогаш не треба да се грижите. Ваквите состојби не бараат интервенција на лекар, сите симптоми исчезнуваат сами по 2-3 дена. Сериозни компликации може да се појават само кога сите контраиндикации не се забележани.

Кој не треба да се вакцинира?

Компликации од сериозна природа по вакцинацијата може да се појават ако се појават следните контраиндикации:

 1. Алергиска реакција на тетанусен токсоид. Таа делува како компонента на инјектираниот лек, протеин што се додава на вакцината со цел да се зголеми ефикасноста.
 2. Разни болести на акутен или хроничен тип.
 3. Грчеви.
 4. Енцефалопатија.
 5. Непредвидлива реакција на детето на инјекцијата, која била администрирана претходно.

Во случај на барем мало сомневање за присуство на опишаните здравствени проблеми кај дете кое се подготвува за вакцинација, сите постапки за вакцинација треба да се сопрат до целосно закрепнување или целосно напуштени. Ова се случува многу ретко.

Компликации

Вакцинацијата може да предизвика следниве компликации:

 • Едем на Quincke, ако постои индивидуална нетолеранција кон лекот;
 • егзацербација на дијагностицирана хронична болест;
 • треска што се јавува кога вакцинацијата е извршена кога бебето има висока температура;
 • оштетување на мозокот и централниот нервен систем, ако детето со енцефалопатија е вакцинирано.

По правило, опишаните компликации се јавуваат кај децата многу ретко. Затоа, родителите не треба да се грижат и да одбијат вакцинација против хемофилна инфекција. Ваквите активности се многу важни, бидејќи вакцинацијата помага да се заштити телото на децата од разни здравствени проблеми. На крајот на краиштата, препорачливо е да се спроведе профилакса навреме, што те измачува со болеста која се појавила и извршила третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .