Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Причини за епилепсија

Епилепсија е хроничен тип на болест поврзана со невролошки нарушувања. За оваа карактеристична манифестација на болеста се напади. Типично, епилепсијата се карактеризира со периодичност, но има моменти кога еден напад се случува еднаш поради промена во мозокот. Многу често, не е можно да се разберат причините за епилепсија, но факторите како алкохол, мозочен удар, мозочна повреда може да предизвикаат напад.

Причини за болест

Денес, нема посебна причина за појава на епилепсија. Презентираната болест не се пренесува по наследната линија, но сепак во некои семејства каде што е присутна оваа болест, веројатноста за појава е висока. Според статистичките податоци, 40% од луѓето кои страдаат од епилепсија имаат роднина со оваа болест.

Епилептичните напади имаат неколку варијанти, тежината на секоја од нив е различна. Ако запленувањето настанало поради прекршување на само еден дел од мозокот, тогаш тоа се нарекува делумно. Кога целиот мозок ќе страда, нападот се нарекува генерализиран. Постојат мешани типови на напади - на почетокот еден дел од мозокот е засегнат, а подоцна процесот целосно го засегнува.

Во околу 70% од случаите, не е возможно да се препознаат факторите кои предизвикуваат епилепсија. Причините за епилепсија може да вклучуваат следново:

 • трауматска повреда на мозокот;
 • удар;
 • оштетување на мозокот од рак;
 • недостаток на кислород и снабдување со крв за време на раѓањето;
 • патолошки промени во структурата на мозокот;
 • менингитис;
 • вирусните болести;
 • мозочен апсцес;
 • генетска предиспозиција.

Кои се причините за развојот на болеста кај децата?

Епилептични напади кај деца се јавуваат поради конвулзии кај мајката за време на бременоста. Тие придонесуваат за формирање на следните патолошки промени кај децата во матката:

Епилепсија кај деца
 • церебрални внатрешни крварења;
 • хипогликемија кај новороденчиња;
 • тешка хипоксија;
 • хронична епилепсија.

Постојат следниве главни причини за епилепсија кај деца:

 • менингитис;
 • токсикоза;
 • тромбоза;
 • хипоксија;
 • емболија;
 • енцефалитис;
 • потрес на мозокот.

Што предизвикува епилептични напади кај возрасни?

Причините за епилепсија кај возрасните може да ги вклучуваат следните фактори:

 • повреди на мозочно ткиво - модринки, потрес на мозокот;
 • инфекција на мозокот - беснило, тетанус, менингитис, енцефалитис, абсцеси;
 • органска патологија на глава зона - циста, тумор;
 • земање одредени лекови - антибиотици, аксиоми, антималарици;
 • патолошки промени во циркулацијата на крвта на мозочниот удар;
 • мултиплекс склероза;
 • патологии на мозочно ткиво од вродена природа;
 • антифосфолипиден синдром;
 • труење со олово или стрихнин;
 • васкуларна атеросклероза;
 • зависност од дрога;
 • остар отфрлање на седативи и хипнотички лекови, алкохолни пијалоци.

Како да препознаеме епилепсија?

Симптоми на епилепсија

Симптомите на епилепсија кај деца и возрасни зависат од тоа како се напаѓаат епилепсите. Постојат:

 • делумни напади;
 • комплексен делумен;
 • тонично-клонични напади;
 • отсуствува

Делумно

Се јавува формирање фокуси на оштетена сензорна и моторна функција. Овој процес ја потврдува локацијата на фокусот на болеста со мозокот. Нападот почнува да се манифестира од клоничните грчеви на одреден дел од телото. Најчесто, грчевите започнуваат со рацете, аглите на устата или големиот палец. По неколку секунди, нападот почнува да влијае на околните мускули и на крајот ја покрива целата страна на телото. Често конвулзиите се придружени со несвестица.

Комплицирано Делумно

Овој тип на напади се однесува на темпорална / психомоторна епилепсија. Причината за нивното формирање е поразот на вегетативните, висцерални миризливи центри. Кога се случи напад, пациентот се онесвестува и губи контакт со надворешниот свет. Како по правило, за време на конвулзии, едно лице е во изменета свест, врши дејства и дејства за кои не може да даде сметка.

Субјективните сензации вклучуваат:

 • халуцинации;
 • илузии;
 • промена во когнитивната способност;
 • афективни нарушувања (страв, бес, анксиозност).

Таквиот напад на епилепсија може да се случи во благ облик и да биде придружен само со објективни повторувачки знаци: неразбирлив и некохерентен говор, голтање и шмукање.

Тоник-клоничен

Овој тип на напади кај деца и возрасни е класифициран како генерализиран. Тие влечат во патолошкиот процес на церебралниот кортекс. Почетокот на тоник додаток се карактеризира со фактот дека лицето вкочанува во место, отворајќи ја устата широк, ги исправа нозете и ги свиткува рацете. По контракцијата на респираторните мускули се формира, вилиците се намалуваат, што резултира со честа гризеност на јазикот. Со такви конвулзии, едно лице може да престане да дише и да развие цијаноза и хиперволемија. Со тоничен напад, пациентот не контролира мокрење, а времетраењето на оваа фаза ќе биде 15-30 секунди. На крајот на овој период започнува клонската фаза. Се карактеризира со насилна ритмичка контракција на мускулите на телото. Времетраењето на таквите конвулзии може да биде 2 минути, а потоа се нормализира дишењето на пациентот и се случува краток сон. По таков "одмор", тој се чувствува депресивен, уморен, има конфузија на мисли и главоболка.

Absense

Овој напад кај децата и возрасните се карактеризира со негово кратко траење. Се карактеризира со следниве манифестации:

 • силна свест со мали нарушувања на движењето;
 • ненадеен напад и отсуство на надворешни манифестации;
 • грчеви на мускулите на лицето и треперење на очните капаци.

Времетраењето на таквата состојба може да достигне 5-10 секунди, а може да остане незабележано кај роднините на пациентот.

Дијагностички тест

Епилепсијата може да се дијагностицира само по две недели на напади. Покрај тоа, предуслов е отсуството на други болести кои можат да предизвикаат таква состојба.

Најчесто оваа болест ги зафаќа децата и адолесцентите, како и постарите лица. Кај средовечни лица, нападите се исклучително ретки. Во случај на нивно формирање, тие може да бидат резултат на претходна повреда или мозочен удар.

Кај новороденчињата, оваа состојба може да биде еднократна, а причината е да се подигне температурата на критични нивоа. Но, веројатноста за последователен развој на болеста е минимална.
За да се дијагностицира епилепсија кај пациент, прво треба да посетувате лекар. Тој ќе спроведе целосен преглед и ќе може да ги анализира сегашните здравствени проблеми. Предуслов е да се проучува медицинската историја на сите негови роднини. Должностите на докторот при подготовката на дијагнозата ги вклучуваат следните активности:

 • проверете ги симптомите;
 • анализирајте ја чистотата и видот на нападите што е можно попретпазливо.

Со цел да се разјасни дијагнозата, неопходно е да се примени електроенцефалографија (анализа на мозочната активност), МРИ и компјутерска томографија.

Прва помош

Прва помош за епилепсија

Ако пациентот има епилептичен напад, итно му треба итна прва помош. Ги вклучува следните активности:

 1. Осигурајте се дека дишните патишта се проодни.
 2. Дишење кислород.
 3. Предупредувања за аспирација.
 4. Одржувајте го крвниот притисок на константно ниво.

Кога ќе се изврши брза инспекција, тогаш треба да ја утврдите наводната причина за формирање на оваа држава. За ова, историјата се собира од роднините и роднините на жртвата. Лекарот мора внимателно да ги анализира сите знаци кои се забележани кај пациентот. Понекогаш овие напади служат како симптом на инфекција и мозочен удар. За да се елиминираат формираните напади со користење на овие лекови:

 1. Дијазепам е ефикасен лек чија активност е насочена кон елиминирање на епилептичните напади. Но, таков лек често придонесува за респираторниот арест, особено со комбинираниот ефект на барбитуратите. Поради оваа причина, при земањето, треба да преземете мерки на претпазливост. Акцијата на Дијазепам е насочена кон запирање на нападот, но не и спречување на нивното појавување.
 2. Фенитоин е втор ефективен лек кој ги елиминира симптомите на епилепсија. Многу лекари го пропишуваат наместо дијазепам, бидејќи не ја нарушуваат респираторната функција и може да го спречат повторувањето на нападот. Ако го внесете лекот многу брзо, може да предизвикате артериска хипотензија. Затоа, стапката на администрација не треба да биде повисока од 50 mg / min. За време на инфузијата треба да ја контролирате крвниот притисок и ЕКГ индексите. Многу е претпазливо да се воведат средства неопходни за луѓето кои страдаат од срцеви заболувања. Употребата на фенитоин е контраиндицирана кај луѓе на кои им е дијагностицирана дисфункција на срцевиот спроводен систем.

Ако постои недостаток на ефект на користење на презентираните лекови, тогаш лекарите препишуваат фенобарбитал или паралдехид.

Ако застанете на напад на епилепсија за кратко време, најверојатно причината за неговото формирање е метаболичко нарушување или структурно оштетување. Кога таква состојба претходно не била забележана кај пациент, веројатна причина за нејзиното формирање може да биде удар, повреда или тумор. Кај пациенти на кои претходно била направена таква дијагноза, повторливи напади се јавуваат поради интеркурентна инфекција или одбивање на антиконвулзивни лекови.

Ефикасна терапија

Терапевтски мерки за елиминирање на сите манифестации на епилепсија може да се изведат во невролошки или психијатриски болници. Кога епилептичните напади доведуваат до неконтролирано однесување кај некоја личност, поради што станува целосно лудо, третманот се спроведува.

Терапија со лекови

Како по правило, третманот на оваа болест се врши со помош на специјални препарати. Ако има делумни напади кај возрасни, тогаш тие се пропишани со карбамазепин и фенитоин. Кога се напаѓаат тонично-клонични напади, препорачливо е да се користат овие лекови:

 • Валпроична киселина;
 • Фенитоин;
 • Карбамазепин;
 • Фенобарбитал.
Encorat Валпроична киселина таблети

Лековите како етосуксимид и валпроична киселина се препишани на пациенти за третман на отсуства. Се користат луѓе кои страдаат од миоклонични напади, клоназепам и валпроична киселина.

За да се намали патолошката состојба кај децата, употребувајте лекови како етосуксимид и ацетазоламид. Но, тие активно се користат во третманот на возрасното население кое страда од отсуство уште од детството.

Примена на опишаните лекови, неопходно е да се придржувате на следниве препораки:

 1. За оние пациенти кои земаат антиконвулзиви, треба редовно да се прави крвен тест.
 2. Третманот со валпроична киселина е придружен со следење на состојбата на здравјето на црниот дроб.
 3. Пациентите треба постојано да ги почитуваат воспоставените ограничувања во врска со возењето на моторниот транспорт.
 4. Приемот на антиконвулзивни лекови не треба да биде нагло прекинат. Нивното поништување се одвива постепено во текот на неколку недели.

Ако терапијата со лекови не треба да има ефект, тогаш се прибегнува кон лекувањето без лекови, кое вклучува електрична стимулација на вагусниот нерв, традиционална медицина и хирургија.

Хируршки третман

Хируршки третман на епилепсија

Хируршката интервенција вклучува отстранување на дел од мозокот каде е концентриран епилептогенскиот фокус. Главните показатели за таквата терапија се чести зафати кои не се подложни на медицински третман.

Покрај тоа, препорачливо е да се изврши операцијата само кога постои висок процент на гаранции за подобрување на состојбата на пациентот. Можна штета од хируршки третман нема да биде толку значајна како штетата од епилептичните напади. Предуслов за хирургија е прецизно одредување на локализацијата на лезијата.

Електрична стимулација на вагусниот нерв

Овој тип на терапија е многу популарен во случај на неефективност на третманот со лекови и неоправдана хируршка интервенција. Оваа манипулација е базирана на умерена иритација на вагусниот нерв со помош на електрични импулси. Ова е обезбедено со дејство на електричен пулсен генератор, кој се зашива под кожата во горниот дел од градите лево. Времетраењето на носењето на оваа единица е 3-5 години.

Поттикнување на вагусниот нерв е дозволено за пациенти на возраст од 16 години кои имаат фокални епилептични напади кои не се подложни на терапија со лекови. Според статистичките податоци, околу 1-40-50% од луѓето за време на таквите манипулации ја подобруваат општата состојба и ја намалуваат фреквенцијата на нападите.

Народна медицина

За користење на средствата за традиционална медицина се препорачува само во врска со главната терапија. Денес, овие лекови се достапни во широк спектар. Елиминирање на грчеви ќе им помогне на инфузии и decoctions врз основа на лековити билки. Најефективни се:

 1. Земете 2 големи лажици сецкани билки и додадете ½ литар вода што врие. Почекајте 2 часа за да го наместите пијалокот, затегнете и консумирајте 30 ml пред оброците 4 пати на ден.
 2. Место во резервоарот голем брод на корените на chernokorn лекови и додадете 1,5 чаши врела вода за да тоа. Ставете го садот на бавен оган и вриејте 10 минути. Подготвен лушпа земен половина час пред оброците за лажица 3 пати на ден.
 3. Одлични резултати се постигнуваат кога се користи пелин. За да направите пијалак, земи 0.5 лажици пелин и истурете 250 ml врела вода. Подгответе супа за да земете 1/3 чаша 3 пати на ден пред јадење.

Епилепсијата е многу сериозна болест која бара итно и континуирано лекување. Таквиот патолошки процес може да се појави од разни причини и да влијае на возрасен организам и на децата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .