Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алкохолна епилепсија

Епилепсијата и алкохолот се меѓусебно зависни концепти што произлегуваат еден од друг. Така, развојот на алкохолска епилепсија се должи на продолжената и прекумерна злоупотреба на алкохолни пијалоци (земањето алкохоли сурогати и денатурираниот алкохол се смета за особено опасно). Ова е екстремен степен на труење со алкохол на телото, кое се карактеризира со акутно ментално растројство и доведува до појава на епилептични напади (конвулзии). Ова се должи на формирањето во мозокот на човекот за пиење неповратни патолошки процеси, што доведува до појава на епилептични напади. На крајот, идентитетот на алкохолните деградира.

Се појавува еднаш, напад на епилепсија може да се повтори. Прво, неговото активирање се случува под дејство на алкохол. Но, со зголемување на сериозноста на интоксикација, може да се појави рецидив, без оглед на тоа што пиењето на лицето. Ова се должи на започнувањето на неповратниот механизам на токсично оштетување на менингите и хроничната природа на болеста. Алкохолната епилепсија е исто така опасна поради фактот дека кога ќе се ослободите од зависност од алкохол, едно лице може да остане оневозможено, бидејќи епилептичните напади ќе го придружуваат во текот на целиот живот.

Причини за алкохолна епилепсија

Покрај долгорочното труење на човечкото тело со пијалоци што содржат алкохол, алкохолната епилепсија може да се појави во следниве случаи:

 • во присуство на атеросклероза кај некоја личност;
 • ако имало трауматска повреда на мозокот;
 • по заболување од инфективна природа (енцефалит, менингитис, итн.);
 • во присуство на неоплазми во мозокот на пациентот;
 • ако постои генетска предиспозиција за епилепсија.

Опасноста од оваа болест е исто така и за здравјето на децата родени во семејството, каде што еден од неговите членови страда од алкохолна зависност, заедно со епилептично оштетување на нервниот систем. Се манифестира кај дете со зголемена ексцитабилност во комбинација со зголемена телесна температура и има конгенитална форма.

Симптоми на епилептични лезии

Симптомите кои произлегуваат од алкохолната епилепсија се, според нивната природа, многу слични на обичната епилепсија, но имаат некои особености. Така, кај алкохоличар се јавува деградација на личноста, која се манифестира со отсуство на ум, гнев, незадоволство и измама, говорот е искривен и спиењето е нарушено.

Алкохолната епилепсија се карактеризира со појава на мускулни грчеви кај една личност. Но, не мора да значи дека нападот започнува со нив. Најпрво може да се забележи пациентот:

 • горење главоболка;
 • чувство на слабост во целото тело;
 • чувство на гадење;
 • зголемена секреција на плунковните жлезди;
 • грчеви на градниот кош;
 • се појавува отежнато дишење;
 • вртоглавица;
 • има сина усна;
 • бледа кожа околу устата;
 • очите се тркалаат;
 • алкохоличарот излегува од прободен крик предизвикан од спазмот на гласните жици;
 • често се случува неконтролирано мокрење;
 • се развива слабо или слабо.

Потоа се појавуваат мускулни спазми: телото е искривено во неприродна положба, се јавува спонтано овенато на главата и јазикот. Последиците за алкохоличарот може да бидат непредвидливи: од респираторен притвор до смрт. Треба да се напомене дека во случај на токсично оштетување на еден дел од мозокот, конвулзиите се еднострани, односно се прошируваат на индивидуални екстремитети или на површината на лицето. Но, ако е екстензивен, тогаш грчеви се јавуваат низ целото тело.

Епилептичен напад

Кога еден човек се онесвестува, се јавува депресија на виталните функции:

 • пулсот станува критичен (120-170 отчукувања / мин.);
 • респираторната стапка се намалува на 8-10 вдишувања во минута;
 • има остар скок од притисок;
 • ограничени ученици;
 • рефлексните одговори на телото се угнетени;
 • нема одговор на жалбата до лицето.

Откако алкохоличарот се враќа во свеста, тој продолжува да чувствува неподнослива болка и мускулен притисок, поради што неговите екстремитети стануваат имобилизирани (ова може да трае до наредниот ден). Потоа тој заспива за кратко време (околу 1-2 часа) во длабок сон. Кога болеста напредува, рецидивите може да се појават во кратки интервали. По нападот може да се развие алкохолна несоница, која се карактеризира со:

 • напад на халуцинации, со изразено емоционално боење;
 • рано будење;
 • зголемување на температурата;
 • треска;
 • напад на делириум тременс.

Алкохолната епилепсија се карактеризира со фактот дека по престанокот на употребата на алкохолни пијалоци од страна на лице, втор напад може да се случи уште 1-2 дена. Исто така, може да предизвика антиконвулзивни лекови земени по епилептичен напад како превентивна мерка. Ова се должи на процесот започнат во мозокот за смртта на неговите клетки.

По завршувањето на епилептичниот напад, личноста на алкохоличарот се деградира:

 • присуството на нејасен говор;
 • губење на координацијата;
 • состојба на зголемена агресија или летаргија;
 • намалено внимание;
 • видливо прекршување на изразите на лицето.

Лице што боледува од зависност од алкохол може да има претчувство на епилептичен напад неколку дена пред да започне, има претходници изразени во губење на апетит, зголемена раздразливост, лошо здравје и нарушување на спиењето. Секој напад претставува голема опасност за пациентот, бидејќи тој може ненамерно да предизвика сериозна штета на нечиј живот (на пример, да биде повреден кога паѓа) или случајно да го изгуби животот (гушење, на пример, повраќање).

Дијагноза на болеста

Во моментов, не постојат посебни методи за идентификација на епилепсија од алкохол. Но, знаејќи ги симптомите, можно е да се дијагностицира почетната фаза на болеста. Кога ќе се открие болест, симптомите на пациентот стануваат многу важни:

 • присуство на продолжени напади;
 • одење и тресење во состојба на сон;
 • разговор за време на спиењето;
 • нема историја на горенаведените знаци во минатото.

Од големо значење за подготовката на клиничката слика има истражување. Но, во овој случај тоа треба да се направи не кај пациентот (тој нема да се сеќава на ништо), туку во роднини или пријатели кои се во близина на него во времето на нападот.

По поставувањето на прелиминарна дијагноза, алкохоличарот се испраќа во болница за понатамошни медицински истражувања. За следните дијагнози на болеста во здравствените установи се користат алатки како што се:

 • комплетна крвна слика;
 • МНР (магнетна резонанца);
 • компјутеризирана томографија;
 • електроенцефалографија;
 • уринализа, итн

Многу е важно да се спроведе примарната дијагноза и да се спроведе ЕЕГ студија веднаш по нападот, бидејќи знаците на болеста веднаш ќе бидат видливи на дијаграмот. Потоа, итно е да се продолжи со спроведувањето на третманот.

Третман на алкохолна епилепсија

Помош со епилепсија

Подмолноста на епилепсијата во алкохолизам е тоа што со големи количини на алкохол што се консумира, напад на напади може да се манифестира во личност во секое време, но тие ќе бидат незабележани од нив. Ова се должи на брзиот развој и текот на болеста. Затоа, станува исклучително важно да се спроведе сет на мерки за рано обезбедување на прва помош и да се третира лице.

При откривање на првите знаци на почетен епилептичен напад, важно е да се спречи лицето да падне и да удира. Појави конвулзии не може да се одмори, па уште еднаш не боли. Кога алкохоличарот е во хоризонтална положба, важно е да не се остави јазикот да тоне. За да го направите ова, треба да ставите мек објект под вашата глава и да го свртите на своја страна. Кога ќе се појави повраќање, целото тело мора да се сврти настрана. Ако алкохолната епилепсија се чувствува повеќе од половина час, манифестирајќи се во конвулзии и други карактеристични симптоми, веднаш треба да побарате медицинска помош.

Во моментов, не постојат методи за отстранување на епилепсија предизвикана од алкохол. Нејзините симптоми можат да поминат по прекин на употребата на пијалоци што содржат алкохол и последиците - да останат за живот.

По лабораториските студии, лекарот го пропишува следниов третман:

 • физиотерапија;
 • третман со лекови;
 • придржување кон специјална диета;
 • психотерапија;
 • човечка социјализација;
 • во тешки случаи, операцијата е можна.

Лекарската терапија за епилепсија во алкохолизам, во овој случај, е слична на третманот за обична епилепсија: администрација на вазоконстриктивни лекови, која треба да се администрира исклучиво од лекар. Во основа, во болниците се пропишани следниве лекови:

 • Клоназепам;
 • "Бензобамил";
 • "Ацетипол";
 • "Фенобарбитал".
Фенобарбитален лек

Третманот со лекови од оваа фармаколошка серија не само што има вазоконстрикторно дејство, туку има и корисен ефект врз психата: го ублажува нападот на анксиозност, го подобрува расположението, итн. Поддршката за роднините во борбата против причината за болеста, зависноста од алкохол, помага во успешното закрепнување. Важно е да се пренесе на лицето потребата да се запре злоупотребата на алкохол. Навистина, ако пациентот не сака да престане да пие, дури и медицинското видео кое ги отсликува ефектите од нападот нема да му помогне да се ослободи од болеста.

Епилепсијата, како алкохолот, претставува голема закана за општеството. Тоа е злото на модерните млади и средовечни луѓе (25-45 години) кои страдаат од зависност од алкохол. Неговите последици може да бидат најтешки и непредвидливи. Затоа, важно е да му помогнете на такво лице: да го поттикне да се откаже од пиењето алкохолни пијалоци, да се подложи на сеопфатен третман и да помогне да се прилагодат во современото општество. И покрај тоа што е невозможно целосно да се ослободиме од ефектите на алкохолната епилепсија, мисловниот процес може да се обнови колку што е можно повеќе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .